Duurzaam knutselen: handige tips voor milieubewuste creativiteit!

0
2437

Geniet je ervan om heerlijk creatief bezig te zijn, maar wil je tegelijkertijd ook een positieve impact maken op het milieu? Dat is mogelijk! In dit artikel geven we je vijf  handige tips om je knutselprojecten op een duurzame manier aan te pakken.

Kies voor herbruikbare materialen
Wil je aan de slag met een nieuw project? Check dan altijd of het mogelijk is om gebruik te maken van materialen die je kunt upcyclen. Denk bijvoorbeeld aan oude stoffen, kartonnen verpakkingen of restjes papier.

Ook in de natuur is genoeg knutselmateriaal te vinden. Ga op zoek naar drijfhout, gedroogde bladeren, schelpen of stenen om unieke en milieuvriendelijke decoraties te maken. Op deze manier breng je de natuur naar binnen en draag je niet bij aan de plastic soep!

Bewaar en recycleer restjes
Klaar met knutselen en is het tijd om op te ruimen? Gooi de restjes van je materialen dan niet weg. Overgebleven stukjes stof, papier, draad en verf kunnen namelijk vaak nog opnieuw worden gebruikt. Bewaar ze zorgvuldig in een speciale opbergdoos en gebruik ze voor kleinere knutselprojecten of als accenten bij toekomstige creaties.

Door je restjes te recyclen, verminder je verspilling en maak je optimaal gebruik van wat je al hebt. Ook bespaar je hiermee geld, een win win!

Gebruik energiezuinige verlichting
Goede verlichting is erg belangrijk tijdens het knutselen. De meest duurzame optie is natuurlijk daglicht. Is er een extra lichtbron nodig? Ga dan voor LED-verlichting. Deze lampen gaan langer mee en verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen.

Door bewust om te gaan met verlichting, kun je niet alleen energie besparen, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk.

Knutsel met een doel
Lekker creatief bezig zijn is natuurlijk erg leuk, maar wist je dat je hiermee ook kunt bijdragen aan een betere wereld? Zo kun je je knutselprojecten bijvoorbeeld laten aansluiten bij duurzame initiatieven of goede doelen.

Hoe doe je dat? Maak bijvoorbeeld decoraties voor milieuevenementen, brei warme kleding voor daklozen, of maak speelgoed van gerecyclede materialen voor kinderen die het minder breed hebben. Ook kun je ervoor kiezen om je kunstwerken te verkopen en de opbrengsten te doneren aan een duurzaam initiatief.

Repareer in plaats van te vervangen
Als een van je knutselbenodigdheden kapot gaat, overweeg dan om het te repareren in plaats van meteen te vervangen. Vaak zijn kleine reparaties voldoende om een voorwerp weer tiptop in orde te maken. Kom je er zelf niet helemaal uit? Vaak kan een repaircafé dan de uitkomst bieden. Door te (laten) repareren verleng je de levensduur van je materialen en verminder je de vraag naar nieuwe producten.

Duurzame energie in huis
Ook tijdens het knutselen kun je dus duurzaam en bewust omgaan met energie. Tip: als je graag meer wilt besparen op je energierekening is er goed nieuws! Vanaf 1 juni 2023 kun je namelijk bij verschillende energieleveranciers weer een vast contract afsluiten. Wil je weten wat dit doet voor je portemonnee? Kies dan voor energie vergelijken. Ook krijg je hiermee een handig inzicht in alle duurzame extra diensten per leverancier. Denk bijvoorbeeld aan het delen van je eigen opgewekte zonne-energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in