Beginnen met handletteren – Deel 2

0
6408

En? Hoe gaat het met handletteren? Weet je niet waar ik het over heb? Lees dan even deze blog, nr.1 in deze serie.
Vandaag wil ik je meer vertellen over het schrijven met sierlijke letters. Waar de vorige keer rechte lijnen belangrijk waren, gaan we nu lekker in de bocht hangen.

Let’s get started

Voor deze soort letters moet je eigenlijk weer even terug naar de basisschool. Daar leerde je als het goed is schrijven, met mooie letters die je aan elkaar verbond. Deze letters gaan we nu weer gebruiken, maar dan een beetje opgeleukt.

Ik moest echt even denken hoe sommige letters ook alweer gingen, ik schrijf nooit meer vast. Mijn eigen handschrift is eigenlijk meer een ongeregeld zooitje, soms ook echt onleesbaar. Ik krijg het nog voor elkaar om bijvoorbeeld in het woord rolberoerte de r op drie verschillende manieren te schrijven. Niet consequent dus.

Om even je geheugen op te frissen, heb ik via Google een plaatje gevonden van alle letters uit het alfabet.
Het zijn nette letters. Je hoeft ze niet per se zo na te maken, maar dit is meer een idee voor de vorm van een letter.

schrijfletters

Wat ik zelf belangrijk vind bij het aan elkaar schrijven, is dat er ritme in de letters zit. Schrijf je bijvoorbeeld het woord luilak, zorg er dan voor dat de lus van de L, de L en de K ongeveer even groot zijn. Ook is het het mooist als je elke letter ongeveer evenveel ruimte geeft. Maar… verlies je niet in perfectie (dat doe ik dus wel) want handletteren heet niet voor niets HANDletteren. Je maakt alles met de hand dus mag het er ook best zo uit zien.

Dik of dun, enkel of dubbel?

Je kunt je letters meerdere soorten lijnen meegeven, bijvoorbeeld alleen een enkele lijn:  handletteren-enkel-diy

Een dubbele lijn:

handletteren-dubbel-diy

Een extra dikke, enkele lijn: (stiekem gewoon de ruimte ingekleurd tussen de dubbele lijnen)

handletteren-dik-diy

Kalligrafie

Als je je letter een dubbele lijn meegeeft, kun je het doen volgens een van de oude kalligrafische regels: breed naar beneden, smal omhoog. Wat? Ben ik breed van beneden maar smal van omhoog? Nee, kijk even mee:

test

Het is dus soms even puzzelen aan welke kant van je letter je ‘m een dikke lijn moet meegeven. Het helpt mij om tijdens het schrijven mee te praten. Dus: dun omhoog, dik naar beneden. In de animatie kan je zien hoe dat gaat.

Als je je letter een dubbele (opgevulde) lijn wilt geven, zorg er dan voor dat óf de letters breed opgezet zijn (zodat je de dubbele lijn aan de binnenkant van de letter kunt maken, óf dat de letters breed uit elkaar staan, zodat je om de letter heen de dubbele lijn kunt maken.

Variëren kun je leren

Zorg ervoor dat je alle letters een keer gemaakt hebt, het liefst ook aan elkaar geschreven. Heb je het onder de knie? Ga dan lekker een beetje freewheelen. Het is het mooist als je je eigen handschrift ontwikkelt. Probeer bijvoorbeeld je letters eens een extreem dikke lijn mee te geven zodat bijvoorbeeld de gaatjes in een L of B klein worden. Maak hoge letters, maak korte letters, maak brede letters, maak dunne letters… kortom, leef je uit!

handletteren-variatie-diy

Ik vind een sierlijke letter vaak het mooist in combinatie met een hele simpele, dunne letter. Niet teveel poespas, dat doet de sierlijke letter al wel voor je.

handletteren-good-luck-diy

Succes weer!

Hier vind je deel 1 en deel 3 van ‘beginnen met handletteren’

Groetjes, Hanneke
Gastblogger bij hemelsblauw.net

Blog | Webshop | Facebook | Instagram

dit is een blog van hemelsblauw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here