Beginnen met handletteren – Deel 1

1
13108

Je ziet het steeds meer, handgeschreven quotes. Ook wel handletteren genoemd. Toen Annemarij begon met het maken van handgeschreven kaarten was ik gelijk jaloers. Het was maar een probeersel en het zag er gelijk geweldig uit! Dat kan ik natuurlijk nooit, dacht ik. Denk jij dat ook? Dan is deze blog voor jou.

Want… JE KUNT HET!

3,2,1...go! - handletteren

In het blokjesschrift van m’n man en een opgeduikelde zwarte stabilo pen begon ik … Na enige bobbelige lijntjes wist ook ik rechte lijnen tevoorschijn te toveren en daarmee maakte ik m’n eerste letters.

Wat is dit verslavend! Ik ben niet te stoppen! Wil jij ook graag beginnen maar weet je niet hoe? Volg dan deze blogserie over handlettering.

In deze eerste blog laat ik zien wat je nodig hebt, waar je inspiratie vandaan kunt halen, welke tutorials leuk zijn om te volgen en wat een makkelijk lettertype is om mee te beginnen.

Materiaal - handletteren

Om te beginnen heb je een zwarte stift/pen nodig met een niet al te dikke punt. Ik gebruik erg graag stabilo fineliners (ook leuk om te handletteren met kleurtjes!) of mijn Papermate stift.
Je zou eventueel ook kunnen beginnen met potlood, dan kan je je letter nog aanpassen. Wat ik zelf ervaren heb is dat je beter vaak kunt falen met stift dan veel verbeteren met potlood. Een perfecte letter zul je in het begin toch niet krijgen :).

Verder heb je misschien nog een hokjesschrift van school of heeft iemand anders in huis nog zo’n schrift over. Erg handig om mee te beginnen om letters van gelijke grootte te maken.

Try it

Font - handletteren

Ik vond zelf een rechttoe rechtaan lettertype het makkelijkst om mee te beginnen, zeker in een hokjesschrift.

Begin bijvoorbeeld met deze letter: een redelijk nette in kapitalen. Met aan elke letter een dunne dubbele rand. Het is leuk om die randen op te vullen met streepjes of stipjes oid.

oefenen - handletteren

Schrijf, voordat je met hele woorden begint, het hele alfabet in één lettertype op. Ik was meestal bij de N daar wel klaar mee, maar ga toch maar even door. Het is goed om elke letter een keer geschreven te hebben voordat je aan woorden of zinnen begint.

Als je eenmaal alle letters een keer hebt geschreven, begin dan met woorden. Het kunnen echte woorden zijn maar ook gekke woorden om het elkaar laten opvolgen van letters te oefenen.

alfabet - handletteren

Dit was mn allereerste poging, de letters zijn nog een beetje wiebelig en ongelijkmatig.
Ohja, wie ziet de foute letter? 😉

Maak een eigen versie van de letters die je net gemaakt hebt. Bijvoorbeeld letters zonder uitstekende streepjes of met een dubbel zo dikke rand. Zo ontwikkel je een eigen handschrift. Letterlijk en figuurlijk.

You got this

Naslagwerk - handletteren

Handige tutorials om te volgen vind je hier.

Hier vind je deel 2 en deel 3 van ‘beginnen met handletteren’

Groetjes, Hanneke
Gastblogger bij hemelsblauw.net

Blog | Webshop | Facebook | Instagram

dit is een blog van hemelsblauw

1 REACTIE

  1. Dit ga ik zeker proberen. Het is alleen jammer dat ik de afbeeldingen niet kan zien. En die zijn denk ik wel handig voor erbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here