Home Blog

Nieuw: Cards & Scrap Loving Paper Special!

0
Cards en Scrap 38 verrassing Loving Paper

De volgende Special van Cards & Scrap is helemaal spiksplinternieuw. Natuurlijk houden we allemaal van papier, dat is waar we het liefste mee werken. Daarom staan in de Loving Paper Special de beste technieken voor je uitgelegd. Ga direct aan de slag met de leuke projecten en handige doevellen.

In deze uitgave vind je: Mixed Media, Kadoosjes, papier-decoraties, handlettering, kaarten en labels, bullet en art journaling, scrapbooking, stempels en meer!

Bestel Cards & Scrap 38 direct (gratis verzending t/m 2 september) of word abonnee om nooit meer een uitgave te missen!

Hobbyhandig op Readly

0
Hobbyhandig op Readly

HobbyHandig is nu nog meer digitaal! Naast de fysieke uitgaves en diverse projecten die je gemakkelijk via de webshop Hobbyou.nl kunt bestellen, is HobbyHandig nu ook op Readly! Wie deze app niet kent, kan hem makkelijk gratis downloaden om te kijken wat het is. Je zult zien dat je hier naast alle titels van Uitgeverij Scala ook meer dan 3.000 andere magazines vindt, uit binnen- en buitenland! Het is dan ook zo’n beetje de Netflix van tijdschriften.

En nu kan je het extra goedkoop proberen! Speciaal voor lezers van HobbyHandig krijg je op het moment namelijk de eerste maand voor maar € 0,99! Daarna wordt het abonnement automatisch verlengd voor € 9,99 per maand.

Maak je eigen account en krijg direct toegang tot meer hobby-projecten dan je ooit kan maken. Van DIY tot breiwerk, er is een hele wereld te verkennen op nl.Readly.com. Extra handig is de zoekfunctie, waarmee je op onderwerp of op tijdschrift kan zoeken. Daarmee zie je al snel dat je niet alleen de nieuwste edities, maar ook de eerdere uitgaven van HobbyHandig, Creëer, Aan de Haak, etc., kan doorlezen.

Zelfs als jij geen interesse hebt in de helft van de magazines die op Readly te vinden zijn, kan je er nog steeds je partner een plezier mee doen: je kunt je account namelijk delen met 4 anderen. Zelfs is het mogelijk om een profiel met ouderlijk toezicht te creëren. Dus, waar wacht je nog op? Klink nu op deze link, download de app en ga aan het lezen! Omdat je de tijdschriften ook kan downloaden, hoe je niet eens voor al je doe-projecten de tablet erbij te houden.

Gietgips uit siliconen mallen

0
Met gietgips dat je slechts hoeft te mengen met een aangegeven hoeveelheid water, krijg je een mooi strak resultaat uit siliconen mallen. Klei in deze mallen geeft een ander effect, maar is in de basis mooier om zelf te vormen. Shop ze hier.
 

Kerstboom spinner haken

0
kerstboom spinner haken

Eigenlijk vind ik het nog wat vroeg voor kerst, maar zie overal al patronen verschijnen. wat op zich logisch is, want als je er een stel of een groot ding wilt maken dan heb je de tijd wel nodig. Deze Kerstboom spinner haken neemt niet veel tijd, maar als je er je boom mee wilt volhangen heb je wel een paar weken nodig. daarom toch maar vast iets voor kerst.

Afgelopen zomer zag je ze overal: windspinners voor in je tuin. Ik had het er met iemand over en die zei: zo maakten we vroeger ook kerstboompjes. Ook al wist ze niet precies meer hoe, het was mij al snel duidelijk dat het met de lengte van de steken te maken had om dat te bereiken. En na wat proberen met een bolletje katoen werd het snel duidelijk hoe je de Kerstboom spinner haken kon. Verschillende manieren uitgeprobeerd, heel wat telwerk, probeersel weggegooid, nog een keer alles opschrijven en nog een keer haken van dat patroon. En jawel het lukte.

Versieren of niet versieren

Nu is een kale boom niet zo leuk en wil het boompje wat uitzakken als het niet stevig gehaakt is. Nog maar weer eens in de kast aan het zoeken geslagen en uiteindelijk bracht heel dun ijzerdraad en een bak kralen uitkomst. Door de buitenste rand zit dun ijzerdraad met hier een daar een kraal er aan. Eerlijk de eerste keer ijzerdraad er door duurde langer dan het haken, (eerder het haakwerk over de draad trekken zodat het niet op een kluit gaat zitten) de tweede ging al sneller en de volgende waren zo klaar.

Het garen wat er is gebuikt is van Alison&Mae Knitted metallic. Voor haaknaald 5,5. Je zult in de beschrijving zien dat ik een veel kleinere haaknaald heb gebruikt, de reden daarvoor is dat je stevig haakwerk wilt. Het is een soort doorzichtig wol koordje met een glitterdraad er door. Maar je kunt natuurlijk veel soorten garen gebruiken. En natuurlijk is de glitter geen must maar wel leuk.

Het ijzerdraad wat er is gebruikt is oorspronkelijk bedoelt om sierraden mee te maken, helaas staat er geen maatvoering op het rolletje. Het is niet dikker dan een penstreep. Hoe groot het gat in de kralen is, tja, als het ijzerdraadje er maar door kan. Gebruik niet te kleine kralen want dan zie je ze niet. Je rijgt het ijzerdraad er door en plaatst af en toe een kraal op het draad, waarna je weer verder rijgt.

Kerstboom spinner haken

Benodigdheden:

 • Haaknaald nr. 3
 • garen
 • dun ijzerdraad
 • kralen
 • naald
 • tangetje

Beschrijving

l = losse, h.v. = halve vaste, v = vaste, h.st. = half stokje, st. = stokje, h.dst = half dubbel stokje, dst. = dubbel stokje, nld. = haaknaald, st. = steek(en).

verder ga ik er van uit dat je bekend met haakwerk en steken.

Haakpatroon

 1. Haak een ketting van 35 l.
 2. haak 1 v. in 2e l. vanaf nld., 2 v. in volgende l. vervolg verder met * 1 v. in volgende l., 2 v. in volgende l.* herhaal *…* tot eind van l.ketting. (51 st.)
 3. vervolgens haak 2 l., haak dan 9x in elke st. 2 dst., vervolg met 9x in elke st. 2 h.dst., 9x in elke st. 2 st., 9x in elke st. 2 h.st., 9x in elke st. 2 v., eindig deze rij met 4x 1 h.v.. de laatste 2 st. haak je niet in.
 4. en de laatste rij haak 4x 1 h.v. in 1 st., vervolg met 18x in elke st. 2 v.,  18x in elke st. 2 h.st., 18x in elke st. 2 st., 18x in elke st. 2 h.dst., 18x in elke st. 2 dst. Hecht de draden af.
Vervolg beschrijving
 • Om de kerstboom spinner iets beter in vorm te houden is er een dun ijzerdraad door de buitenste steken gehaald. Begin bovenaan bij de punt en rijg de draad door het haakwerk tot aan het eind van de kerstboom spinner. denk er aan het haakwerk regelmatig verder op de draad te schuiven. (denk hierbij aan elastiek doorrijgen dat rimpelt ook altijd op). deze kersboom spinner draaien er vrolijk op los, wel pas nadat er aan het topje een dun draadje is bevestigd om hem op te hangen..
 • Ga je ook de kralen gebruiken, rijg dan de ijzerdraad een eindje door het haakwerk, prik het even naar buiten en plaatst de kraal. Hierna ga je weer verder met rijgen. Het is even een klusje, maar na de eerste gaat het al sneller.

3X 2 toegangskaarten voor Knotsgekke Hobby- en Kaartendagen!

0
Knotsgekkekaartendagen

Na 1,5 jaar zullen de Knotsgekke Hobby- en Kaartendagen eindelijk weer door kunnen gaan in de Brabanthallen Den Bosch. Van 7 t/m 9 oktober kun je hier weer terecht bij heel veel verschillende bedrijven voor je hobby zoals kaarten maken, scrappen, diamond painting, stempelen, ponsen, snijmallen, papier etc, etc. Door de coronaregels is de opzet deze keer extra ruim, zodat op 1,5 meter kunt shoppen. Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via www.knotsgekkekaartendagen.nl en er zijn per dag een maximaal aantal tickets beschikbaar, dus op=op!

Doe mee met de winactie en maak kans op toegangskaarten!

Van potje naar lichtje met Gnome.

0
van potje naar Lichtje met Gnome

Van potje naar lichtje met Gnome, leuke titel weer. En het zegt alles en niets. Het is iets met een potje en het wordt een lichtje. En iets met een Gnome wat dan toch ook weer het lichtje is.

Het zit eigenlijk zo, ergens in mijn hoofd was ik al begonnen met iets voor kerst, zelfs al een beetje met mijn handen. En dan besluit ik dat het daar toch echt te vroeg voor is. Grote kans dat mijn werkje straks al weer door vele anderen is bedacht en uitgevoerd, maar dat risico neem ik dan maar. Het is nog geen tijd voor Kerst.

Dan moet dat hoofd dus snel iets anders bedenken, want ook het herfstige plan in mijn hoofd vind ik het ineens te vroeg voor. Wat andere dingen krijg ik niet op tijd droog en blijft ook nog even op de plank liggen. Gelukkig liggen hier altijd wel een paar lege glazen potjes en die kun je heel fijn omtoveren tot lichtjes. Maar ik maakte al eerder lichtjes van glazen potjes https://www.hobbyhandig.nl/maak-er-een-potje-met-tekst-van/, dus ditmaal moet er wel iets anders mee gebeuren.

Na wat rommelen in de kast vindt ik wat zelfklevend nep-bont. En ook al zijn het niet de beste kleuren hiervoor, ik ga het er wel mee doen besluit ik. Het wordt een Gnome met een heerlijk zachte baard. Dat dit niet het aller moeilijkste patroon is zullen jullie zelf ook wel zien. En door paint markers te gebruiken was het tekenen en inkleuren wel heel simpel te doen. Een neus met een hoed, twee handen en twee voeten met daartussen een stukje bont als baard.  Dit zal de meesten wel lukken;

En een paar van die potjes brengen toch wat gezelligheid. We moeten het zonnetje maar zelf in huis halen nu hij buiten niet zo vaak wil schijnen. Maar ook buiten vinden deze Gnome’s het vast ook wel leuk.  Denk er wel aan om dan watervaste verf te gebruiken.

Van potje naar lichtje met Gnome

Benodigdheden

 • lege glazen potten
 • verf voor ondergrondkleur
 • verf voor Gnome, zwart en kleuren voor de muts. (hier zijn paintmarkers gebruikt)
 • restje nep-bont voor de baard. (hier was het zelfklevend maar dat is natuurlijk geen must.)

Beschrijving

 1. maak de pot goed schoon en droog.
 2. geef de pot een kleurtje , maar verf hem niet te dik, er moet nog licht door kunnen.
 3. laat het goed drogen en teken er dan voorzichtig je afbeelding op.
 4. Trek de afbeelding over met zwarte verf.
 5. Kleur de neus voeten en handen in met zwart.
 6. geef de hoed een kleur. en als hij droog is kun je er nog bloemen, strepen of bijv. stippen op maken.
 7. plak het stukje bond half over de neus, en zo dat je de handen en voeten nog wel kunt zien, maar het valt er wel net over.
 8. waxinelichtje of andere verlichting er in en  dan ….. veel gezelligheid

 

 

Sieraden van sluitringen

0
sieraden van sluitringen

Wat ik nu weer bedacht: sieraden van sluitringen. Al eerder maakte ik iets met sluitringen, zal de link verderop nog even plaatsen. Deze keer kwam ik op het idee door de Alcohol Inkt die ik laatst gekocht heb, leuke kleuren alcohol inkt met glitters. Geen idee wat ik daar allemaal mee kon doen en al zoekende kwam ik vele manieren van gebruik tegen. Eén daarvan was op sluitringen waarna je er sieraden mee kon maken.

Het leek niet zo ingewikkeld. Wat het natuurlijk wel een beetje was. En de waarschuwingen voor goed ventileren, je werkt immers met alcohol, en het aantrekken van wegwerp handschoenen waren niet voor niets. Als je er mee bezig bent merk je echt na een poosje dat je een alcohol smaak/geur in je mond krijgt van de walm. Dus hier stond het raam goed open. De handschoenen voorkomen dat je een week later nog met gekleurde vingers rondloopt. Het wast er niet zomaar weer af.

Wat men veel deed was na het kleuren een laagje over de inkt aanbrengen wat dan mooi glansde en glad afwerkte. Ik heb wat dingen uitgeprobeerd. Dus eerst de inkt er op, laten drogen, en dan verschillende producten er op aan brengen. Mijn eerste poging met het lijmpistool was niet echt succesvol. Daarna volgde crea patch, gewone doorzichtige lijm en tacky glue. de gewone doorzichtige lijm gaf wel een mooie bolvorm, maar bleef elastisch en beschadigde meteen. De crea patch droogde wel op, maar het duurde heel lang en werd niet mooi bol. Om deze sluitringen toch te gebruiken heb ik de alcohol inkt nogmaals aangebracht maar nu op de al aanwezige crea patch. Het effect is wel leuk, maar zo is het natuurlijk niet bedoeld.

De tacky glue zakte ook grotendeels weg maar was niet de slechtste van de drie. Uiteindelijk heb ik de laatste probeersel met gewone lak ingesmeerd, dat geeft wel de glans en bescherming maar niet dat mooie bolle. Als laatste wilde ik eigenlijk nog epoxy giethars gebruiken, daarmee moet dat bolle wel lukken. Alleen kon ik dat helaas niet vinden in mijn voorraad (is er wel hoor, eventjes verkeerd weggelegd). Daarom maar besloten het bij de geprobeerde dingen te houden en daarmee sieraden te maken.

Uiteindelijke moest mijn sieraden onderdelenbak er nog aan te pas komen om ze aan elkaar te monteren. Gelukkig staat hier een behoorlijke voorraad (mede dankzij mijn zusje) dus het was even de goede bak opzoeken en ik kon aan de slag. En wat ik de vorige keer maakte met sluitringen vindt je hier https://www.hobbyhandig.nl/stoere-sleutelhanger-voor-papa/

Sieraden van sluitringen

Benodigdheden

 • verschillende maten sluitringen
 • Alcohol Inkt met glitters in diverse kleuren
 • weggooi handschoenen
 • materialen om tot sieraad te maken zoals, lederen veters, lint, sluiting, kralen, metalen ringen oid. (ikzelf heb een bak met gesloopte sieraden, daar zit vaak wel wat bruikbaars in)
 • lak of tacky glue
 • keukenrol

Beschrijving

 1. Neem de sluitringen die je denkt nodig te hebben en leg ze op een ondergrond die niet doorlekt op je tafel. Stevige plaat karton of oude snijmat met een wit A4tje er op.
 2. trek je handschoenen aan voordat je flesjes losdraait en zet je raam open (zorg voor ventilatie)
 3. kies je kleuren die je gaat gebruiken. Schud het flesje even zodat de glitters er goed door zitten. Mijn flesjes hebben een handig pipetje. Mocht je dat niet hebben gebruik dan een kwastje. Plaatst nu je eerst kleur op de ring.
 4. En vervolgens de andere kleuren die je wilt gebruiken. Zorg dat de ring echt volledig bedekt is. Nu wacht je even een halve minuut.
 5. neem een stukje keukenrol en dep heel voorzichtig op de inkt. Je zult zien dat de kleuren en de glitter dan weer beter te voorschijn komen. Doe dit bij alle ringen, maar pas op haal er niet te veel af want dan zie je het metaal weer.
 6. laat de inkt drogen, heb je geen geduld gebruik dan een heattool of haardroger om het te versnellen.
 7. Nu is het tijd om de toplaag aan te brengen. Gebruik je gewoon lak dan breng je dit voorzichtig aan met een kwastje. Wil je het toch wat dikker gebruik dan tacky glue of deco patch. Hiervan breng je met de punt van het flesje een laag aan op de sluitring, zorg dat alles goed bedenkt is ook tot aan de zijkanten. Dit duurt wel erg lang voordat het droog is, geduld dus. Het wordt langzaam weer doorzichtig.
 8. Als alles goed droog is dan is het tijd om er een sieraad van te maken.
 9. De sieraden hier zijn gemaakt met leerveters.
 10. Hier zie je drie verschillende grote ringen op elkaar. Ze worden bij elkaar gehouden door de veter. De kraal zorgt er voor dat de veter mooi op zijn plaatst blijft.  Omdat hij wat donker uitvalt dacht ik hem op te fleuren met wat strass steentjes. Deze kleuren blauw, dat zie je helaas niet op de foto.

 

 

 

 

 

11. Bij deze ketting zijn de drie ringen onder elkaarsieraden van sluitringen bevestigd met wat kopergekleurd ringen die ik nog had. Ook deze hangt aan          een leder veter. Het is jammer dat de kleuren zo slecht uitkomen op de foto, ze zijn echt mooi naar de groene tinten. wie weet draag ik deze met kerst.

 

 

 

 

 

12. Bij de laatste ketting zijn de ringen horizontaal gebruikt.sieraden van sluitringen Het was even uitdokteren hoe de veters er door moesten om ze goed te laten hangen. Maar uiteindelijk bleek het gewoon om en om, boven/onder, doorrijgen te zijn. Je hebt wel twee veters nodig bij deze ketting.

Winnen met je kaart – Mijn Hobbykaart XL 99

0

In elke uitgave hebben we een speciale wedstrijdkaart. Maak met het knipvel je mooiste kaart volledig in jouw stijl. Stuur deze naar ons op en maak kans op leuke prijzen!

Deze keer maak je kans op een set van drie mallen van Marianne Design om de mooiste winterse kaarten mee te maken.

Stuur je kaart op naar:

Uitgeverij Scala BV
o.v.v. Wedstrijd Mijn Hobbykaart XL
Postbus 38
3800 AA Amersfoort

Je kunt je kaart ook digitaal insturen via Facebook of mailen naar mijnhobbykaart@uitgeverijscala.nl.

TIP! Vierkante kaarten mogen maximaal 15 x 15 cm zijn.

Sluitingsdatum is 17 september 2021.

Mijn Hobbykaart XL 99 (ook online)

0
Hoewel het echt nog even duurt voor de mooiste tijd van het jaar weer aanbreekt, kunnen de voorbereidingen voor de feestdagen niet vroeg genoeg beginnen. In Mijn Hobbykaart XL 99 – Dé Kerstkaartenspecial 2021 hebben we daarom weer de mooiste kerstkaarten voor je verzameld, zodat jij alvast aan de slag kunt. Wens je familie, vrienden en kennissen het
allerbeste voor het nieuwe jaar!
Of je nou van een klassieke stijl houdt of juist een creatieve, bijzondere kaart wil maken, je komt het allemaal tegen in deze feestelijke editie. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de Window Colour Cards, waarmee je een sfeervol glas in lood effect creëert. En wat dacht je van de schattige diertjes in winterse landschappen? Daar wordt iedereen toch blij van? Met de knipvellen kun je direct aan de slag en geef je kaarten iets extra’s met de borduurpatronen. Een kerstcadeau is natuurlijk pas echt af met een zelfgemaakt cadeaulabel. Ook die kom je tegen in deze uitgave!

Speciaal voor jou

0

Ga in Mijn Hobbykaart XL 100 aan de slag met leuke cadeaukaarten!

Dit artikel komt onder voorbehoud in Mijn Hobbykaart XL 100. Wil je deze uitgave niet missen? Word abonnee!

Een fijne dag

0

Met de stansen van Crealies maak je deze vrolijke kaart. Wie wens jij een fijne dag?

Dit artikel komt onder voorbehoud in Mijn Hobbykaart XL 100. Wil je deze uitgave niet missen? Word abonnee!

Drieluikkaart in blauw-wit

0

Door het gebruik van donkerblauw kaartenkarton en een bijpassende achtergrond, creëer je een nachtelijke sfeer. Combineer het met witte vormen en het winterse gevoel is compleet.

Lees het hele artikel online! Gratis voor abonnees. Geen abonnee? Bestel de editie in de webshop!

Volg ons op social media

9,436FansLike
1,623VolgersVolg
2,191VolgersVolg
2,180AbonneesAbonneer

Bekijk de gratis demo!

Bekijk de gratis demo!