Aquarium in pot

zonder water zwemmen ze rond.

3
9929

Soms zie je iets langskomen waarbij je denkt: dat is leuk, en dat had ik met dit: aquarium in pot.  Dus vlak voordat ik met vakantie ging nog even snel in de bakken met katoen aan het zoeken en wat bolletjes in een zak gestopt, samen met een haaknaald. Ik weet dat er nog ergens een paar weckflessen zwerven, dus dat zit wel goed als ik terug ben.

Eerst dacht ik dat de visjes wel plat konden worden, maar na de eerste poging besloot ik dat gevulde visjes leuker zouden zijn. Het heeft me een aantal pogingen gekost voordat ik door had wat het beste was. Hoeveel steken begin je, hoeveel meerder je. Maar gelukkig heeft haken een groot voordeel, je haalt het zo weer uit. Dus de te kleine vis, de te grote vis, de te dikke vis… ze zijn allemaal weer uitgehaald. maar uiteindelijk zwemmene r toch een stel rond in dit aquarium in pot.aquarium in pot

Dan nog een zeester, ook zoiets. Je haakt twee dezelfde, heel klein beetje vulling, legt ze op elkaar en dan past dat eigenlijk net niet. Toch komt dat goed als je ze op elkaar naait. En hoe maak ik nu zeewier of een plantje. Nu het heeft me even bezig gehouden, maar er staat nu toch een erg leuke pot met vissen hier.

Aquarium in pot

Benodigdheden:

 • Haakkatoen (ik heb kleine mini bolletjes gebruikt)
 • haaknaald
 • schaar
 • stopnaald
 • ijzerdraad (dun)
 • visdraad
 • vulmiddel
 • steentjes/zand voor op de bodem (blauw is leuk)
 • karton
 • lijm/plakband

Beschrijving:

Vissen

De vissen worden op dezelfde manier gehaakt. De vis met witte streep staat beschreven. De beschrijving van de oranje vis staat er tussendoor, deze is 1 rondje haken groter. Dus als je iets anders moet doen, staat dat in de beschrijving. Ik ga er van uit dat je bekend bent met de haaksteken. Je haakt in het rond zonder elke rij aan te sluiten. gebruik eventueel een draadje om het begin van de ronde aan te geven.

v. = vaste    h.v. = halve vaste    l. = losse    st. = stokje     h.st.= half stokje  st. = steekaquarium in potaquarium in potaquarium in pot

 

 

 

 1. Haak 2 l.
 2. haak 6 v. in de eerst gehaakte l.  (6)
 3. haak *1 v. in 1ste st., 2 v. in 2e st.* herhaal dit nog 2 keer   (9)
 4. Herhaal 3 maar dan 4 keer    (12)
 5. haak in elke st. 1 v.   (12)
 6. Herhaal 5 maar dan met de kleur wit   (12)   Als je de oranje vis haakt verander je deze rij niet van kleur
 7. Herhaal 5 maar dan weer in oranje (12)  Voor de oranje vis haak je nog een extra rij, dus 7a: herhaal 5 (12)
 8. Haak 1 v. in de 1ste st. en 2e st., haak vervolgens de volgende 2 st. samen, herhaal dit tot het eind (9)
 9. 1 v. op elke st.
 10. Herhaal 8  (6)
 11. vul nu de vis.
 12. je hebt nu 6 st., vouw de achterkant van de vis plat, je hebt nu een dubbele rij van 3 st. Steek de haaknaald door beide rijen steken en haak in elke st. 2 v. (6)
 13. Haak 2 v. in de 1e st., 4 keer 1 v. in volgende steken, 2 v. in laatste st. (8)
 14. Haak opeenvolgend over deze steken 1 h.st., 1 st., 1 h.st., 1 h.v., 1 h.v., 1 h.st., 1 st., 1 h.st., hierna afhechten.

Vinnen

Haak 3 h.v. over de rug van de vis. eindig op de witte rij. Keren en haak opeenvolgend 1 v., 1 h.st., 1 st., hierna afhechten. Herhaal dit aan onderkant vis. Bij de oranje vis doe je hetzelfde, eindig de rij h.v. op de 5e rij. Naai met zwart oogjes op de vissen. Knoop een stuk visdraad vast aan de bovenste punt van de vin, hiermee hang je hem straks aan het deksel.

Zeester

 1. Haak 2 l.
 2. haak 5 v. in eerst gehaakte l.  (5)
 3. haak in elke st. 2 v.   (10)
 4. haak 4 l. en haak op deze 4 l. vervolgens: 1 v. in 2e st. vanaf haaknaald, 1 h.st. in de 3e st., 1 st. in 4e st., vast zetten met een h.v. in 2e steek van cirkel.
 5. herhaal nog 4 keer, en hecht af.

Haak 2 zeesterren en leg ze met de verkeerde kanten op elkaar. Naai ze vervolgens op elkaar, doe eventueel een klein beetje vulling in het midden.

Zeewier

 1. haak 4 l.
 2. haak 4 st. in 1ste l. die je gehaakt hebt.
 3. haak 2 l., werk omdraaien, 4 st. in 1ste steek
 4. herhaal 3 nog 5 keer. je krijgt allemaal waaiers op elkaar.

Haak 2 of meerdere hiervan afhankelijk van de grote van je pot.

Knip 2 rondjes uit het karton, maak een gaatje in het midden van 1 rondje. Rijg een dun ijzerdraadje door het zeewier zodat het recht op blijft staan. Doe het uiteinde van het ijzerdraadje door het gaatje en buig het ijzerdraadje plat. Plak het andere kartonnen rondje er onder. Je kunt dit vastplakken op de bodem van de pot of onder het zand/steentjes leggen waardoor het blijft staan.

aquarium in potaquarium in pot

In elkaar zetten

Als je alles gemaakt heb kun je de pot in gaan richten. Plaats de zeewier in de pot op de bodem, plak eventueel vast (lijmpistool). Gooi wat gekleurde steentjes of zand op de bodem, zodat je het karton ook niet meer ziet. Leg de zeester op de bodem. Plak het visdraad vast aan de onderkant van het deksel. Hierdoor gaan de vissen hangen als je het deksel terug plaatst. Dit kan met plakband maar ook met het lijmpistool. Als je het lijmpistool gebruikt zorg er dan voor dat je eerst goed het gekeken hoe lang de draadjes moeten en waar ze moeten zitten. (plakband)

 

aquarium in potaquarium in pot

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in