Boekenlegger

toveren met verf en draadjes

0
8267

Soms zie je wat en denk je, hoe doen ze dat, dit had ik ook bij deze techniek waarmee de boekenleggers zijn gemaakt. Na wat speurwerk kwam ik bij wat filmpjes op you-tube terecht. Daar zag je hoe ze het deden, maar werd er niet echt duidelijk uitgelegd waarmee, de hoeveelheden verf,de soort verf, hoe lang wachten voordat je aan het touwtje trok enz.

De één doopte de touwtjes in bakjes verf, de ander spoot het er op, en je zag dat ze de touwtjes telkens tussen de vingers door trokken om overtollige verf te verwijderen. Dat lijkt me prima met één kleur, maar niet handig bij meerder kleuren.

Ik begin enthousiast wat dingen uit te proberen. Bakjes met verf, karton, een dik boek en touwtjes dat is alles toch? Al snel kom ik er achter dat de verf licht verdund moet. De eerste poging is veel en veel te nat, dus toch tussen de vingers door trekken. Dat is dan ook weer niet simpel, te droog. Vele stukjes karton later begint het ergens op te lijken, maar ben ik nog steeds bezig met 1 kleur. Het moet anders.

boekenlegger
mijn vele pogingen, met verschillend resultaat

Ik besluit dunner touw te nemen, ben eerder al overgestapt van wol (te rekbaar) naar katoen. Neem een kwast en ga het touwtje met de kwast verven. dit is veel gemakkelijker te doseren zo. Nu begint het ergens op te lijken, en de eerste eenkleurige bloemen verschijnen op papier. Na wat goede pogingen heb ik genoeg van de één kleurige en stap over op stukjes draad in verschillende kleuren te verven. De eerste lijkt op een regenboog maar niet op een bloemachtige. Het komt dus nu op de manier van draadje neerleggen aan, eerste boogje ene kleur volgende boogje tweede kleur enz. Na een paar oefeningen lukt het. En uiteindelijke heb ik een paar mooie boekenleggers gemaakt van de stukken karton.

boekenlegger

Benodigdheden

voor het maken van de kunstwerkjes

 • wit stevig knutselpapier. Om te oefenen voldoen restjes. De boekenleggers zijn 16 cm x 6 cm.
 • knutselverf op waterbasis. Er zijn verschillende soorten, gebruik gewoon wat je in huis hebt, desnoods die van de kinderen.
 • katoengaren, naalddikte 2 / 2,5
 • een ondergrond de smerig mag worden, ik heb een groot vel papier op tafel gelegd, kranten werkt ook prima.
 • kwastje
 • bakjes of bord om de verf in te doen
 • stevig dik boek (bij mij is er verf in terecht gekomen dus neem een oud boek)

Voor de boekenleggers

 • stroken karton 6×16 cm.
 • gaatjestang
 • lint
 • lamineer machine en hoezen of boeklon (plastificeer op rol)
 • stempels, fijnschrijver om tekst op te schrijven enz.

Beschrijving (kunstwerkjes)

 1. Neem het boek en leg ergens midden in een stuk karton klaar.
 2. Neem een draadje van ongeveer een halve meter.
 3. Doe de verf in een kom en voeg een paar druppels water toe, goed roeren.
 4. leg de languit voor je neer en verf hem met de kwast in de gewenste kleur. zorg wel dat alle zijden in de verf komen, en dat het niet te nat wordt. Het laatste stuk schilder je niet, daar moet je aan trekken straks.
 5. neem de draad op en houd hem bovenaan het stuk karton, laat langzaam zakken en zigzag hem heen en weer.Je kunt hem nog wel voorzichtig met de punt van een schaar  verschuiven. boekenlegger
 6. als de draad goed ligt leg je er een stuk karton van dezelfde grote bovenop en klap je het boek voorzichtig dicht. LET OP het onderste stukje van de draad moet buiten het boek uitsteken.
 7. Je wacht nu ongeveer tien tellen. (langzaam tellen) terwijl je lichte druk uitoefent op het boek. Dan pak je het touwtje en nog steeds lichte druk uitoefenend trek je in één rustige beweging het touw tussen de stukken karton weg. Trek hem er recht uit.
 8. Leg het touwtje weg open het boek en haal de twee stukken karton voorzichtig van elkaar af. Als het heel goed gelukt is heb je nu twee stukken met een mooie bloem, mocht je de draad in stap 5 nog verschoven hebben dan heb je één goede afdruk.

 

boekenlegger
En zo worden het boekenleggers

Beschrijving boekenleggers

Ik ga er van uit dat jullie de techniek al gebruikt hebben op een stuk karton ten grote van de boekenleggers. Neem één van je creaties. Ik heb de boekenleggers bewerkt met  complete stempels, creatief handlettering, en losse letter stempels. Op internet vindt je mooie teksten over lezen, maar alle teksten kunnen natuurlijk. Ook zonder tekst is dit al een bijzondere boekenlegger.

 1. Neem een creatie. En bewerk hem zoals je zelf wilt, of gebruik hem zonder extra tekst.
 2. Lamineer de creatie
 3. maak gaatje bovenin met gaatjestang
 4. zoek er lintjes bij en knoop deze door het gaatje aan de boekenlegger, die daarmee dan ook klaar is.boekenlegger

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in