Borduren op canvas

Borduurwerk aan de muur kan ook zo

0
4480

Het allereerst wil ik jullie een heel goed, beter, best Nieuwjaar wensen. Een creatief jaar vol nieuwe mogelijkheden. Mijn jaar begon met iets wat ik hier en daar tegen kwam. Borduren op canvas. Eerst zag ik ergens iets langskomen, hmmm, niet mijn ding wat ze er van maakten. Zeer stilistisch iets en niet iets voor iedereen. Dan staat het ineens ook in de krant, geen naam er bij maar wederom hetzelfde idee en tekening. Daar ga je dan toch nog even verder over denken,

Als snel dacht ik tja, of je nu stof hebt of canvas, je kunt er bijna hetzelfde mee. Er kwamen wat ideeën boven borrelen. Hupsakee, de zolder op, op zoek naar canvas doeken. In mijn beleving  moesten er nog twee ronde modelletjes zijn. Niet dus (achteraf weet ik nu dat ik die al eens gebruikt heb), bestellen is ook geen optie, overal uitverkocht, en het antwoord was, sorry, heel Holland hobbyt. Wel vind ik nog twee kleine vierkanten van 20×20 cm. en één van 30×23.5 cm. Deze laatste is vast oud, hij is gespijkerd ipv geniet.

Dan ga ik dus toch borduren op canvas. Om toch dat idee van rond niet los te laten besluit ik een cirkel in de vierkanten te maken. Deze cirkel heeft een doorsnee van 17,5 cm. En ook de andere krijgt een rand. Eerst schilder ik de doeken in een basiskleur. Kleintjes groen en grote ijsblauw. Als dat droog is leg ik de cirkel op de canvasdoeken, ik heb ze ingespoten met spuitlijm, als je deze alleen op één kant spuit is hij niet-permanent. Zo blijven ze mooi liggen als ik de tweede kleur op ga brengen. Schilder vanaf de cirkel naar de zijkant, zo veeg je er niets onder. Bij de grote heb ik 3 cm. vanaf de kant schilders tape geplakt, maar het kan ook zoals je het met de cirkels doet, stuk papier van 17×23 cm. knippen en er op leggen.

Dan het borduren, je legt de tekening die je wilt borduren er op ( je kunt die van mij gebruiken of iets anders wat je leuk vindt), even vastzetten met wat schilders tape, en prikt gaatjes. Let goed op, als je een bocht maakt moeten ze iets dichter op elkaar. Maar houd ongeveer een halve cm. aan qua steeklengte. De steek die ik gebruikt heb heet de stiksteek. Deze leg ik verderop uit.

De bedoeling is dat je nu gaatjes prikt door het voorbeeld en het doek. als je het voorbeeld dan weghaalt zie je het patroon door de gaatjes en kun je borduren. Al doende leert men, Ik kwam er achter dat bij een druk patroon het lastig wordt de goede gaatjes te vinden. Daarom heb ik het patroon van de diertjes er op getekend met carbonpapier en de gaatjes in gedeeltes geprikt. Hierdoor bleef het overzichtelijker en kreeg ik geen onnodige extra gaatjes. Wat de gaatjes betreft, als je klaar bent met borduren leg je het canvas op een platte ondergrond en wrijf je met de bolle kant van een lepel over de achterkant van het borduurwerk. Hierdoor zullen de gaatjes weer een beetje sluiten.

Een leuk detail vind ik zelf dat de tekening of een klein stukje daarvan over de rand loopt. Dit geeft het geheel ietwat diepte. Bij de pluisjesbloemen vliegen de pluisjes uit het frame en bij de kleintjes hangen de takken buiten het frame, terwijl de dieren een klein stukje verdwijnen achter de cirkel.

Borduren op canvas

Benodigdheden:

  • canvas doek grote naar eigen idee.
  • verf om achtergrond te kleuren
  • zwart borduurgaren DMC, splitten met 3 draadjes borduren
  • Naald scherp, niet te dik, gaatjes blijven door dikke naald open staan
  • prikpen oid om gaatjes mee te prikken.

Beschrijving:

 

Eigenlijk heb ik jullie al grotendeels verteld hoe het werkt. Dus leg ik hier nog wat dingetjes uit aan hand van wat foto’s.

Stiksteek

De stiksteek  gaat als volgt. Steek de naald met draad vanaf onderen door het tweede gaatje wat je geprikt hebt. Haal de draad op. Steek de naald een eindje terug in het 1ste gaatje wat je geprikt hebt. Haal de draad door. Steek de naald van onder af in het derde gaatje wat je geprikt hebt, haal draad op. Steek de naald een eindje terug in het vorige gaatje (2 IN DIT GEVAL) en haal door. Blijf dit herhalen over je geprikte gaatjes.

borduren op canvas

 

Hier zien jullie het kleuren van de canvas doeken en het prikken van de tekening
De dieren heb ik dus niet in één keer geprikt maar in gedeeltes. Hierdoor kun je ook beter bochten in schatten
De pluizenbollen heb ik wel eerst helemaal geprikt, dit bleek achteraf erg lastig te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in