Brand in hout pen uitproberen

alweer een cadeautje, wat ga jij er mee maken?

0
167

Brand in hout pen uitproberen

Soms zie je iets langs komen en denk je hee, dat is nieuw. En tja, dat moet ik dan natuurlijk uitproberen. In dit geval de brand in hout pen uitproberen. Er ligt hier wel een houtbrander, maar deze pennen leken me wel erg handig.

Na wat onderzoek lijkt het misschien wel gemakkelijker dan het is. Maar toch de pennen besteld en wat hout op de kop getikt. Eens aan manlief gevraagd of de oude verfstripper er nog lag, jawel. Dan staat niets meer in de weg voor dit experiment. Ik ga de brand in hout pen uitproberen.

Het plankje ligt klaar, mooi glad geschuurd. Maar wat ga ik op het plankje zetten. Ineens schiet me te binnen dat we een verjaardag hebben en dat het een cadeautje wordt. Een naambordje gaat het worden. De tekst is dus snel bekend. Maar het moet eigenlijk een grapje worden, deze mensen zeggen altijd dat hun kat hun 5e kind is, en aangezien alle kinderen uit huis zijn, bedenk ik dat de kat ook op het naambordje mag. Natuurlijk met foto.

De brand in hout pen kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt uit de vrije hand eerst een lichte potloodtekening maken op het hout en dat overtrekken met de brand in hout pen. Je kunt een bestaand sjabloon gebruiken, of zelf een sjabloon maken. Dat laatste heb ik uitgeprobeerd.

Om een sjabloon te maken de Cricut en minilaptop opgestart, de tekst gemaakt en op mijn andere laptop snel een SVG bestand gemaakt van een kattenhoofd. Al snel was de Cricut aan het werk. En na een paar minuten lag het sjabloon klaar. Dan begint het priegelwerk, je wilt een negatief sjabloon, wat je wilt branden moet er uit de rest blijft zitten. Gelukkig is daar een goed tool voor, een handig pelhaakje.

De sjabloon plak je met behulp van transferfolie of schilders tape op de plank. Nu het spannendste gedeelte. De Brand in hout pen gebruiken. Zoals in de beschrijving staat, gebruik niet te veel, zet snelle streken en streep niet te vaak over elkaar heen, dan heb je kans op uitlopen. Dit blijkt achteraf gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het sjabloon verwijder je nadat je alles hebt ingesmeerd. En nu moet de magie gaan gebeuren. De plank op een veilige plek leggen zodat er niets kan verbranden in de omgeving. Buiten is een goede optie, ik gebruikte twee losse klinkers onder het plankje. En dan zet je de verfstripper/brander aan. Je houd een redelijk afstand van de plank, ongeveer 10 cm. en beweegt langzaam over de plank. Na een tijdje zie je een gele gloed verschijnen. Het is even volhouden maar uiteindelijk wordt alles bruin. En eerlijk, de verfstripper kwam op het laatst toch wel wat dichter op het plankje voor een mooier resultaat. Maar pas op, hout wil heel goed branden en verschroeien.

Eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat er de eerste keer te veel vloeistof op de plank zat waardoor het uitliep. Opnieuw beginnen dus, plankje schuren tot alles weg is, en overnieuw beginnen. Nieuw sjabloon gemaakt en dit keer wat sneller getekend. Helaas blijk ik een paar streepjes vergeten te hebben, nogmaals schuurmachine er op. En de derde keer was scheepsrecht. Alleen zat er een vervelende noest op een plek, die iets sneller verbrande. Hierdoor is een letter iets minder goed leesbaar. Terwijl de plank nog warm was snel twee laagjes lak er over gespoten, droog in een paar minuten. En het cadeau werd zeer enthousiast ontvangen, missie geslaagd.

Nu ik de Brand in hout pen uitgeprobeerd heb ben ik er van overtuigd dat ik dit vaker ga gebruiken. het lijkt me ook wel iets om eens uit de vrije hand te proberen, wie weet besteed ik daar nog eens een blog aan.

Brand in hout pen

Benodigdheden:

 • Brand in hout pen
 • verfstripper/brander
 • hout ongelakt
 • vinyl stencil, bestaand sjabloon of potloodtekening (je kunt carbonpapier gebruiken, dit blijft soms zichtbaar)
 • transferfolie/schildertape

Beschrijving:

 1. maak een sjabloon/vinyl stencil of potloodtekening
 2. je moet uit het vinyl/sjabloon alle stukjes verwijderen die je wilt branden. een negatief sjabloon dus. Ik gebruik hier een pel haak voor.
 3. plak transferfolie/schilderstape over sjabloon en beng het aan op het hout. Neem bijv. een oud pasje en druk alles stevig aan.
 4. verwijder transferfolie/schilderstape voorzichtig. Let goed op dat alle kleine stukjes blijven zitten. Druk zo nodig nog een keer aan.
 5. pak nu je brand in hout pen en teken de lijnen in. Gebruik niet te veel, één keer er over is genoeg. Als je het vaker doet heb je kans op uitlopen.
 6. Als je zeker bent dat je alles hebt ingevuld verwijder je het sjabloon.
 7. nu krijg je het vast warm. Er is nagenoeg niets te zien op je plank. Pak de verfstripper/brander er bij en houd deze 10 cm. vanaf je hout. Maak heen en were gaande bewegingen. Doe dit totdat je de gewenste kleur krijgt. Beetje geduld heb je wel nodig. Hoe langer je het doet hoe donkerder de tekening. PAS OP dat je het hout niet verschroeit.
 8. leg de verfbrander veilig weg als je klaar bent en LET OP je hout is ook warm of heet. Laat iets afkoelen voordat je het oppakt.
 9. als je het wilt lakken is nu een goed moment, de plank nog warm, dus het droogt lekker snel.
 10. mocht het compleet mislukken pak dan schuurpapier of een schuurmachine. Schuur het patroon goed weg en begin overnieuw.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in