Bungelschaapjes

in bruin, zwart, wit of in de kleur die je leuk vindt

0
804

.Het is al een tijd geleden dat ik deze Bungelschaapjes tegen kwam in een oude Anna. Helaas stond er niet bij wie ze gemaakt heeft. Maar het plaatje ervan heeft me op deze Bungelschaapjes gebracht. Deze gaan vrolijk shinen in mijn Paastakken.

De Bungelschaapjes zijn gemaakt van klei. Ikzelf gebruikte hele lichte klei van Artisan. Maar zal meteen eerlijk zeggen dat als ze weer gemaakt worden ik een andere soort klei ga gebruiken. En ook al was het beschilderen erg leuk om te doen, misschien kies ik dan wel voor twee kleuren klei. Eigenlijk kun je elke klei gebruiken als het maar glad wordt aan de buitenkant. De klei die ik gebruikte scheurde hier en daar open door dat ik het te hard liet drogen. Dat is dus een aandachtspunt, zorg er voor dat het niet te snel gaat.

Het schilderen was leuk maar je kunt dus ook klei in huidskleur nemen en witte. Dat scheelt het schilderen van het hoofd, de voetjes en handjes en je kunt dan die kleur ook in de oren aanbrengen. Het lichaam en de krullen op het hoofd kun je dan in elke kleur die je wilt schilderen. uiteindelijk maak je dan krullen op het lichaam, dit heb ik met een zilver en goud stift gedaan.

De draadjes van de beentjes en armen vielen bij mij wat dun uit (en helaas kunnen we niet even naar de winkel rennen voor andere) dus werden het twee draadjes naast elkaar, ook wel grappig.

Bungelschaapjes bungelschaapjes

Benodigdheden

 • klei zelfdrogend (lichte soort)
 • wiebeloogjes
 • stevig draad, let op niet te stijf anders gaan ze niet hangen (beentjes, armen)
 • satéprikker

Beschrijving

 1. Neem de klei en maak verschillende stukken klei. De kleur staat er achter, werk je met 1 kleur dan maak je alle onderdelen in 1 kleur.  1 partij voor de buik (wit), 1 partij voor het hoofd (rose), 4 x bolletje voor de voeten en handen (roze),  2x bolletje voor de oren, (wit), 2x bolletje voor binnenoor (roze, mocht je met 1 kleur werken dan sla je deze over), 1 bolletje voor het haar op het hoofd (wit)
 2. maak een bolletje van alle stukken en kijk goed naar de verhoudingen. wijzig de hoeveelheid klei indien nodig.
 3. neem het bolletje voor de buik (wit), rol deze zo dat er een cone model ontstaat, met een plat bovenkant, en platte onderkant.
 4. vervolgens het stuk voor het hoofd (roze), maak een bol en rol dan vanuit het midden een deuk er in, het moet er ongeveer uitzien als een rechte doppinda.
 5. de vier bolletjes voor handen en voeten (wit) duw je licht op de tafel zodat de onderkant plat wordt, vervolgens pak je de satéprikker deze duw je aan de zijkant in de klei, puntje naar boven. Hierdoor ontstaat een snee in de voorkant van het voetje, de hoef. prik vervolgen een gat in de bovenkant om het koord straks in te doen.
 6. twee bolletjes voor de oren (wit) druk je in het midden in en vorm je oren van, beetje hol drukken. Mocht je met twee kleuren werken dan  vorm je van de twee roze bolletjes kleine platte ovalen die je in het oor plaatst.
 7. je hebt nu nog één bolletje over voor op het hoofd. maak hier een platte cirkel van.
 8. Je hebt nu alle onderdelen en kunt het lichaam nu samenstellen.
 9. Plaats eerst de oren aan het hoofd. dit doe je door de klei voorzichtig aan te duwen met bijv. de satéprikker. Vervolgens plaats je de platte cirkel op het hoofd, beetje tussen de oren en verder op het achterhoofd. (dit stelt de wol van het hoofd voor)
 10. Nu pak je de prikker en met de ronde achterkant maak je de vorm van een neus boven op het stuk snuit wat nog uitsteekt. Breng het aan de voorkant bij elkaar, trek een streep met de punt van de prikker naar beneden.  Trek daar een ronding onder als mond. (zie foto)
 11. prik in het lichaam met de prikker aan weerszijden een gat voor de armen, en aan de onderkant voor twee gaten voor de benen. En boven in het hoofd tussen de oren.
 12. neem wat klei om wol te maken op het hoofd. (de platte cirkel die je aangebracht hebt) Je kunt dit er beetje bij beetje op plakken (zachtjes er in duwen). En met de prikkerpunt wat puntig maken. Of je maakt hele dunnen lange slierten van klei. Hiermee vorm je om de prikker heen kleine rondjes en plakt die voorzichtig op het hoofd.
 13. Nu moet de klei eerst drogen als de klei droog is ga je verder met de armen en benen. En de eventuele verdere versiering.
 14. Verder afmaken van Bungelschaapje

 15. versiering: Als je met één kleur hebt gewerkt moet je het hoofd, voeten, handen en binnenkant oren roze verven. Daarnaast moet je het lichaam in de gewenste kleur verven. Hier zijn met een stift een soort van krullen opgetekend nadat de verf droog was., maar je kunt ook hetzelfde doen als op het hoofd en krullen maken van klei.
 16. Neem stukjes koord 2x 5 cm. 2x 4 cm. 1x 15 cm.
 17. plak die van 5 in de voetjes, die van 4 in de handjes en die van 15 vouw je dubbel en plak je in het gat boven in het hoofd.
 18. als ze goed vast zitten plak je de armen en benen op hun plek, plak het koord in de gaten die je er voor gemaakt hebt.
 19. plak de oogjes op hun plek.
 20. als het allemaal gedroogd is kan je de bungelschaapjes in je tak hangen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in