Een knoop in je kussen

0
1863

De afgelopen twee week waren vol met knutsel dingen op verschillende vlakken. Knopen in kussens, riddermutsen en papieren zakken speelden de hoofdrol. Je kunt dat zo hebben, niks te doen ehum, en ineens allemaal verschillende plannen en vragen. Een poosje terug kreeg ik de vraag of ik een ridderhelm kon haken. Nu ben ik nogal snel van ja, dat kan ik wel, maar heb me toch even verdiept in dit haakwerk voordat ik ja zei. Gelukkig is Pinterest een goede plek om dergelijke dingen te vinden. En na het vinden van een patroon wat er op leek en bekeken te hebben of ik de aanpassingen zelf kon uitrekenen en toepassen heb ik ja gezegd. De benodigde maten gekregen en haken maar. Een probleempje was dat het met zwart garen moest en dat zie je nogal slecht bij lamplicht, dus het moest overdag gebeuren. Na het nodige uithalen en opnieuw beginnen is het gelukt en is de riddermuts op de post gegaan.

Verder heb ik op de creabeurs in Hardenberg een pakketje gekocht bij Kimya verpakkingen Met dit pakketje kon je meedoen aan een Scrap&Bep. Dus verleden week op een avond achter de laptop aan de achtertafel. Wat leuk is dat, met heel veel mensen gezellig bezig met hetzelfde materiaal. En één iemand die het allemaal verteld en voordoet. Ondertussen ook nog kletsen met elkaar. Na een dik uur was het pakketje materiaal omgetoverd tot en harmonica boekje. Nu moet ik nog tijd vinden om het aan te kleden en er foto’s, recepten of iets anders in op te bergen.

Hier van beide een foto

Riddermuts

 

 

 

 

 

 

 

Maar wat heb ik de afgelopen weken gemaakt voor jullie. Om mijn herfsthoekje nog wat meer in de kleur te zetten heb ik twee kussen gemaakt in herfst kleuren. Dit zijn niet zomaar kussen, het zijn Celticknoop kussens. Al een poosje zie ik ze voorbij komen op Pinterest, maar de manier waarop ze gemaakt werden stond me niet echt aan. Een lange sloef naaien en dan met veel moeite vol zien te krijgen met fiberfill/kussenvulling. Het leek me maar niets. (Alhoewel er wel een manier is om dit gemakkelijker te maken, want je kunt door het gebruik van een kartonnen koker iets eenvoudiger middenin de sloef komen) Na wat gedachten hierover kwam ik op het idee om het fiberfill en de stof gezamenlijk op te rollen en dan de zijkant dicht te naaien. Dit klinkt wel wat eenvoudiger dan dat het was. Het is toch wel een zwaar werkje om de gevulde sloef onder de naaimachine te krijgen en te houden. Uiteindelijk is het na wat pogingen gelukt. Ikzelf heb als stof een dunne fleecedeken gebruikt. Hier voor jullie de beschrijving en de manier van knopen van de sloeven. Raak er maar niet van in de knoop.

Celticknoop kussens

Benodigdheden

 • Stof 130×170 cm (evt. dunnen fleecedeken)
 • Naaigaren
 • fiberfill aan 1 stuk, zelfde afmeting als stof, of voldoende kortere stukken.
 • naaimachine
 • naald en draad

Beschrijving

 1. Knip de stof in vier gelijke banen
 2. Naai twee banen aan de korte zijden aan elkaar nu heb je een strook van ongeveer 32,5×340 cm. (herhaal dit met de andere twee stroken, zodat je twee lange stroken hebt)
 3. Knip de fiberfill in stroken, iets smaller dan de stof.
 4. Leg de fiberfill op de stof, let op dat je het op de binnenkant legt.
 5. nu rol je de stof en fiberfill op en speld de sloef dicht. Vouw hiervoor de stof aan de sluitkant een stukje naar binnen.
 6. als je hem helemaal opgerold hebt en tevreden bent over de stevigheid en de vorm naai je hem dicht. Hiervoor zorg je dat beide zijden van de stof goed op elkaar ligt en naai je met een zigzag, daarbij zorg je er voor dat de steek aan de buitenkant niet in de stof gaat, maar er naast steekt. Doe dit met beide sloeven.

 

Nu komt het aan op het knopen. In het begin denk je dat komt nooit goed, want het is allemaal lang en flexibel.Maar op een bepaald moment als je  aan de uiteinden gaat trekken en de knoop strak trekt wordt het toch iets. De uiteinden die je over houdt naai je met de hand aan de achterkant vast. Ik heb geprobeerd het knopen aan de hand van foto’s uit te leggen, mochten er toch vragen zijn dan mag je die altijd stellen.

Model groen kussen

 

1. touwtjes over elkaar
2, de bovenste over de linker met boogje
3. de linker over de onderste en over die van 2
4. de onderste over rechts en die van 3
5. de rechter over die van 4 en door het gat van 1
5. aantrekken
herhaal de vorige stap, maar begin bij de onderste

 

 

 

 

 

 

Model oranje kussen

1. leg de sloef neer als krakeling
2. bovenste met boog naar beneden onder links door krakeling
3. zelfde sloef met boog naar boven, onder, boven onder is de volgorde van door rijgen
Draden aantrekken (dit doe je tussendoor ook al omdat het anders te kort is om te knopen.

 

misschien is deze duidelijker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in