Engel voor in de boom

haken en wat naaiwerk voor iedereen te doen

0
1132

Een beetje vroeg vind ik zelf een engel voor in de boom.  Het is herfst, Halloween, lampionlopen, Sinterklaas…. help ik kan niet kiezen, zoveel keus en dan wordt het Kerst. De oorzaak daarvan lig aan een iets groter project voor dit blog,  waar ik mee bezig ben voor Kerst. En daar ben ik op gekomen via veel ideeën. En één daarvan was een gehaakt Engeltje. Daar zijn er heel veel van maar volgens mij is deze nog wel origineel.

Het is dan ook niet helemaal gehaakt, alleen de bovenkant. De onderkant bestaat uit een rokje van Organza. Het hoofd is een grote houten kraal, zonder gezicht. En de engel hangt aan een gehaakte lus. Je haakt de bovenkant heel gemakkelijk weg, de derde ging bij mij al zonder patroon er bij. Er zijn maar een paar basis steken gebruikt, waardoor het voor iedereen wel te doen is. Als de bovenkant klaar is vouw je het dubbel waardoor de twee armen ontstaan.

Engeltjes spreken altijd tot de verbeelding, en je ziet ze rond kerst in alle soorten en maten. Deze is een leuke, lieve aanvulling daarop. Het is ongeveer 12 cm. hoog, maar als je ander garen en/of haaknaald gebruikt kan dat anders uitvallen.

Engel voor in de boom

Benodigdheden:engel voor in kerstboom

 • katoen (ik heb phil cotton 3 gebruikt, garen voor nld. 3. Ikzelf heb het gehaakt met naald 2,5)
 • haaknaald 2,5/3 of wat nodig is voor je garen/katoen
 • Kleine stukjes organza 10×15 cm.
 • houten kraal 2,5 cm. doorsnee
 • naald en draad

Beschrijving:

Bovenstuk haken

 1. Haak 6 lossen en sluit tot een ring met een halve vaste.
 2. Haak 12 v, in deze ring (dus om de l.)
 3. Haak * 1 v. 6 l. en 1 v. in dezelfde steek, 1 v. in de volgende steek* herhaal dit nog 5x (je hebt nu 6 lussen)
 4. (haak om de lussen) * 3 v., 2 l., 3 v., en 1 v. op de v. er tussen* herhaal dit nog 5x (je hebt nu 6 bogen)
 5. haak * 5 l., 1 st. om de 2 l. van vorige ronde, 2 l., 1 st. om dezelfde 2 l van vorige ronde., 5 l., 1 v. op v. tussen de bogen.* herhaal dit nog 5x.
 6. (haak om de l.) * 4 v., 1 v. (in bovenste deel) 4 l., 1 h.v. in 4e l. van haaknaald, (= picootje), 1 v. (in bovenste deel) 4 v.,* herhaal dit nog 5x, 1 h.v. en hecht af in eerste v. van deze ronde.

 

 1. haak een ketting van 35 l. houd aan het begin en eind iets langer garen zodat je daarmee de ketting kunt vastknopen.

In elkaar zetten:

 1. bevestig de ketting als ophang lus aan je bovenstuk. haal de twee lange draden vlak langs het midden naar achterkant van je werk. Aan beide zijden op wat als schouders is bedoeld. Kijk goed of de ketting tegen je werk aan ligt en leg dan een paar knopen ind e draden.
 2. Neem de organza en vouw deze drie maal dubbel over de lange zijde, je krijgt dus een stuk van 5 breed en 10 lang.
 3.  Gebruik naald en draad en rijg ongeveer 2 cm. vanaf de bovenkant een draad door de organza. Trek deze draad rustig aan zodat de organza rimpelt. Ongeveer tot 3 cm. in rimpelen. naai het uiteinde vast zodat het niet terug schiet.
 4. Leg de organza in je bovenstuk vlak onder het midden. Naai het met een paar steekjes vast. Vouw dan het bovenstuk over je organza en naai de twee helften met een paar steekjes op elkaar. Niet te strak, wel de puntjes doen.
 5. Haal de ophanglus door de kraal.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in