Engeltjes – kegelpop met gehaakte vleugels

hier in het wit, maar ook in andere kleuren leuk

0
5520

Afgelopen weekend stond ik voor een goed doel in Hardenberg op het Creaweekend. We hadden als groep zoveel moois gedoneerd gekregen om te verkopen dat het echt niet nodig was om zelf nog iets te maken. Maar ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toch iets bedacht en gemaakt. Engeltjes – kegelpop met gehaakte vleugels.

In mijn voorraad zit een behoorlijk aantal kegelpoppen in verschillende maten. Daar heb ik al eens een gezinnetje mee gemaakt tijdens een workshop. En waarschijnlijk zou die dame met die workshop ook wel in Hardenberg zijn dus dat is geen optie. (dat klopte dus). Zoekende op Pinterest zag ik heel wat engeltjes, allemaal op verschillende manieren gemaakt. Vleugels van papier, stof, vilt en gehaakt. Dat haken lijkt me wel wat met  glittergaren en natuurlijk een eigen patroon.

Op naar de wolwinkel om iets waar je mooie vleugels van kan haken. Dat was het moeilijkste niet, er was een heel mooi bolletje garen met een mooie glans/glitter Scheepjes Lizzy. Ik koos voor wit maar er waren nog wel meer kleuren. Haaknaald twee leek me prima te doen.

Bijna elk patroon begint tegenwoordig in een magische ring, dus dat werd ook mijn uitgangspunt. Alleen ging ik niet rond haken, maar heen en weer. Hierdoor ontstaat namelijk vanzelf het model van een vleugel. Tenminste als je de goede steken op de goede plek doet, achteruithaken hoort ook bij zelf iets willen ontwerpen. Of zoals men ook wel zegt: twee keer lol van dezelfde bol. Het grappige is dat ik al hakende op drie maten uit kwam en laat dat nu net de goede maat zijn voor de kegelpoppen die ik had.

Voor jullie heb ik de vleugels uitgeschreven. Voor mezelf had ik het ruwweg op papier gezet met wat streepjes, en al doende kwam de rest. Na een stuk of drie kun je het wel uit je hoofd. En omdat de mini het begin is van de andere twee maten, en de midi het begin is van de maxi is het begin telkens hetzelfde. Mocht er toch een fout zijn ingeslopen dan hoor ik dat graag. Hier voor jullie de beschrijving en patroon van Engeltjes – kegelpop met gehaakte vleugels

Benodigdheden

 • Houten kegelpop in 3 maten
 • Lijmpistool
 • Gehaakte vleugels en kransen (hiervoor heb je garen met en glimmertje nodig voor haaknaald 2)
 • Versteviging voor de vleugels (bijvoorbeeld crack free)

Hoe zet je ze in elkaar

 1. haak de vleugels en kransen
 2. spaan de vleugels en krans op na ze gedompeld te hebben in iets wat verstevigd. De krans kun je opspannen rond een dikke stift oid.
 3. Laat ze drogen.
 4. Plak de vleugels op het lichaam van het poppetje, zodat de vleugels iets naast het hoofd zitten. (halverwege ongeveer)
 5. Plak de krans vast op het hoofd. Doe dit met een klein drupje op de plaats waar je de krans aan elkaar hebt geknoopt. Zet het aan de achterkant van het hoofd daarmee vast. Aan de voorkant net iets los van het hoofd.
 6. Je kunt het setje nu bijvoorbeeld onder een stolp zetten. Maak er een draadje aan en hang ze in de kerstboom of zet ze ergens gezellig neer.

Patroon

Engeltjes – kegelpop met gehaakte vleugelsengeltjes - kegelpop met gehaakte vleugels

Gebruikte steken

 1. mc magische cirkel  (Mocht je dit niet onder de knie hebben haak dan 2 l. en haak dan verder in de 2e l. vanaf haaknaald.)
 2. l = losse
 3. hv = halve vaste
 4. v = vaste
 5. hst = half stokje
 6. st = stokje
 7. dst = dubbel stokje
 8. (*..*) staat voor de herhaling dus bijv. 2x*..* geeft aan dat je wat er achter staat moet herhalen.

Mini vleugel

 1. Haak 6 hst. In mc.
 2. 2 l. keren, daarna in elke steek 2 hst.
 3. 3 l. keren, (2x*..*) *2 dst in 1 steek*, dan vervolg je 2 st., 1 st., (4x*..*) *2 hst. In elke steek*, 1 st., 2 st. in 1 steek, (2x*..*) *2 dst. in 1 steek*., 3 l. en maak deze vast met een hv. in dezelfde steek als de laatste 2 dst. Afhechten.

Midi vleugel

 1. Haak 6 hst. In mc.
 2. 2 l. keren, daarna in elke steek 2 hst.
 3. 3 l. keren, (2x*..*) *2 dst in 1 steek*, dan vervolg je 2 st., 1 st., (4x*..*) *2 hst. In elke steek*, 1 st., 2 st. in 1 steek, (2x*..*) *2 dst. in 1 steek*.
 4. 2. l. keren, 2 hst. In 1 steek, (20x*..*) *1 v. in elke steek*., 2 hst. in de laatste steek, afhechten

Maxi vleugel

 1. Haak 6 hst. In mc.
 2. 2 l. keren, daarna in elke steek 2 hst.
 3. 3 l. keren, (2x*..*) *2 dst in 1 steek*, dan vervolg je 2 st., 1 st., (4x*..*) *2 hst. In elke steek*, 1 st., 2 st. in 1 steek, (2x*..*) *2 dst. in 1 steek*.,
 4. 3 l. en keren, (2x*..*) *2dst. in 1 steek*, (2x*..*) *2 st. in 1 steek*, (7x*..*) *1 hst in 1 steek*, 2 hst. in 1 steek, (2x*..*) *2 st. in 1 steek*, (2x*..*) *2 dst. in 1 steek*.
 5. 2. l. keren, 2 hst. i n 1 steek, (35x*..*) *1 v. in elke steek*., 2 hst. in de laatste steek, afhechten

Krans

Voor de mini en midi

Haak een ketting van 15 l., afhechten en aan elkaar knopen tot een cirkel.

Voor de maxi

Haak een ketting van 20 l, afhechten en aan elkaar knopen tot een cirkel

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in