Etsen op theeglazen

of etsen op elk ander glazen voorwerp

0
1440

Etsen op theeglazen

Er was eens…. een sprookjeshuwelijk in Toscane. En wij mochten daar heen. Wat neem je dan mee? Toscane de wereld van cipressen en bomen vol citroenen. Gezien de uitnodiging moest het iets met citroenen worden. Uiteindelijk werd het een set met theeglazen en theezakjes houders. Dus werd het etsen op theeglazen. Vandaag laat ik jullie de theeglazen zien en hoe je ze maakt. (Helaas heb ik geen foto van de complete set, beetje dom)

Etsen met Etsvloeistof is geheel nieuw voor mij. Ben dan ook begonnen met een testglas. Gelukkig heb ik die dus nog voor de foto van het eindresultaat. Op de originele theeglazen zit het plaatje iets lager. Na onderzoek over hoe die vloeistof reageert werd het me wel duidelijk dat voorzichtigheid geboden was. En dat je het complete glas moet afdekken om te voorkomen dat de dampen het glas aan tasten.

Allereerst heb ik een patroon getekend van een tak met blaadjes en citroenen. Deze heb ik omgezet naar een SVG bestand, waardoor ik het uit vinyl kon snijden met mijn Cricut. Dit was wel even omdenken want je wilt het plaatje op het glas, niet de omtrek. Met behulp van een transfer sticker heb ik het vinyl overgebracht op het theeglas. Wel even een werkje, want ook de kleinste stipjes moesten er op.

Om dus te voorkomen dat de dampen van het etsmiddel de rest van het glas zou beschadigen heb ik hem in het geheel afgeplakt met schilders tape. Nu kwam het, vond ik, het spannendste gedeelte. Het etsmiddel moest er op. Heb buiten een tafel opgezocht, dik stuk karton er over en daar boven gewerkt. Met naast mij een grote emmer water om het etsmiddel later weer mee af te spoelen. En natuurlijk had ik handschoentjes aan.

Voor het aanbrengen en de tijd voor het inwerken heb ik de beschrijving van het etsmiddel gebruikt. Hier zijn verschillende soorten van, dus volg de info van je eigen ets merk. Let er wel op dat je elk glas ongeveer even lang laat inwerken. Nadat de tijd voorbij was heb ik de glazen afgespoeld in de emmer, zodat al het etsmiddel er af was. Daarna heb ik ze nog even afgespoeld onder de kraan, wel bij een bak waar het niet veel kwaad kon, mocht er nog wat op zitten. Zolang het glas nat is zie je niet veel van je etswerk.

Het was tijd om het tape en het vinyl te verwijderen en te zien wat er van geworden was. En hoe blij was ik toen het gelukt was. Hoe droger de glazen werden hoe duidelijker het te zien werd.  Het eerste gedeelte van het cadeau was klaar. Volgende keer dus het andere deel.

Omdat ik hier boven eigenlijk al beschreven heb hoe je het doet krijg je hier alleen nog een lijst met benodigdheden en wat foto’s.

Benodigdheden Etsen op theeglazen

  • Theeglazen (of ander glaswerk waar je op wilt etsen)
  • ets middel (er zijn verschillende soorten en merken)
  • kwast om etsmiddel op te brengen
  • schilderstape
  • vinyl om patroon uit te snijden (knippen)
  • emmer water
  • handschoenen en eventueel mondkapje als je het binnen doet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETSEN OP THEEGLAZEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in