Hoe maak je een shadowbox?

of een lightbox, is maar net hoe je hem noemt

0
1168

Een shadowbox

Belofte maakt schuld en gelukkig was nu wel alles aanwezig om een shadowbox te maken. Vandaar de kop: hoe maak je een shadowbox. In dit geval is een snijplotter toch wel echt handig en misschien zelfs een must. Ikzelf heb de Cricut weer aan het werk gezet. Het is een oudje, maar werkt nog prima. Ook al staat er hier nieuwere Cameo ik pak toch de oude vertrouwde Cricut.

Snijpatroon maken.

Het was echt het idee om zelf een patroon te maken voor de shadowbox, maar helaas werkt het programma waarmee ik dat altijd doe niet perfect op dit ogenblik. Daar moet nog steeds even naar gekeken worden. Daarom heb ik via Internet een kant en klaar patroon  gedownload. En dat is voor de meesten onder ons toch het eenvoudigst. Deze komt van craftyfunparties, en is een vrij te downloaden patroon.

Hoe maak je een shadowbox?

Een schaduwbox (shadowbox) of anderen noemen het een lichtbox ontstaat door de lichtjes die achter verschillende lagen papier zitten. Door de verschillende lagen en de gaten die er zijn ontstaan door het patroon zie je verschil in licht en kleur. De lagen papier worden door 3D tape, 3D kit of zoals hier met papieren rietjes van elkaar gehouden. Je hebt er wel een speciale fotolijst voor nodig. Deze moet vrij diep zijn, die hier gebruikt is komt van de Ikea en is in stukken uit elkaar te halen, waardoor hij heel vriendelijk in gebruik is.

Hoe begin je? Hoe maak je een shadowbox?

Neem je lijst en meet de maten van binnenin de lijst. Je bouwt in de lijst. Hier moet je dus je snijpatroon op aanpassen. Kies het tafereel wat je er in wilt maken en snij alle lagen uit met de snijplotter op deze maat. Verwijder alle losse stukjes zodat de lagen papier allemaal klaar liggen. Let op dat je patroon wel een redelijke strook aan de zijkant heeft waar je nog wat onder kunt plakken. Eén cm. is wel haast een must, iets breder is fijner om mee te werken.

De achterwand

Als je voorstelling een mooie basis nodig heeft om te shinen moet je eerst de achterwand bekleden van de lijst. Hier is er een verlooppapier gebruikt, bovenaan geel verlopen naar groen en blauw. Vandaar dat er een mooie zon is en het gras aardig groen lijkt. Je kunt het met dubbelzijdig tape bevestigen.

De lichtjes

Er is hier een lichtsnoertje op batterijen gebruikt met 20 lichtjes. Deze pasten precies in mijn lijst. De lichtjes komen uiteindelijk aan de achterkant van je voorstelling, dus achter in de lijst. (niet aan de glas kant)  Je bouwt van onder naar boven op is de bedoeling. Mocht je een vast frame hebben dan kun je op de achterkant van het fotolijstje gaan opbouwen, houd dan goed rekening met het feit dat die over het frame valt en de voorstelling er in moet vallen. Leg de lichtjes even op hun plek en lijm ze daarna vast met een lijmpistool.

Opbouwen

De bedoeling is dat er ruimte komt tussen de lagen. Dit kun je doen met 3D tape/blokjes, 3D kit of zoals ik het heb gedaan met papieren rietjes. Waarom papieren rietjes. Om goed het licht er tussendoor te laten schijnen moet er aardig wat ruimte zijn tussen de lagen. Om nu meerdere lagen 3D tape op elkaar te plakken leek met niet handig, vandaar dat ik papieren rietjes heb opgezocht en deze voorzien heb van een laagje dubbelzijdig tape. De onderste lagen heb ik kleine stukjes rietjes gebruik, deze heb ik tussen de lampjes geplakt, zodat het licht niet afgeblokt wordt. Vanaf de 3e laag heb ik hele rietjes gebruikt.

Plak dus tussen de lampjes op je ondergrond enkele stukjes rietje waarom je dubbelzijdig tape hebt gewikkeld. Deze kleeft dus van alle kanten, aan de bodem, aan de zijkant en als je de volgende laag er op legt houd hij die ook vast. Bouw het zo laag voor laag op. Dus laag rietjes tussen de lampjes, papier, laag rietjes tussen de lampjes (maar dan 1 verdieping hoger), laag papier, lang rietje, laag papier enz. Mocht je er nu achter komen dat je bovenste laag niet echt mooi aansluit aan de zijkanten zou je er nog een passe-partout over kunnen plakken die net zo breed is als je bovenste rand om je patroon.

Lijst weer in elkaar bouwen

Nu heb je als het goed is een mooi stapeltje lagen papier, plaats nu de lijst er over en zet de achterkant weer vast, laat een klein stukje draad naar buiten hangen met je batterijhouder er aan. Of als je in de lijst hebt gebouwd, plaats glas en sluit de achterkant. Het klinkt allemaal een beetje ingewikkeld maar ik weet zeker dat als je het doet terwijl je meeleest het helemaal goed komt. Voor mij was het ook de eerste en die is aardig gelukt.

Materiaallijst: hoe maak je een shadowbox?

  • een patroon voor shadowbox
  • snijplotter
  • lijmpistool
  • stevig papier/cardstock (in wit of misschien vindt je een leuk patroon met kleuren)
  • papieren rietjes in de kleur van je papier werkt het best. (of 3D tape/blokjes)
  • dubbelzijdig plakband
  • diepe fotolijst
  • achtergrondpapier
  • lichtsnoer op batterijen (20 lichtjes)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in