Je kostbare kunst verzekeren doe je zo

Kunst verzekeren met een inboedelverzekering

0
2526

Als je dure kunst in huis hebt kan het verstandig zijn dit te verzekeren. Zo draai je namelijk niet zelf op voor de kosten als de kunst beschadigd raakt of gestolen wordt. Maar hoe kun je je kostbare kunst verzekeren en waar moet je op letten? Dat lees je in dit artikel.

Kunst verzekeren met een inboedelverzekering

Kunst in huis valt meestal net als je andere spullen onder de inboedelverzekering en is daardoor verzekerd tegen schade door water, brand, storm, inbraak, schroeien en smelten. Schade door natuurrampen of calamiteiten wordt niet vergoed. Met een aanvullende all-risk inboedelverzekering kun je je kunst verzekeren tegen schade die jij of gezinsleden zelf aanrichten. De all-risk verzekering dekt geen schade die door huisdieren wordt veroorzaakt.

Dagwaarde of nieuwwaarde

De meeste verzekeraars keren bij schade de nieuwwaarde uit. Dit is het bedrag dat je nodig hebt om het beschadigde voorwerp opnieuw te kunnen kopen. Maar als de waarde van het beschadigde voorwerp lager is dan 40% van de nieuwwaarde, krijg je de dagwaarde vergoed. Dat is het bedrag wat het product op het moment van beschadiging nog waard is. Dit bedrag is lager dan de nieuwwaarde.

Kostbaarhedenverzekering

Met een inboedelverzekering ben je niet altijd goed genoeg verzekerd tegen schade en diefstal. Je kunt je kunst extra verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Net als bij een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade door brand, diefstal, water, schroeien en smelten.

Een kostbaarhedenverzekering dekt nooit schade door slijtage, schade die jij of je gezinsleden zelf veroorzaken, schade door diefstal die je had kunnen voorkomen, schade aan verhuurde spullen, schade die ontstaat tijdens het schoonmaken of repareren van een voorwerp en schade door bijvoorbeeld flinke lekkage of storm.

Het is verstandig om een taxatierapport te laten opmaken. Zo weet je namelijk precies wat je kunst waard is en voorkom je dat je onderverzekerd bent. Houd er rekening mee dat verzekeraars een maximaal bedrag per verzekerd item uitkeren. Check dus altijd goed de poliswaarden voordat je een verzekering afsluit.

Net als bij de inboedelverzekering krijg je of de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed. Bij sommige verzekeraars betaal je eigen risico. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf moet betalen. Belangrijk dus om hierop te letten bij het kiezen van je verzekering.

De kunstverzekering

Je kunt je kunst ook verzekeren met een kunstverzekering. Deze verzekering is vooral handig als je een waardevolle kunstverzameling hebt. Je krijgt namelijk altijd de nieuwwaarde van je kunstvoorwerp vergoed, omdat het te verzekeren bedrag wordt gebaseerd op de taxatie,- of aankoopwaarde van het object. Je verzekeraar keert alleen niet uit als de schade is ontstaan doordat de kunst (bijna) altijd buiten heeft gestaan en bij schade door ongedierte of schimmel.

Je kunst is verzekerd tegen schade en diefstal, maar je kunt ook kosten voor restauratie en kosten voor schade tijdens transport vergoed krijgen. Bij sommige verzekeraars kun je je kunst tijdelijk ergens laten opslaan als het nodig is. Je verzekeraar betaalt de kosten. Bij een kunstverzekering heb je geen eigen risico en hoef je dus niet een deel van de schade zelf te betalen.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Bepaal de waarde van je kunst, zodat je er een goede verzekering voor af kunt sluiten en niet onder- maar ook niet oververzekerd bent. Bespaar op je woonverzekering door verschillende verzekeraars te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt.

BRONIndepender

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in