Kerstboom spinner haken

met of zonder glitter en kralen.

0
3762

Eigenlijk vind ik het nog wat vroeg voor kerst, maar zie overal al patronen verschijnen. wat op zich logisch is, want als je er een stel of een groot ding wilt maken dan heb je de tijd wel nodig. Deze Kerstboom spinner haken neemt niet veel tijd, maar als je er je boom mee wilt volhangen heb je wel een paar weken nodig. daarom toch maar vast iets voor kerst.

Afgelopen zomer zag je ze overal: windspinners voor in je tuin. Ik had het er met iemand over en die zei: zo maakten we vroeger ook kerstboompjes. Ook al wist ze niet precies meer hoe, het was mij al snel duidelijk dat het met de lengte van de steken te maken had om dat te bereiken. En na wat proberen met een bolletje katoen werd het snel duidelijk hoe je de Kerstboom spinner haken kon. Verschillende manieren uitgeprobeerd, heel wat telwerk, probeersel weggegooid, nog een keer alles opschrijven en nog een keer haken van dat patroon. En jawel het lukte.

Versieren of niet versieren

Nu is een kale boom niet zo leuk en wil het boompje wat uitzakken als het niet stevig gehaakt is. Nog maar weer eens in de kast aan het zoeken geslagen en uiteindelijk bracht heel dun ijzerdraad en een bak kralen uitkomst. Door de buitenste rand zit dun ijzerdraad met hier een daar een kraal er aan. Eerlijk de eerste keer ijzerdraad er door duurde langer dan het haken, (eerder het haakwerk over de draad trekken zodat het niet op een kluit gaat zitten) de tweede ging al sneller en de volgende waren zo klaar.

Het garen wat er is gebuikt is van Alison&Mae Knitted metallic. Voor haaknaald 5,5. Je zult in de beschrijving zien dat ik een veel kleinere haaknaald heb gebruikt, de reden daarvoor is dat je stevig haakwerk wilt. Het is een soort doorzichtig wol koordje met een glitterdraad er door. Maar je kunt natuurlijk veel soorten garen gebruiken. En natuurlijk is de glitter geen must maar wel leuk.

Het ijzerdraad wat er is gebruikt is oorspronkelijk bedoelt om sierraden mee te maken, helaas staat er geen maatvoering op het rolletje. Het is niet dikker dan een penstreep. Hoe groot het gat in de kralen is, tja, als het ijzerdraadje er maar door kan. Gebruik niet te kleine kralen want dan zie je ze niet. Je rijgt het ijzerdraad er door en plaatst af en toe een kraal op het draad, waarna je weer verder rijgt.

Kerstboom spinner haken

Benodigdheden:

 • Haaknaald nr. 3
 • garen
 • dun ijzerdraad
 • kralen
 • naald
 • tangetje

Beschrijving

l = losse, h.v. = halve vaste, v = vaste, h.st. = half stokje, st. = stokje, h.dst = half dubbel stokje, dst. = dubbel stokje, nld. = haaknaald, st. = steek(en).

verder ga ik er van uit dat je bekend met haakwerk en steken.

Haakpatroon

 1. Haak een ketting van 35 l.
 2. haak 1 v. in 2e l. vanaf nld., 2 v. in volgende l. vervolg verder met * 1 v. in volgende l., 2 v. in volgende l.* herhaal *…* tot eind van l.ketting. (51 st.)
 3. vervolgens haak 2 l., haak dan 9x in elke st. 2 dst., vervolg met 9x in elke st. 2 h.dst., 9x in elke st. 2 st., 9x in elke st. 2 h.st., 9x in elke st. 2 v., eindig deze rij met 4x 1 h.v.. de laatste 2 st. haak je niet in.
 4. en de laatste rij haak 4x 1 h.v. in 1 st., vervolg met 18x in elke st. 2 v.,  18x in elke st. 2 h.st., 18x in elke st. 2 st., 18x in elke st. 2 h.dst., 18x in elke st. 2 dst. Hecht de draden af.
Vervolg beschrijving
 • Om de kerstboom spinner iets beter in vorm te houden is er een dun ijzerdraad door de buitenste steken gehaald. Begin bovenaan bij de punt en rijg de draad door het haakwerk tot aan het eind van de kerstboom spinner. denk er aan het haakwerk regelmatig verder op de draad te schuiven. (denk hierbij aan elastiek doorrijgen dat rimpelt ook altijd op). deze kersboom spinner draaien er vrolijk op los, wel pas nadat er aan het topje een dun draadje is bevestigd om hem op te hangen..
 • Ga je ook de kralen gebruiken, rijg dan de ijzerdraad een eindje door het haakwerk, prik het even naar buiten en plaatst de kraal. Hierna ga je weer verder met rijgen. Het is even een klusje, maar na de eerste gaat het al sneller.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in