Kerstboomhanger van koordgaren

misschien maak je het koordgaren zelf

0
539

Kerstboomhanger van koordgaren..

Kerstboomhanger is dat niet wat vroeg. Nou beetje wel misschien, maar ik vindt het wel al kunnen. Heb er al een heel stel gemaakt omdat we het afgelopen weekend op een beurs stonden voor een goed doel en daar moest natuurlijk wel iets zijn om te verkopen. Er is heel veel gehaakt voor die beurs en in eerste instantie wilde ik de kerstboomhanger van koordgaren ook haken. Je kunt namelijk zelf een koord haken, of zelfs punniken. Maar nu wilde het toeval dat er iemand een rest garen kwam brengen met daartussen koordgaren. Nog viel het kwartje niet meteen, pas toen er in een winkel rolletjes geplastificeerd dun ijzerdraad opdook dacht ik: oohh, dat ga ik zo doen.

Even over koord haken of punniken

De meesten onder ons kunnen wel punniken en weten ook wel hoe je dat doet. of dat nu op een garenklosje met spijkers is of op een mooi paddenstoeltje, je kent het wel. Maar een koord zelf haken is vast minder bekend. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, met 1 draad en op verschillende manieren omslaan, maar ook met een dubbele draad die je om en om gebruikt. Mijn advies is om eens te gaan zoeken op Pinterest naar koorddraad haken, dan vind je de verschillende opties al snel. kijk dan zelf welke je het beste ligt. Maar je kunt ook de makkelijke weg kiezen en koordgaren kopen, dit is er in vele kleuren. Misschien heb je zelfs nog wel een restje liggen.

Versieren van de kerstboomhanger

Het kan zo eenvoudig als deze, maar je kunt ook besluiten er hier en daar wat glitters op te plakken, sterretjes, rondjes, streepjes glitterlijm wat je zelf leuk lijkt. Hier heb ik alleen een ster in de top geplakt. En daar tussen zit de ophang lus.

Benodigdheden

  • koordgaren, stukken van 60 cm.
  • dun (geplastificeerd) ijzerdraad, stukken van 60 cm.
  • lijmpistool
  • dun draadje om te gebruiken als hang lus
  • zilveren stevige ster, 2 per boom

Werkwijze kerstboomhanger vaan koorddraad

  1. knip een stuk ijzerdraad en een stuk koordgaren van elk 60 cm.
  2. rijg het ijzerdraad voorzichtig door het koordgaren, dit wil prima.
  3. begin nu boven aan de boom, je vouwt op ongeveer een cm. van het begin de draad om tegen elkaar aan. Bij de volgende ombuiging leg je je vinger tot aan de vorige bocht en vouwt de draad over je vinger, hierdoor is hij net iets langer dan de vorige bocht. Als je dit blijft herhalen, krijg je de vorm van een boom. Je maakt ongeveer 12 bochten, dan oud je nog een stuk over, vouw deze ook om, maar laat de draad tot het midden lopen en buig hem dan naar beneden als stam. Vind je die nog wat te lang, knip er dan een stuk af.
  4. Als je de boom hebt gevormd en de stam op lengte hebt geknipt moet je met het lijmpistool aan de slag. Eerst plak je met heel weinig lijm de onderkant van het ijzerdraad vast in het koordgaren. Dit voorkomt raffelen.
  5. Nu is het tijd voor de ophang lus. Neem een dubbele draad en leg er een knoop in, nu heb je een lus, doe de lus om het bovenste stukje van de boom. Neem nu een ster en plak deze met de punt naar boven op het bovenste stukje van de boom. Doe dat aan beide zijden en dan zo dat de sterren gelijk zitten. De ophanglus gaat hierdoor ook vast zit. Controleer even of hij in het midden zit. Je kunt nu nog een  beetje veranderen. Nu is je boomhanger van koordgaren klaar.

kerstboomhanger van koordgaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in