Kerstkaart met 3D folie

wat een schitterende lichtjes

0
302

Alweer een kaart

Ja, het is niet mijn gewoonte om twee keer achter elkaar een zelfde onderwerp te plaatsen, maar dit keer maak ik een uitzondering. Zelf ben ik naarstig op zoek naar een leuke kerstkaart om te maken voor familie en vrienden. Dat het deze kerstkaart met 3D folie niet wordt snappen jullie vast, dan zou de verrassing er af zijn. En het is mijn gewoonte om de familie elk jaar te verrassen met iets bijzonders, iets in 3D, waar ze soms zelf nog mee aan de slag moeten. Al wordt het elk jaar moeilijker om iets te vinden, ik ben nog vol goede moed aan het uitproberen. Ook deze kaart is dus uitgeprobeerd, maar niet speciaal voor eigen gebruik, meer om te kijken hoe het 3D folie zou werken in een kaart.

3D folie wat is dat?kerstkaart met 3D folie

Dit 3D folie is een doorzichtige plastic folie die, als je er lichtjes achter plaatst, veranderd in een sterrenhemel. Je ziet het rond deze tijd veel op beurzen. Zelf heb ik in het begin een aardig voorraadje op de kop getikt en zelfs nog een rol bij de tweedehands winkel gevonden.

De cricut gebruikt.

Om deze kaart uit te snijden heb ik de Cricut gebruikt. Deze plottermachine staat hier al jaren en wordt veelvuldig gebruikt. Na wat verschillende dingen te hebben uitgeprobeerd kwam ik uiteindelijk op een simpele oplossing. Door een heel blad van 30×30 cm. te gebruiken en daar aan de onderkant het patroon uit te snijden kon ik daaromheen de goede maten aftekenen om te knippen en te vouwen. En natuurlijk de snijlijn te maken, dit heb ik dan met de hand gedaan. Het SVG bestand staat hier.

https://drive.google.com/file/d/1hmOw0HS8FOIxuB2805dWB4IdhcI-bWCR/view?usp=sharing

Benodigdheden voor de kerstkaart met 3D folie

 • cardstock 30×30
 • 3D folie
 • Cricut of ander plottermachine
 • dubbelzijdig tape
 • liniaal en potlood
 • snijmesje en schaar

Beschrijving van de kerstkaart met 3D folie

 1. Download als eerste de SVG
 2. snijd de SVG uit zoals je het normaal zou doen met je eigen machine. Ik heb de SVG onder aan de pagina geplaatst, in het midden. Waardoor ik ruimte overhield om het 30×30 cardstock te verkleinen naar 28×28 cm. na het snijden.
 3. Ga nu zoals op het voorbeeld lijnen tekenen, als je handig bent dan meet je ze uit en ril je ze in één keer, dat scheelt veel gumwerk. (zorg er anders voor dat de tekening op de achterkant zit, dit zie je niet weer)
 4. Heb je ze niet meteen gerild maar eerst getekend ril ze dan nu. Knip of snijd nu ook de 2 cm. van de kaart die je bij het tekenen van de lijnen over hebt gehouden.
 5. snijd nu de rode lijn, hierdoor kun je straks het vierkant maken.
 6. vouw de kaart dubbel, de zijkanten zitten nog vast aan de bovenkant, het midden niet. Als je nu het achterste losse deel naar achteren duwt en de voorste naar je toe trekt ontstaat er in het midden een open vierkant.
 7. Klap de kaart weer open en plak de 3D folie achter de open stukken.
 8. Plak nu de achter en voorkant van de beide zijflappen vast met dubbelzijdig tape. Doet dit aan beide kanten.
 9. Nu heb je dus een open middenstuk met twee vleugels.
 10. Blijft er over om de rest van de kaart aan te kleden en een leuke tekst er op te maken. Je kunt plaatjes plakken, stempelen wat je maar wilt
 11. als je de kaart versierd hebt plak je de batterij van je lichtjes achter op de kaart, duw het dunne draadje onder de kaart door en stop de lichtjes in het open vierkant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in