Kerststalletje met Peg dolls

Niet te groot, dus past overal.

0
283

Het is al weer ruim tijd om alle kerstspullen van zolder te halen. Dit jaar heb ik eigenlijk geen zin om de grote kersstal uit de doos te halen. Toch vind ik het altijd wel gezellig staan, Jozef, Maria en het kindje Jezus. Daarom maakt ik een mini variant van een kerststalletje met peg dolls.

Dat begon natuurlijk met een rondje snuffelen door huis. Heb ik niet nog, en ja, hij stond er nog een houten huisjesvorm waar twee glazen bollen in hangen. Nou ja hangen, hingen, want die zijn nu even verdwenen. Peg dolls die zijn er in overvloed en verschillende maten aanwezig. Stof en vilt staan ook in de kast. Dan duik ik nog even in de bak met houten figuurtjes en vind een houten engel en wat kerstbomen. Hiermee ben ik al een eind op weg.

Als alles bij elkaar staat denk ik, oh ja, Jezus moet natuurlijk wel in iets slapen. Een stuk karton van een doos en wat gele opvulling wat er nog ligt van Pasen brengt de oplossing. Dit gaat vast na wat gefröbel een mooi kribbetje worden. Het lijmpistool maar snel opwarmen en aan de slag.

Benodigdheden Kerststalletje met peg dolls

 • iets wat voor stalletje door kan, een houten huisje, een huisje gemaakt van karton werkt ook prima of iets anders wat je leuk vindt. Onder een grote stolp staat het ook leuk.
 • peg dols in twee maten, Jozef is een peg doll van 4 cm, waar ik een cm. van af heb gezaagd.
 • een stukje karton van een doos om het kribbetje te maken
 • wat stro of iets wat daar voor door kan
 • stukje stof om Jezus in te wikkelen.
 • stukjes vilt om Jozef en Maria mee aan te kleden grote is afhankelijk van de grote van de peg dolls
 • klein stukje dun touw
 • wat (houten) figuren om het geheel mee aan te kleden. Denk aan engels, kerstbomen, of andere houten figuren
 • lijmpistool

 

Beschrijving

 1. Knip een ovaal uit het karton met een lengte van ongeveer 7 cm. EN ongeveer 6 cm. breed. Knip deze rondom in. Als je iets bols in de buurt heb leg je het stukje karton daarop en duw de zijkanten naar beneden. Hierdoor ontstaat een mandje. Als je het goed vormt blijft het vanzelf in deze vorm staan. Leg hier iets van stro in.
 2. Neem de kleinste peg doll en zaag er ongeveer een cm. af. Hij is dan nog ongeveer 3 cm. Maar heb je een hele kleine peg doll dan is dit niet nodig.
 3. kleed de kleine peg doll aan. Kijk even naar de foto’s. je begint op het hoofd, vouw een stukje dubbel en plak het midden op het hoofd vast. Dan trek je het naar beneden langs het hoofd. Zet dat ook vast met beetje lijm. Hierna is de onderkant aan de beurt, vouw deze omhoog over de buik. Zet ook dit vast met lijm. Nu vouw je de zijkanten 1 voor 1 voor langs om het poppetje. plak dit ook vast.Leg het kindje in het stro.
 4. Kleed nu Jozel en Maria aan. Zoek zelf wat kleuren uit, het kan uitbundig maar ook wat rustig van kleur. Bij Jozef en Maria plak je eerst een onderrok om hun lichaam. De bovenkant weer iets omvouwen en dan er om heen slaan en vast plakken aan de achterkant.
 5. Als de onderrok zit neem je de stof voor het bovendeel, zoek het midden op van een kant en plak het boven op het hoofd vast. Trek het langs het gezicht naar beneden en plak beneden aan vast, zodat je nog een stukje van de onderrok ziet. Nu frummel je de rest van de stof wat rond de peg doll en plakt het hier en daar wat vast. doe dit zo dat het bij Maria een jurk lijkt. Bij Jozef doe je hetzelfde maar bind je er nog een touwtje omheen, deze kleding zit daardoor wat strakker. Knip aan de onderkant de restanten recht af.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Plaats nu alles in je huisje. Kleed het verder aan met je houten figuren.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in