Klei en Stempels worden Tags en Ornamenten

Voor op kaarten of als cadeau tags

0
1355

Het kwam al hier en daar voorbij klei en stempels. Dit zette me aan het denken. Zo kwam ik op Klei en Stempels worden Tags en Ornamenten. Waarom als het toch al vaker gedaan is. Wat me opviel is dat men in de meeste gevallen eerst de Tags en Ornamenten maakt en laat drogen. Waarna men ze met stempels gaat bewerken. Daarbij zijn Tags en Ornamenten leuk om te gebruiken op kaarten, maar klei kan best wel zwaar zijn als je het een beetje onbreekbaar wilt maken.

Jaren geleden maakte ik van L’Ártista boetseerklei een droomhuis, helaas heeft die schade opgelopen bij de verhuizing dus er ligt al een pakje van deze klei te wachten totdat ik hem kan repareren. Jullie snappen het al, een gedeelte van die klei is nu gebruikt voor mijn Tags en Ornamenten. Deze boetseerklei is super zacht en super licht, als het droog is lijkt het net papier. Nog een voordeel het droogt bij kamertemperatuur. En doordat deze klei super zacht is kun je hier heel mooi op stempelen als het nog nat is. Met als gevolg dat je tekst niet alleen op de klei staat maar er ook in gedrukt staat.

Mocht je figuur niet zo netjes zijn als het gedroogd is dan heeft deze klei nog een voordeel. Je kunt het knippen. Dus werk je de randjes zo bij. En de gaatjes daar gebruik je gewoon een gaatjes tang voor nadat het gedroogd is. Zoals al gezegd het lijkt net papier, dus kun je er ook mee werken als papier.

Nog een voordeel, als je mis stempelt, kneed je het door elkaar en begin je overnieuw. Wat dan wel inhoud dat je klei een lichte kleur krijgt of adertjes van kleuren. Wel weer een leuk effect, dit kun je natuurlijk ook expres doen, kleur toevoegen. Waar je deze Tags en Ornamenten ook voor gebruikt, aan een cadeau, op een kaart, aan een fles wijn, de ontvanger zal er vast blij mee zijn.

Klei en Stempels worden Tags en Ornamenten

Benodigdheden

 • L’Artisan boetseerklei
 • mallen (ik heb mijn snijmallen gebruikt)
 • stempels
 • inkt
 • gaatjestang
 • scherp mesje
 • lintjes om aan de Tags te doen
 • rond iets om klei mee uit te rollen (ik gebruikte een klein flesje)

BeschrijvingKlein en Stempels worden Tags en Ornamenten

 1. Neem een stukje klei, kneed het even, maak een bolletje en rol het uit tot de grote die je wilt. (2 mm. dik ongeveer)
 2. gebruik de mal die je hebt uitgekozen, leg deze op de klei.
 3. snijd met het mes rond de mal
 4. trek het teveel aan klei er om weg.
 5. pak de stempel(s) die je wilt gebruiken
 6. beïnk de stempels, dit doe je het beste door met de inktpad op de stempel te deppen. Let op dat het niet naast het stempel gedeelte komt.
 7. Zoek de goede plek waar je wilt stempelen en zet de stempel er voorzichtig op.
 8. duw de stempel rustig een klein eindje in de klei.
 9. haal de stempel er weer af, als het goed is heb je de stempel nu ook als reliëf in de klei staan.
 10. herhaal dit als je meerdere stempels op de Tag of Ornament wilt plaatsen.
 11. Haal de mal er af, als je een papieren mal hebt gebruikt haal je die voor het stempelen weg.
 12. Leg je creatie plat te drogen.
 13. als hij droog is kun je er een gaatje in maken, lintje aan hangen. Of een ornament met  brads bevestigen op een kaart. Ook kun je een ornament op een kaart plakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in