Kussenhoes met vlecht

te maken zonder naaimachine

0
5749

Zoals zoveel mensen zit ik op de camping, en omdat het erg druk was vlak voor onze vakantie, lukte het niet om een blog van te voren klaar te zetten, dus maakte ik op de camping deze kussenhoes met vlecht. En natuurlijk heb ik geen naaimachine mee, wat dan weer inhoud dat iedereen deze hoezen kan maken, ook als je geen held bent met de naaimachine.

In de caravan liggen drie kussentjes en ik heb besloten dat die wel een nieuw kleurtje en een zachter omhulsel kunnen gebruiken. Dus is het niet nodig om extra kussens mee te nemen, wel twee dunne fleece-dekens, een goede stofschaar, een  haaknaald nr. 6, en een centimeterband. Een reis-naai-etui ligt wel in de caravan, dus naald en draad heb ik ook. De uitleg is aan de hand van foto’s met daaronder tekst. mochten er vragen zijn dan hoor ik dat graag.

De hoezen zijn op verschillende manieren gemaakt qua vlechtwerk. Bij de ene heb ik de lichte kant boven, bij de tweede de donkere kant. De kant die je boven hebt bij het vlechten wordt de kleur van de vlecht. Bij de derde heb ik een tweekleurige vlecht. Dit staat uitgelegd bij de foto. Dit is op de foto’s duidelijk te zien. Ik heb de hoezen gemaakt voor een kussen van 50×50 cm. Houd als maat aan: de grote van het kussen + 10 cm. (beide zijden 5 cm.)

Kussenhoes met vlecht

Benodigdheden:

  • 2 dunne fleece-dekens in twee verschillende kleuren (of andere fleece stof)
  • stofschaar
  • haaknaald nr. 6 of 7
  • schilderstape
  • centimeterband of liniaal
  • naald en draad in kleur van stof

Beschrijving

 

kussenhoes met vlecht
1. Knip twee vierkanten van 60×60 cm. van elke kleur één. Leg deze precies op elkaar met de verkeerde kant op elkaar.
kussenhoes met vlecht
2. Knip uit elke hoek een vierkant van 5 bij 5 cm.
kussenhoes met vlecht
3. plak schildersplakband van hoek tot hoek vanaf de binnenpunt.
kussenhoes met vlecht
4. Zet op het plakband streepjes, 2,5 cm. uit elkaar.
kussenhoes met vlecht
5. Knip de stof in tot aan het tape bij elk streepje. je krijgt nu strookjes van 2,5 cm. breed. doe dit aan alle zijden.
kussenhoes met vlecht
6. als je alle strookjes geknipt hebt vouw je ze naar achteren dubbel en knipt ze in het midden een stukje in. doe dit bij elke strook.
kussenhoes met vlecht
7. zo ziet het er uit als je geknipt hebt.
kussenhoes met vlecht
8. als je alles geknipt hebt begin je rechts aan een kant. je steekt de haaknaald door het gemaakte gat, van boven naar onder.
kussenhoes met vlecht
9. vervolgens doe je de haaknaald onder de volgende strook door, beide stroken. En dan trek je hem door het gat. Trek hem er goed door en duw de strook waar je hem door hebt getrokken wat naar achteren.
kussenhoes met vlecht
10. Als je dit herhaald met de volgende stroken ontstaat er een vlecht aan de zijkant en tegelijkertijd maak je de twee lagen stof aan elkaar.
kussenhoes met vlecht
11. zo gaat het er uit zien, Het lijkt een beetje rommelig maar dat komt wel goed.
kussenhoes met vlecht
12. Als je aan de laatste kant bent stopt je het kussen in de hoes. En zorgt er daarna voor dat de lagen weer op elkaar komen zodat je de stroken weer op elkaar hebt liggen.
kussenhoes met vlecht
13. Je gaat op dezelfde manier verder als aan de andere zijden.
kussenhoes met vlecht
14. Als je aan het eind bent trek je de laatste strook door het gat van de eerste strook waar je mee begonnen bent. Niet te strak aantrekken. Naai deze dan aan de onderkant met een paar steekjes vast.
kussenhoes met vlecht
15. Het is ook mogelijk de vlecht in twee kleuren te maken. Trek de strook door het gat van de lichte strook en draai hem een klein beetje. Dit wil heel gemakkelijk. steek dan de haaknaald door de donkere strook en trek de volgende er door. Als je deze niet draait blijft hij weer licht. Herhaal dit tot aan het eind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in