diy kussensloop hobbyhandig smulderstextiel

Zelf lekker creatief aan de slag om je eigen beddengoed te maken? Dat is makkelijker dan je denkt! Of je nou op zoek bent naar een creatieve uitdaging of gewoon een vervanger zoekt voor je huidige kussensloop, met de tips in dit artikel heb je binnen no time je eigen kussensloop in elkaar geknutseld.

Hoeveel stof heb je nodig?
De hoeveelheid stof die je nodig hebt, is vooral afhankelijk van de afmetingen van je kussen. De meeste ‘normale’ kussens voor in de slaapkamer zijn 60 centimeter bij 70 centimeter, of 40 centimeter bij 60 centimeter. Wil je een kussensloop maken voor een kussen op de bank, dan moet je deze eerst nog even goed opmeten.

Je kunt de benodigde hoeveelheid stof berekenen met een handige formule. De hoeveelheid stof die je nodig hebt, is de maat van het kussen + 3 cm in zowel de hoogte als breedte. 

Wat voor stof kies je?
Het kiezen van een geschikte stof voor je kussensloop hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Heb je al een dekbed, en wil je hierbij een matchende kussensloop maken? Check dan altijd even van welke stof het dekbed precies gemaakt is.

Vaak worden kussenslopen gemaakt van katoen, satijn of een mix hiervan. Katoen is erg ademend en dus fijn om zweterige nachten te voorkomen. Satijn is goed voor de huid en je haar, omdat de stof erg soepel is en weinig schuurt. Zo voorkom je een droge huid en pluizig haar. Ook polykatoen (een mix van polyester en katoen) en jersey (een mix van katoen en elastaan) zijn populaire keuzes voor beddengoed. Met stoffen voor decoratieve kussens kan je van alles kiezen, denk bijvoorbeeld aan zijde.

Tijd om aan de slag te gaan
Tijd om de gekozen stoffen tot een kussensloop te maken! Knip twee lappen uit je stof. Een belangrijke tip: let op de stofrichting (hoe de draden van de stof lopen). Knip van boven naar beneden en van links naar rechts ten opzichte van de stofdraden. Niet schuin, want dan rafelt je stof meer en wordt je kussen niet mooi recht.

Of je het nou met de naaimachine of met de hand doet: je werkt eerst de zomen van de stukken stof af en zet ‘m daarna pas in elkaar. Wat voor zoom je hiervoor kiest, maakt niet veel uit. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor zigzag met één stiksel, of gewoon twee stiksels. Let hierbij vooral op jouw stof. Rafelt deze erg? Werk dan de rand eerst af met een zigzag steek. Dat ziet er netter uit en gaat het rafelen tegen bij gebruik en in de wasmachine.

Naai drie zijden dicht, zodat je een opening overhoudt voor het kussen. Dit kan met de naaimachine, met de hand of met een lockmachine. Vergeet met de naaimachine niet om bij het begin en eind goed af te werken. Dit doe je door 3 steken naar voren en 3 steken naar achter te naaien.

Klaar is kees !
Met de bovenstaande stappen heb je binnen enkele minuten gemakkelijk zelf een kussensloop in elkaar gezet. Smaakt het naar meer? Misschien dat je dan wel zelf aan de slag kan gaan met een hele beddenset. Veel plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in