Kweek je eigen avocadoplant!

0
1846

De laatste tijd lijkt het wel alsof er overal avocado’s zijn. Niet alleen waar je eet, maar ook op internet is er veel over de avocado te lezen. Het is gezond en bovendien in heel veel gerechten te gebruiken. Yvonne’s favoriet is een salade met wilde perzik, pijnboompitjes, avocado en balsamicodressing. Anne is niet de allergrootste liefhebber van avocado, maar maakt wel eens lekkere guacamole. Via via ontvingen we de tip om zelf een avocadoplant te ‘kweken’. Dat wilden we natuurlijk wel eens uitproberen, want wat is er nou leuker dan het maken van guacamole met avocado’s uit eigen kweek? Als echte ‘tuinierders’ gingen we aan de slag, en hier delen we het resultaat.

Wat heb je nodig voor je eigen avocadoplant?
– een avocadopit
– 4 satéprikkers
– een glas met water
– een pot met potgrond
– GEDULD 🙂


Hoe maak je je eigen avocadoplant?

1. Verwijder de pit uit een avocado, doe dit voorzichtig zodat de pit helemaal heel blijft.
2. Maak de pit schoon onder de kraan, en zorg dat het bruine vliesje eromheen blijft zitten.
3. Prik aan 4 kanten een satéprikker in de pit, niet dieper dan een halve centimeter. Zorg dat de pit met de puntige kant naar boven wijst. Doordat je de satéprikkers erin steekt kan de pit op een glas blijven liggen.
4. Vul een glas water tot de rand, en leg daar de pit aan de satéprikkers bovenop. De pit komt dan half onder water te staan.
5. Laat het glas met de avocadopit nu rusten, zodat er onderaan een wortel kan gaan groeien. Zet het een beetje in de zon achter het raam, dan gaat het sneller. Zorg ervoor dat de pit steeds voor de helft onder water blijft staan en verschoon het water elke 2 dagen.
6. Nu komt het op je geduld aan, bij ons duurde het namelijk 4 weken totdat er een wortel onderaan de pit begon te groeien. De pit splijt dan aan de onder- en bovenkant open. Leuk om elke dag in de gaten houden hoe ver die groeit.
7. Na een tijdje komt er ook bovenuit de pit een plantje. Hier zal een tak met bladeren uitgroeien. Als het zo ver is en er wortels onderaan zitten en een tak met bladeren bovenaan, kun je hem planten in een pot met potgrond. Haal de satéprikkers eruit en laat de pit ietsje boven de grond uitsteken.
8. De plant kun je in de zomer buiten zetten en in de winter binnen, waarbij je hem goed nat moet houden. Met een goede verzorging zullen er uiteindelijk je eigen avocado’s uitgroeien!

Een probleem dat wij ondervonden: het kan soms jaren duren tot er echt avocado’s aan de plant gaan groeien. Dus het eindresultaat kunnen we jullie nog niet laten zien. Maar het valt altijd te proberen toch!? Bij onze eerste zelfgekweekte avocado’s zullen we jullie op de hoogte stellen!!

BRONHappy Stekkie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in