lampionnetje van kartonnen bordjes maken

Zoveel mogelijkheden daar wordt je vrolijk van.

0
1259

Verleden week tijdens de oppasdag op onze kleindochter van bijna drie (en kleinzoon van 4 maanden) kwam het lampionlopen aan de orde, even later zaten we aan tafel en gingen we een lampionnetje van kartonnen bordjes maken. De gebaksbordjes van karton zijn het geworden, want wat moet zo’n klein meisje met een grote lampion. Het was even een dubio wat het nu precies moest worden.  Maar de kleur werd rood.

Enthousiast heeft kleindochter de twee bordjes aan de achterkant rood geverfd. Daarna moest het natuurlijk drogen, dat is wat minder handig met een bijna 3-jarige. Die wil natuurlijk meteen verder. Maar eindelijk na de lunch konden we weer verder.  Eerst de middencirkel uit het bordje geknipt.

Ondertussen naarstig op zoek naar iets van vliegerpapier, helaas kon ik dat niet vinden (nu wel hoor, lag er wel) Maar er lag nog wel gekleurd vellum en dat bleek prima geschikt. Twee bordjes op elkaar plakken gaf wel een erg magere lampion, dus wat stukken karton van dozen genomen en daar ringen van geknipt om er tussen te plakken. Al dit werk vond kleindochter maar niets. Ze kon niet helpen met die gevaarlijke grote schaar van oma. Het werd pas weer leuk toen ze mocht helpen overal lijm op te smeren.

Eerst het vellum in de middelcirkel geplakt. Daarna mocht er een dikke laag lijm op de rand van het bordje. We hebben er drie extra ringen karton tussen geplakt. Deze ringen zijn net zo groot als het bordje en ongeveer 2,5 cm. breed. Aan een kant van de bordjes hebben we een boogje uitgeknipt, hier kan het lampje door. De kartonnen ring maakten we aan die kant open door er een strookje tussenuit te knippen ter grootte van ons boogje. Na de laatste ring mocht het tweede bordje er op, nog meer lijm. Wat vond ze het leuk om de knijpers rondom op het geheel te zetten. Daarna was het toch weer droog tijd.

Nu werd het tijd dat ze ging bedenken of er nog iets op de lampion moest. Via een regenboog, zon, pompoen, beer, konijn kwam ze uiteindelijk op een rups. Een rups oma, met allemaal van die rondjes. Restjes karton en nog meer lijm, en jawel daar was een rups. Oma kon het niet laten de rups wat verder aan te kleden met oogjes en voelsprieten.

Helemaal geslaagd en klaar. Totdat er iemand anders met het idee kwam dat die rode lampion net een appel was. En oma was wel zo gek om er een steeltje en blad aan te maken. Ook prikte we nog twee gaten voor een ijzerdraadje waar de lampion aan kan hangen. Na wat gepriegel was dat ook klaar en het avontuur van een lampion van kartonnen bordjes maken was geslaagd. Nu zei er nog iemand dat het wel rupsje nooit genoeg leek, maar kleindochter riep nee hoor, want die is helemaal groen, nou ja, behalve zijn hoofd dan. Dus mocht iemand het vergelijk trekken, het is beslist niet als zodanig gemaakt.

Kleindochter gaat er nu over nadenken wat ze de volgende keer gaat maken als ze hier is. Want dit was wel erg leuk. Wat dat gaat worden weet ik dus nog niet. Wel kan je nog even bij de foto’s kijken wat je bijvoorbeeld nog meer kunt maken als lampion. Heb er een zestal getekend, maar ik durf te zeggen dat je op Pinterest nog veel meer ideeën tegen zult komen over hoe je een lampionnetje van kartonnen bordjes maken kan.

Eigenlijk heb ik hierboven al een beschrijving gegeven. Zal ik dan nu maar alleen benodigdheden toevoegen.

Benodigdheden

  • twee kartonnen bordjes (er zijn verschillende maten, hier zijn de gebaksbordjes gebruikt)
  • verf en kwasten
  • vliegerpapier of ander doorzichtig papier voor het midden
  • stukje ijzerdraad
  • een paar stukken karton van oude doos voor de ringen
  • stokje met lampje om lampion aan te hangen
  • schaar
  • lijm
  • restjes papier om er iets op of van te maken
  • knijpers

LAMPION VAN KARTONNEN BORDJES MAKEN

Mogelijkheden ten over hoe je de bordjes om kunt toveren naar een lampion.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in