Letterpress  voor het maken van kaarten

0
3671

Je hebt er vast weleens van gehoord: letterpress. Maar wat is letterpress, of letterpers nu eigenlijk, en wat kun je ermee doen? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is letterpress of letterpers?

Dit is een eeuwenoude ambachtelijke druktechniek, welke de laatste Jaren weer aan populariteit toeneemt. Door middel van drukkracht worden letters of afbeeldingen letterlijk in papier of karton gedrukt. Hierdoor onstaat een verschil in diepte. In feite is het de boekdrukkunst zoals we die kennen van vroeger.

Door verschillende manieren van toepassen, kan men ervoor zorgen dat bepaalde delen van het ontwerp naar voren liggen, terwijl andere onderdelen dieper komen te liggen.

Met letterpress kun je alle kanten op, en met deze techniek onstaat er iets unieks. Echter, doordat er gebruik gemaakt wordt van een drukplaat, is deze techniek ook zeer bewerkelijk. Het is met name geschikt voor het drukken van grotere aantallen kaarten.

Het kleurengamma voor letterpress is vaak wat beperkter, ook door de bewerkelijke druktechniek. Het kost tenslotte behoorlijk wat tijd om een drukplaat te prepareren.

Toepassingen van letterpress

Juist door het unieke karakter van een letterpress kaart, wordt dit ambacht veel toegepast voor special gelegenheden.

Letterpress is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Een trend op dit moment is een letterpress geboortekaartje, welke gedrukt wordt in papier van zachte kwaliteit. Dit doet dan weer denken aan een babyhuidje, en geeft het kaartje net iets extra’s. Maar ook wordt het veel toegepast voor trouwkaarten.

Zelf letterpress kaarten leren maken

Ondanks dat dit ambacht weer populair aan het worden is, is het vaak in de meeste gevallen niet meer te leren via een grafische opleiding. Wel zijn er tal van cursussen en workshops binnen Nederland te vinden, waar je zelf met letterpress aan de gang gaat. Soms zijn cursussen ook te volgen via drukkerijen.

Wanneer je een cursus of workshop gaat volgen, dan weet je in ieder geval dat je iets heel bijzonders gaat maken.

Website: Letterpress.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in