Je hebt ze vast wel al gezien, de gehaakte tulpen. De meeste vallen vrij groot uit en een blad haken is bij sommige patronen echt wel een opgave. Omdat er bij mij thuis een gezellige dag voor een goed doel was, haak gerelateerd, kwam er een goodie bag voor de vrijwilligers, met daarin alles hiervoor en we gingen samen mini tulpen haken. het was een groot succes.
Het ontwerpen van een patroon leek eerst overbodig, iedereen die aardig wat van haken weet kan de bloem zelf wel zonder patroon haken. Het ziet er erg eenvoudig uit. Het blad is dan net weer iets anders. Het wordt op zoveel manieren gehaakt en daar heb ik er nog één bij bedacht.
Deze tulpen zijn niet groot, de bloemkop is ongeveer 4 cm. Het stokje 15 cm. en het blad ongeveer 7 cm. Omdat het omhaken van z’on stokje niet meteen mijn hobby is, heb ik kant en klaar hol garen gebruikt (je zou het ook kunnen punniken). dit is op meerdere plekken te koop. Ze zijn gehaakt met Scheepjes Organicon katoen, dit garen geeft een zachte look aan de tulpen. Je kunt ze prima met gewoon katoen haken, maar lijken dan iets minder zacht.
Mini tulp haken
Wat het je nodig:
- Katoen in vrolijke bloemkleuren en groen (scheepjes organic)
- Haaknaald 3
- Sateprikker van 15 cm.
- Beetje vulling
- Hol garen voor steel (of je haakt/punnikt zelf een hoesje)
- Schaar, naald.
Gebruikte steken:
- Losse
- Vasten
- Halve Stokjes
- Stokjes
- Dubbel stokje
Tulp (rood, geel, paars of wat je leuk vindt)
- Maak een magische ring en haak daarin 6 vasten
- Haak in elke vaste 2 vaste. (12)
- Nu 1 vaste, 2 vasten in de volgende steek, herhaal dit tot het eind. (18)
- Haak 2 vasten, 2 vasten in de volgende steek, herhaal tot het eind. (24)
- 5 t/m 13 (9 rijen) haak in elke steek een vaste. Hecht af met een halve vaste, knip de draad door, zorg voor een langer stuk draad (24)
Nu gaan we de tulp vullen en aan de bovenkant dicht maken.
Vul het tulpje op en vouw de bovenkant naar elkaar toe. Zie de foto. Naai eerst met de lange draad de tulp in het midden en duw dan de andere zijkanten naar elkaar toe en naai die vast. Eventueel naai je het tulpje met nog een paar steekjes verder dicht.
Steel.
De steel is een satéprikker van 15 cm. Neem een stukje hol garen en steek de satéprikker daar in. Houd aan de punt kant zo’n twee centimeter over, zodat je hem in de bloem kunt prikken. Plak aan de beide zijden het garen vast met lijmpistool aan de satéprikker. Natuurlijk kun je zelf ook iets haken om er overheen te doen. Bijvoorbeeld een rij lossen en daar één of twee rijen vasten op. Deze kun je dan met een lange draad om het stokje naaien. Of je punnikt een holle draad.
Het blad. (groen)
- Met groen haak je 20 lossen en 1 keer losse.
- Haak hierover 20 vasten, 1 keerlosse. Werk keren.
- Nogmaals 20 vasten over de vorige rij, haak 2 lossen, dit is de top van je blad.
- Haak nu aan de andere kant verder, dus over de eerste lossen 20 vasten, 1 keerlosse. Werk keren
- De volgende toer gaat als volgt: 6 vasten, 6 stokjes, 5 dubbele stokjes, 2 stokjes, 1 half stokje, *1 half stokje, 1 stokje, 1 half stokje in de twee lossen van de vorige toer* (dit is je punt) dan haak je verder 1 half stokje, 2 stokjes, 5 dubbele stokjes, 6 stokjes, 6 vasten. afhechten. houd een langere draad over om hem om het stokje te kunngen naaien.
Sla het blad dubbel om het stokje halverwege de steel en naai het met de overgebleven draad ongeveer halverwege de steel vast. Leg het in het begin dubbel en ga langzaam naar net aan elkaar. Dan lijkt het op een echt tulpenblad.
Prik de tulp op de prikker. Wil je dat hij goed blijft zitten dan kun je een beetje lijm op de punt doen voordat je hem er in prikt.