Opvouwbaar boodschappennetje haken

het netje verdwijnt in een mooie bloem

2
1477

Het idee

Een paar week terug bestond een goed doel waar ik me mee bezig houd 5 jaar. Er was een gezellige middag georganiseerd voor de haaksters van de groep en daar horen natuurlijk wat cadeautjes bij. Het cadeautje bestond uit een zelf bedrukte stoffen tas met daarin de materialen om een opvouwbaar boodschappennetje te haken. Het patroon zat er ook in, door mij geschreven, en er werd die middag al enthousiast gehaakt aan de netjes.

Het netje in een leuk minitasje

een opvouwbaar boodschappennetje haken Het is opvouwbaar en verdwijnt dan in een rond mini tasje. Dat mini tasje haak je eerst en daaromheen haak je het netje. Het mini tasje bestaat uit twee bloemen cirkels, als je de draadjes hiervan goed afhecht dan zie je bijna geen verschil tussen de achter en voorkant. Dat is handig omdat je het mini tasje moet omkeren als je het netje er in stopt.

Waarom een netje

Nu er in sommige winkels geen plastic zaken meer zijn en je dus vaak met je appels, sinasappels, paprika’s enz. los in je mandje bij de kassa staat is dit een zeer handig boodschappen netje. Deze artikelen gaan er nl. prima in. Maar ook gewone boodschappen passen er in. Dus een beetje voor het milieu en een beetje omdat het leuk lijkt.

Patroon opvouwbaar netje haken

Een boodschappennetje wat je kunt opruimen in je tas. Je haakt een klein rond cirkeltasje en daaraan haak je het netje. Je kunt het netje in het cirkeltasje stoppen.

GEBRUIKTE STEKEN

l – lossen

v – vaste

 1. – halve vaste
 2. – stokje

benodigd garen: 1 bol katoen van de hoofdkleur (kleur netje) KLEUR 3

15 meter van de bloemkleur (is voor 2 bloemen, mini bolletje katoen)                               KLEUR 2

3 meter voor het hart van de bloem (is voor 2 bloemen) KLEUR 1

 

Cirkeltasje (haak hier 2 van)

Haak met kleur 1

 1. in een magische ring: 3 l., 1 st., – (5X)  1 l., 2 st., – 1 L.,  eindig met een hv. In 3e van de 3l. (6X 2 st. met 1 l. er tussen) Hecht af.

Haak met kleur 2

 1. hecht aan in een l. van de vorige toer en haak 3 l. 1 st. 1 l. en 2 st. in de l. waarin je aangehecht hebt. Vervolgens haak je in elke l. – 2 st., 1l., 2 st., – eindig met een hv. In 3e van de 3 l. ( 6 groepjes)

3. ga met h.v. naar 1ste losse van de groepjes. 3 l., 6 st., in middelste l. van het groepje en daarna  7 st. in elke  van een groepje. Eindig met een hv. In het 1ste stokje. Hecht af.

 

 

 

 

 

Haak met kleur 3 (dit is ook de kleur van je netje)

 1. hecht de nieuwe kleur aan bij het begin van een groepje en haak 7 x 1 v. in elk st. Haak nu een st. tussen het groepje, steek in bij 3e Hierna ligt de eerste v. achter je st.) Herhaal dit nog 5x. eindig met een hv. In eerste v.
 2. 1 , 1 st. in elke v.  eindig met hv. In 3e l.,.
 3. 3 l., 4x 1 st. in elke steek. , 2 st. in 1 steek, herhaal dit tot het eind. Het kan zijn dat je aan het eind 1 of 2 stokjes over hebt de 2 st. in 1. Eindig met hv. In 3e
 4. 1 l. 1 v. in elke steek. Afhechten bij eerste cirkel, tweede niet. Je haakwerk gaat nu iets rond staan, dit is de bedoeling, er moet straks een netje in passen.

Hecht alle losse draadjes af.

 

Leg beide delen met de binnekanten op elkaar en haak ze samen met door hv. te haken in de middelste lussen. Dus bij de bovenliggende de achterste lus en de onderste de voorste lus.  Laat een opening van 18 steken over.

Netje

Je haakt het netje rondom de cirkel.

 1. Je bent nu aan het begin van het open stuk, hier begin je met het netje. Je haakt over de bovenliggende cirkel door beide lusjes. Als je voorbij het open stuk bent haak je verder over de hv. van de vorige ronde. 1 v. 8 l., 2 steek overslaan, 1 v., herhaal dit tot het eind. Aan het eind sluit je de ronde niet, je haakt gewoon verder rond.
 2. Haak 8 l., v. in volgende boogje. Herhaal totdat de tas groot genoeg is. Denk aan ongeveer 20 rondjes. Zorg dat je een steekmarkeerder in het eerste lusje doet om te kunnen tellen.
 3. Als je tas groot genoeg is haak je in elk boogje 6 v. eindig met een hv. In 1ste
 4. 3 l., in elke steek een st., eindigen met hv. In 3e afhechten.
 5. Nu haak je nog twee losse hengsels. \haak een lossenketting op de lengte naar wens, haak hier 1 rij v., 1 rij st. en 1 rij v., op. Haak heen en weer.

 

 

 

 

 

Naai de hengsel aan de tas met ongeveer 20 steken tussen het begin en eind.

Je kunt nu het tasje in het cirkeltasje doen door het middenstuk naar buiten te trekken en het tasje er in te stoppen via de opening.

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in