Plantenhanger van leer

of in het klein een lichtjeshouder

0
364

Als eerste wens ik jullie een heel fijn, gezellig, gezond en mega creatief 2024 toe. Een nieuw jaar met veel nieuwe creatieve momenten en veel plezier in je hobby. Mijn jaar begon met een plantenhanger van leer.

Het is al weer een tijdje geleden dat er iemand zei: we hebben wat leer over, heb jij belangstelling. Ja, natuurlijk… oeps, wat leer bestond uit acht doosjes met resten leer. Voornamelijk bestaand uit stalen van meubelzaken. Eerst maar naar zolder, dan zie ik wel weer, dacht ik. Toch ook al wel een doos vol weggegeven, want tja, het is wel wat veel. Hoognodig tijd om er iets mee te doen en zo kwam ik op deze plantenhanger van leer.

Met weinig materiaal iets leuks en nuttigs maken is toch wel de mooiste manier van creatief bezig zijn. En hierbij heb je een rest stuk leer, het patroon, koord en wat kralen nodig. Nu niet meteen de duurste en ingewikkeldste dingen om een plantenhanger van leer te maken. Zoals je kon lezen meubelzaken geven hun stalen wel eens weg, je kunt het daar eens proberen, en anders is er vast wel ergens iets te vinden. Misschien wil het ook wel met iets dikker kunstleer, bij de dunne heb je wel kans dat het gaat inscheuren als je er iets zwaars in hangt. Als je het patroon verkleint dan is dit ook heel erg leuk om waxinelichtjeshouders  in op te hangen.

De eerste plantenhanger van leer heb ik het patroon op het leer geplakt, de boogjes allemaal gesneden en daarna rondom uitgeknipt, waarna ik de gaatjes er in heb gemaakt. Dit was toch wel lastig omdat het niet meer één geheel was. Bij de tweede heb ik eerst de cirkel uitgeknipt, de gaatjes er in gemaakt en daarna het leer op de snijmat geplakt en daar de papieren cirkel weer opgeplakt. Dit werkte uiteindelijk beter. Zit je alleen met het plakband wat er weer af moet, maar misschien is schilders tape een betere oplossing dan de normale plakband die ik gebruikte.

Benodigdheden voor plantenhanger van leer

 • stukje rest leer van in ieder geval 20×20 cm. (de cirkel is ongeveer 19 cm.)
 • touw/koord om mee op te hangen 2x 60 cm.
 • gaatjestang
 • uitgeprint patroon cirkel is ca. 19 cm.
 • 4 kralen
 • scherp hobby mes (pas op je vingers)

Beschrijving

 1. print het patroon uit
 2. plak het patroon op het stuk leer, knip rondom uit, waarna je de gaatjes ponst en de binnenste lijnen snijdt. (lees even het stukje boven benodigdheden extra door, hier kun je lezen hoe ik het heb gedaan.
 3. Als je alles hebt gesneden haal je het patroon en het plakband er af.
 4. neem twee stukken koord/touw van ongeveer 60 cm. en vouw deze dubbel. Maak een knoop aan het dubbelgevouwen eind zo’n 5 cm. vanaf het begin, hierdoor ontstaat er een lus om aan op te hangen.
 5. haal de vier uiteinden van het koord/touw door de gaatjes van binnen naar buiten, kijk even goed dat het niet door elkaar gedraaid zit.
 6. rijg een kraal aan elk koord/touw, deze knoop je op ongeveer 20/25 cm vast. gewoon om de kraal heen knopen, hierdoor gaat hij straks mooi voor het gaatje liggen.
 7. nu even goed kijken of alle kralen op dezelfde lengte zitten zodat je plantenhanger van leer recht hangt. Als je er eerst een enkele knoop in doet kun je nog schuiven. Pak de lus vast en knijp de draden bij elkaar, schuif je hand naar beneden en kijk of alles op dezelfde hoogte zit. Is dit zo, maak dan nog een extra knoop en knip de overgebleven stukjes ad.
 8. Nu kun je er een plantenpotje met plant in plaatsen en hem ophangen. Of als je hem kleiner maakt een lichtjeshouder.

 

 

 

 

 

plantenhanger van leer

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in