Sieradendoosje pimpen

met een glimmend laagje

0
1437

Een sieradendoosje pimpen, hoe kom ik daar nu weer op. Lastig te zeggen, of het moet zijn dat er nog één lag te wachten op iets. En het uitzoeken van wat schilderijen gaf me het idee hoe. Het is echt al jaren geleden dat ik gewerkt heb met zilvertape (aluminiumtape). Het was heel even een dingetje in hobbyland. En in die periode heb ik er een workshop mee gegeven. Op een hobby-vriendinnen-dag. Als ik het me goed herinner was dat met een vrij grote groep dames ergens in Groningen.

Die dag gaf ik een demonstratie met mijn toen vrij nieuwe Cricut (hij doet het nog steeds) waarbij de uitgesneden figuren grote aftrek vonden. En in de middag gaf ik de workshop met aluminium tape. We hebben er toen een schildersdoek mee bewerkt, wat uiteindelijk een leuk schilderij met tekst werd. (zie foto)

Maar even terug na het sieradendoosje pimpen. Een simpel houten doosje, wat je beplakt met materialen die reliëf geven.Als je goed kijkt staat er eigenlijk Kroon Juwelen. (het kroontje en de tekst juwelen)   Ik gebruikte houten letters, stukje jute, twee verschillende lintjes, een kroontje en wat swirls. (op het schildersdoek kun je zien dat ik andere reliëf producten heb gebruikt). Als je het doosje beplakt denk je, nu dat ziet er niet uit. Maar als je daarna het beplakt met aluminium tape en met een ciseleerpen met brede kop voorzichtig het tape om en tussen de objecten duwt, komt het figuur ineens naar voren.

Heb je het hele doosje (of ander object) beplakt denk je, ja hoor, zit ik met een hoog glimmend doosje. Maar met behulp van acrylverf, een kwast, en een vochtige doek ga je vervolgens het aluminium tape verouderen. Ik heb dat met zwart gedaan, natuurlijk kan het met bruin en grijs ook. En zelfs een vrolijk kleurtje is een optie, dan verouderd het niet echt maar het effect is wel leuk, en het glimmen verdwijnt toch. Gewoon het hele objecten een dun laagje verf geven en deze na een kwartiertje drogen er weer afvegen met een vochtige doek. Sorry voor de slechte foto’s dit keer. Het wilde niet echt lukken, zoals ik wilde.

Sieradendoosje pimpen

Benodigdheden

 • houten sieradendoosje (of wat je beplakken wilt)
 • producten die minstens 1,5 mm. hoog zijn om mee te versieren. Alle producten kunnen omdat het toch weer overplakt wordt. zie mijn lijstje hierboven beschreven.
 • aluminiumtape (verkrijgbaar bij bouwmarkt en verschillende goedkope winkels)
 • acrylverf in kleur naar keuze
 • kwast
 • oude doek
 • lijm om producten mee op het doosje te plakken
 • ciseleerpen met brede kop

Werkwijze

 1. Beplak als eerste je doosje (object) met de producten die je hebt uitgekozen.
 2. als dat goed vast zit beplak je je producten met stukken aluminium tape. Het geeft niets of dit meerder kleine stukken zijn. Je plakt het tape aan de bovenzijde iets vast en duwt het dan voorzichtig in vorm rondom je producten met je vingers en ciseleerpen. doe dit eerst bij al je producten.
 3. daarna beplak je de rest van je doosje met aluminium tape. Duw alles goed aan met je vingers.
 4. Nu kun je het verouderen door een laagje verf over het geheel aan te brengen, zorg dat er ook verf in en rondom je opgebrachte producten zit. dit geeft straks ook schaduw effect aan je figuurtjes.
 5. laat de verf ongeveer 15 minuten drogen. Maak een oude doek vochtig en wrijf voorzichtig de verf weg. Er blijft een dun laagje zitten en de randjes in de gleuven en gaatjes blijven donkerder. dit geeft schaduweffect.
 6. als je de overtollige verf verwijderd hebt laat je het geheel weer drogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in