Spelen met koud emaille

zo leuk om wat mee te maken

0
481

Waarom spelen met koud emaille

Hebben jullie dat ook wel eens, je ziet wat en denkt wat kan je daar nu mee. Dat had ik nu met koud emaille. Niet beter wetende dat emaille altijd afgebakken moest worden. Maar dan vind je ineens een product wat aangeeft dat dat niet hoeft. Een klein pakketje met 6 flesjes nam ik eerst mee, want tja, wat doe je er mee. De flesjes hebben een handig drup tuitje. Gelukkig bied internet een uitkomst als je vragen hebt over een product en al snel ontdekte ik dat er wel heel veel mogelijk is met koud emaille. En dat moet natuurlijk wel even breed uitgeprobeerd worden dus werd het spelen met koud emaille.

Een voordeel of nadeel

Nou een voordeel zou ik zeggen. Koud emaille mengt niet met elkaar.  Tenminste niet vanzelf. Wat goede mogelijkheden geeft om figuurtjes te maken. Maar ook bij het opvullen van een hanger (zoals hier de vlinder) kun je de kleuren naast elkaar aanbrengen zonder te wachten totdat het droog is. Wat wel wil is dat je het met een houten prikker, kopspeld oid. zelf door elkaar kunt mengen. Hier kun je dat zien op een houten schijfje. Drie kleuren op elkaar gedrupt en met een kopspeld streepjes getrokken. Dit is ook gedaan bij de broche.

De vlinder kleuren

De vlinder is een bestaande hanger (lag hier nog tussen de kralen) Je drupt de emaille op de goede plek en neemt dan een kopspeld om het voorzichtig tot in de hoekjes te duwen. Dit wil erg goed, het is een beetje lobbig. Je hoeft niet te wachten totdat de eerste kleur droog is, drup de volgende kleur er naast en gebruik de kopspeld weer om het tot aan de randjes en net tegen elkaar te duwen. Dit is herhaald totdat hij vol was. Daarna is het alleen nog nodig om te laten drogen. Hier is er in de puntjes van de voelsprieten een klein glimmertje geplakt.

De bloem kleuren.

Deze hanger lag hier ook nog, eigenlijk ging het hier iets mis, begin bovenaan, zodat je niet op de onderlaag hoeft te wachten totdat hij droog is. Met wat karton er tussen is het hier toch gelukt, maar wel nadat de onderste laag blauw eerst gedroogd was. Ook hier geld, je brengt een grote drup aan en veegt deze dan uit met een naald of satéprikker. Je hoeft niet te wachten om de stipjes aan te brengen, doe wat koud emaille op een blaadje en doop daar de satéprikker in, stip daarmee de puntjes.

De broche

Een beetje geluk had ik wel, al deze spulletjes lagen hier “gewoon” in de kast (ooit van mijn zusje geweest) De broche heeft een groene ondergrond gekregen. De broche helemaal bedekken met de emaille. Drup er dan vijf rode cirkels in, bij mij waren dat twee druppen per blaadje. Vervormen ze een beetje te veel, dan kun je dit met je kopspeld wel een beetje voorzichtig bijwerken. Nu het roze hart er in druppen, waarschijnlijk ook twee druppen. Nu trek je voorzichtig met de naald het roze naar de rode bloemblaadjes, twee of drie dunne streepjes. Doe dit voorzichtig anders trek je de groene kleur mee. Nu nog één drup donkerroze in het midden en deze trek je dan ook een beetje naar de bloem. Laten drogen en je hebt een unieke broche.spelen met koud emaille

Benodigdheden

  • koud emaille ( hier is colorall koud emaille gebruikt)
  • Artikelen om het op te doen, denk aan lege broche, een oud sierraad,  houten schijfjes waar je bijvoorbeeld een hangertje van kunt maken als sleutelhanger, iets van metaal, plastic, hout, glas, bedenk het zelf, waar wil je op werken.
  • kopspel, sateprikker

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in