stipwerk op glaswerk

dit keer met porseleinverf

0
2718

Stipwerk op glaswerk, ja dat kan. En je hebt er geen glasverf voor nodig, met porselein verf wil het ook prima. Het is al een tijd geleden dat ik in aanraking kwam met stipwerk, ook wel stippen genoemd. Minstens drie jaar geleden dat ik naar een workshop ben geweest. Het resultaat van toen is het groene bord wat je op de afbeelding ziet. Dat was toch wel aardig gevorderd stipwerk. Zo ver ben ik dit keer niet gegaan. Eenvoudig stipwerk op glaswerk door iedereen wel te maken.

De glaasjes die ik gemaakt heb, het glaswerk, zijn kleine potjes van babyvoeding. Daar staan er hier altijd wel een paar van leeg te staan, wachten op het moment dat ze mee mogen doen aan een creatieve uitspatting. Ze mogen voortaan verder leven als lichtje. Ook ben ik zelf aan het schilderen geweest met porseleinverf, daarover horen jullie later meer.

Eerst heb ik strookjes papier gemaakt die rondom in het potje pasten. Deze zijn in vieren gevouwen, hierdoor ontstaan vier vakken om iets in te tekenen. Daarna heb ik per vak een stip tekening gemaakt. Als je ze dan weer terug doet in het potje, en het midden opvult met bijvoorbeeld WCpapier waardoor het goed blijft zitten, kun je beginnen met stippen. Het patroon is simpel te volgen omdat het achter het glas zit.

Het stippen doe je met stokjes van verschillende diktes. Sateprikkers (beide kanten gebruiken, dan heb je al twee verschillende diktes van stippen), achterkant kwast, enz. Je kunt setjes kopen voor stippen, of verschillende diktes aan stokjes kopen, maar als je even zoekt in je huis kom je vast wel verschillende dingen tegen.

Er zijn porselein stiften en potjes porselein verf. De vlinders zijn gemaakt met stiften. De anderen met de potjes porselein verf. Je moet de potjes goed schudden van te voren, dat geef meteen het voordeel dat bij het afdraaien van de dop er al verf in het dop zit. Hieruit is het zeer prettig stippen. Je krijgt niet teveel aan je stip stokje en je hebt minder kans dat je het potje omgooit.

Nu kan ik een hele beschrijving neer zetten van hoe je het moet doen. Maar als je het bovenste hier volgt werkt het haast vanzelf. Wel zitten de stippatronen hier bij. En wat foto’s ter verduidelijking. Mocht je twee kleuren stippen willen maken, dus een dikke stip met een kleintje er binnen in, wacht dan een tijdje totdat de eerst stip droog is. Porselein verf droogt snel. En maak je nu een fout zorg dan dat je wat-tips en aceton in de buurt heb. Dan veeg je het er zo weer af.

Uiteindelijk moet je porselein verf afbakken. Dit kan ook met deze glazen potjes. Je laat de verf 24 uur drogen en zet het dan 30 minuten in de oven op 150 graden. Laat het er in staan tot het helemaal is afgekoeld. Daarna kun je de potjes rustig afwassen.

Stipwerk op Glaswerk

Benodigdheden:

  • glazen potjes of ander glaswerk
  • porselein stiften of porselein verf (natuurlijk mag je ook glasverf gebruiken)
  • verschillende diktes stokjes om mee te stippen
  • patronen
  • iets om potje mee op te vullen zodat patroon op plek blijft zitten (bijvoorbeeld wcpapier)
  • wattips en aceton (om foutjes er weer af te halen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stipwerk op glaswerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in