Tuinlamp van kralen

Kralen rijgen kan toch iedereen

0
616

Tuinlamp van kralen

Een poosje terug was ik druk met het haken van een tuinlamp. En dan ontdek ik dat er een hele mooie in de volgende Hobbyhandig kwam te staan. De tuinlamp blijft dus lekker liggen en komt niet in een blog. Wel realiseer ik mij dat niet iedereen kan haken, maar misschien wel een leuke tuinlamp wil. Maar weer eens op onderzoek uit om te kijken wat er zonder haaknaald kan. Erg veel wijzer wordt ik niet, nou ja, macramé is dan de volgende stap. Dat is niet mijn bedoeling. Iets eenvoudigs wat iedereen eigenlijk kan. En wat kan iedereen, kralen rijgen, ja toch. Daarom een tuinlamp van kralen

Het kost me nog wat denkwerk om te bepalen wat wel en niet wil, wat wel en niet goed blijft hangen. Of het wel blijft zitten zoals ik wil. En of het wel op zijn plaats blijft, zoals het wordt geregen. Er zit niets anders op dan gewoon uit te proberen. Dus begin ik aan een tuinlamp van kralen.

Het beste is onder en boven een ring. Maar die blijven niet vanzelf in de lucht hangen als er geregen wordt. De oplossing is een koker gemaakt van fotokarton waar de ring strak omheen past. Om te zorgen dat de kralen allemaal op eenzelfde hoogte komen besluit ik om op twee centimeter van elkaar horizontale lijnen op het karton te zetten voordat het een koker wordt. Deze strepen worden mijn leidraad.

Voordat de ring boven aan de koker wordt geplakt bevestig ik eerst de draden aan de ring. Dit is dan wel weer met een macramé steek. Om de draden goed te verdelen zijn er op de ring streepjes gezet. Eerst in vieren gedeeld, daar middenin weer een streepje en dan weer een streepje midden in de vakjes die er dan ontstaan. Nu heb je een even aantal en het moet oneven worden, dus schuif je het een beetje vrij heen en weer zodat er nog een draad tussen past.

Het rijgen van de kralen is simpel, de draad springt telkens heen en weer, kraaltje rechts, kraaltje links en weer terug naar rechts. zie foto. De kraaltjes die hier zijn gebruikt lagen toevallig bij een bekende winkel met blauw logo. Maar deze zijn bij de meeste handwerkwinkels te koop.

Aan het eind van het rijgen bevestig je opnieuw een ring, gewoon door de draden aan elkaar te knopen onder de ring. Eén draad achterlangs en één voor, knoop er in. wwel een degelijke knoop, pas op dat hij niet schuift. Als je de ring los maakt van de bovenkant zul je zien dat door het gewicht van de ring de lamp een mooie vorm krijgt. Misschien nog een beetje schuiven met wat kraaltjes die wat te enthousiast verschoven zijn en wat lichtjes op batterij er in hangen zodat je tuinlamp van kralen kan gaan schitteren in je tuin.

Benodigdheden:

 • Stevig katoen garen, of macramedraad
 • ongeveer 100 gram kraaltjes 9 mm.
 • 2 ringen 20 cm.
 • haaknaald om draad door kralen te halen

Beschrijving

 1. maak van stevig karton een koker die binnen in je ring past. Voordat je deze plakt zet je eerst horizontaal strepen om de twee centimeter
 2. knip draden van 1.80 m. (17)
 3. vouw de draad dubbel en bevestig om de ring zoals je op de foto ziet.
 4. neem van een stel draden de rechter draad en van het stel draden er naast de linker draad.
 5. pak een kraal en haal beide draden door de kraal, Schuif de kraal omhoog tot aan de bovenste lijn op je koker.
 6. nu pak je de overgebleven draad naast de kraal en van het volgende stel de linker draad, rijg hier weer een kraal aan. herhaal dit totdat je rond bent.
 7. de tweede ronde doe je hetzelfde als hier boven, (4, 5, 6). Dus de twee draden steken uit een kraal, daarvan neem je de rechter en bij de volgende kraal de linker draad. Als je hier nu een kraal om doet en omhoog schuift komt hij tussen de twee vorige kralen terecht. Schuif omhoog tot aan tweede lijn op je koker. Doe dit totdat je rond bent.
 8. wat je nu gedaan hebt blijf je herhalen totdat je lamp zo lang is als je wilt. Of totdat je draden bijna op zijn. Deze is 18 cm.
 9. Neem de tweede ring en knoop deze aan de onderkant vast. De rechter draad achter de ring langs, linker voor langs, dubbele knoop er in. Knip nu je draad af, laat genoeg lengte over om er nog een kraal onderaan te plaatsen, dit doe je door de kraal er aan te rijgen en een knoop in de draad te doen. probeer ze ongeveer op dezelfde lengte te krijgen.
 10. bevestig lampjes binnen in de lamp, kerstverlichting of iets degelijks.
 11. Neem een lange draad van een paar meter en vouw deze vier keer dubbel. Deze gaan we opdraaien om een mooie ophanging te krijgen. Je kent het vast wel, één kant om de deurklink, draaien totdat hij wil krullen, een schaar er in hangen, van de deur halen en in elkaar laten draaien. dan een tweede schaar om de uiteinden af te knippen. Knoop deze draad aan de bovenste ring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in