van glazen bouwsteen tot olielamp

maak hem in je eigen kleuren

0
245

Het was zo goed bedacht, duik in de oude pc en vindt van glazen bouwsteen tot olielamp. Nu bedenken was het moeilijkste niet, wel het terugvinden van de foto’s. Zeker weten dat er meer foto’s zijn en dat er een reeks is waarop te zien is hoe je dit maakt. Helaas niet te vinden en wat wel te vinden was kon er niet van af. Even vergeten dat de oude pc niet de mogelijkheid heeft voor draadloos internet. Er zat niets anders op dan maar foto’s te maken van het beeldscherm. (deze zijn dus niet zo mooi als dat ik graag wilde)

Het principe is heel eenvoudig, je kent ze wel de glazen bouwsteen. Gebruikt in badkamers als tussenmuur, ook kwam het wel voor dat men een stuk buitenmuur op die manier lichtdoorlatend maakte. Naar binnen kijken kon je dan niet omdat men dan de glazen bouwsteen met ribbels gebruikte. Neem nu de gewoon heldere glazen bouwsteen en maak daar met een speciale (in de bouwmarkt verkrijgbare) glasboor een gat in. (er zijn verschillende maten bouwstenen) Meet even het midden uit, laat met een waterslang langzaam water over de steen lopen, dit dient als koelmiddel, en boor voorzichtig en langzaam een gat door de dikke wand. Het laatste stukje heel voorzichtig en dan ineens plop je er door.

Nu heb je het moeilijkste deel gehad. De rest is aankleden van het tafereel. Door het gat kun je lampenolie in de steen gieten, gebruik een trechtertje of de spuitkop van de fles. Dan hang je een lont, met lonthouder, verkrijgbaar bij verschillende winkels, in het gat. Nu heb je een olielamp. Alleen ziet deze er niet zo mooi uit om op tafel te zetten.

Daar ga je wat aan doen natuurlijk. Meet de glazen bouwsteen op en zoek een bak waar hij in past en zorg dan dat er aan alle zijden zo’n 5 cm. over is. Deze bak mag wel iets lager zijn dan de bouwsteen. En hoe nu verder lees je in de beschrijving.

Van glazen bouwsteen tot olielamp

Benodigdheden

 • glazen bouwsteen (bouwmarkt)
 • glasboor en boormachine
 • water om te koelen
 • lont met lonthouder
 • lampenolie
 • oase
 • mos
 • ijzertjes om materiaal mee vast te steken
 • aankleding bijv. mooie tak, kunstbloemen, kunstbladeren, gedroogde materialen enz.
 • lijmpistool

Beschrijving

Er van uit gaande dat je het gat al geboord hebt en de olie en lont geplaatst begin ik met de volgende stap.

 1. Plaats de bouwsteen in de bak.
 2. vul alle kanten op met een strook oase zodat het stevig in de bak zit.
 3. bekleed de oase met mos. (deze droogt vanzelf in op den duur)
 4. kleed dan de bak verder aan met je materialen. Er staan een paar voorbeelden hier op de foto. Lijm de materialen vast waar nodig. Of zet het op stekers zodat het er niet af gaat vallen.
 5. de foto’s zijn door mijzelf ooit gemaakt, de labels die er aan hangen zijn restanten van een markt, waar al de te veel aan leuke maaksel van eigenaar verwisselden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here