Vilten bloem maken

spannend wat het wordt, maar o zo leuk om te doen

0
355

Een poosje terug liet ik jullie al zien hoe je een mooie lap kon vilten, dit keer gaan we het hebben over een  vilten bloem maken. De workshop waar ik heen ging was bloemen maken van vilt, maar bleek vilten bloem maken te zijn. Niet erg natuurlijk, iets nieuws leren is altijd leuk. Natuurlijk kun je zelf een lapje vilten hiervoor, maar we gebruikten bij deze workshop viltvlies, een soort half fabricaat, het is nog niet compleet vervilt dus kun je er nog op verschillende manieren mee werken. Let wel op de kleuren, je kunt zien dat mijn kleurig lapje toch iets minder kleurig is als bloem.

vorm aanbrengen

Wij gingen door wat knipwerk in de lap alvast een vorm aanbrengen. en de restjes die je dan over houd gebruik je gedeeltelijk ook weer voor de stampers in de bloem. Het is voornamelijk veel rolwerk, maar bij deze bloem gebruik je voor een klein deel ook de viltnaald. hiermee zet je straks de stampers aan de bloem vast, daarom is het heel belangrijk bij het maken van de stampers dat het middengedeelte onbewerkt blijft. Rol je dit wel mee dan kun je het niet meer met elkaar vervilten met de viltnaald, de weerhaakjes in de wol zitten dan al aan elkaar vast.

Mocht je het leuk vinden zelf een lapje te vilten dan kun je dat lezen in mijn andere blog https://www.hobbyhandig.nl/workshop-wolvilten/, je moet er dan wel aan denken dat je  het niet compleet vervilt, je moet er nog wel mee kunnen werken.

Benodigdheden vilten bloem maken

 • lapje viltvlies (of je maakt er zelf één)
 • stuk noppenfolie ongeveer 40×40 cm.
 • warm water met neutral zeep
 • oude handdoek
 • schaar
 • viltnaald
 • schuursponsje

Werkbeschrijving vilten bloemen maken

 1. er van uit gaande dat je al een lapje hebt gaan we die eerst knippen. eerst knip je DRIE hoeken rond af (1). Dan knip je er aan alle vier zijden een boog uit (2) en als laatste knip je de kant met hoek twee punten uit. (zie foto’s hoe het er uit moet zien)
 2. knip van de restjes  twee lange stroken af voor de stampers.
 3. we gaan eerst de stampers rollen. Neem 1 van de stroken en maak het nat, niet kletsnat, maar wel goed vochtig.  door de uiteinden met je vingers heen en weer te rollen op de palm van je hand  wordt het een stevig draadje (pas op, middenstuk niet meerollen). Herhaal dit met het tweede strookje. Leg ze even aan de kant.vilten bloem maken
 4. nu nemen we het lapje en gaan daar de ingeknipte hoek bewerken. we hebben drie stukken op de hoek. Ook deze stukken maak je nat en ga je op je handpalm rollen met je vingers. hierdoor ontstaan ook hier stevige punten.
 5. pak de twee stampers, het lapje van de bloem, het schuursponsje en de viltnaald. Je gaat nu de stampers aan het lapje zetten. Leg ze kruislings op elkaar, en plaats ze ongeveer in het midden van het lapje. Leg het schuursponsje met de zachte kant naar boven en het lapje met stampers er boven op. zorg dat alles nat is, en prik (heel vaak( met je naald door alle lagen. Dit is best een werkje en lukte mij niet meteen. Maar na veel geprik kon ik het lapje aan de stampers optillen en zat het vast.
 6. het wordt nu spannend, want eerlijk na de eerste keer rollen dacht ik, dit komt niet meer goed. Je kijkt of alles nog goed nat is, leg het lapje boven op je vuist en duw hem voorzichtig in je hand. Haal hem zo dubbel uit je hand en leg hem  horizontaal onderaan op het noppenfolie. Rol het noppenfolie op met de op gefrummelde lap er in. om het gemakkelijker te maken kun je hier nog weer een kleine handdoek om heen doen. Dit rolt beter.  Nu gaan we rollen met de rol die we nu hebben, doe dat op een oude handdoek. Dan blijft de omgeving een beetje droog. Rol ongeveer twintig keer heen en terug en druk daarbij op de rol.
 7. haal het uit het plastic en je denkt, wat, dat komt nooit weer goed. Wees gerust, trek heel voorzichtig de lagen weer van elkaar. Het wil echt met een beetje geduld. maak ook de stampers goed los van de bloem.
 8. als dat gelukt is leg je de bloem weer op het noppenfolie maar dan rechtop (verticaal), zorg dat hij weer wat nat wordt, rol het geheel weer op. Rol weer 20 keer heen en terug, voer de druk langzaam op.
 9. herhaal 7, en daarna nogmaals 6. Mocht het nodig zijn dan 7 en 8 nog een keer. Je ziet echt wel of het een stevige bloem wordt.
 10. tevreden  met de stevigheid van je bloem, het model moet er echt goed in blijven. Het is dan tijd om de zeepresten er uit te wassen. Doe dit met warm water in een bakje of onder de kraan. Knijp het voorzichtig uit.
 11. dan kun je nog wat doen met de punten van de bloem. Als je ze rond een potlood oprolt krijg je boogjes, krullen enz. in de punten. Je kunt dat ook toepassen op de stampers.
 12. naai er een brochespeld achter, let wel op de plaats, beetje bovenaan, zodat hij niet voorover duikelt.

vilten bloem maken

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in