Vlinder-sleutelhanger haken.

ook leuk als tas hanger te gebruiken

0
16083

Vlinder-sleutelhanger haken

Haken is helemaal in, dus waarom niet je eigen sleutelhanger haken. Een poos terug gaf ik een workshop haken en toen maakten we deze vlinder-sleutelhanger. Die uiteraard ook heel leuk als tas hanger dienst kan doen.

Haken is in, je ziet veel nieuwe haakboeken verschijnen (deze kun je zelfs winnen https://www.hobbyhandig.nl/maak-kans-op-boek-passie-haken/ ) en men haakt van kinderspeelgoed, woon(baby) dekens tot woonaccessoires. Heel handig want je maakt alles in de gewenste kleur waardoor het altijd in te interieur past.

Vandaag houd ik het bij eenvoudige vlinders. Waardoor bijna iedereen ze kan maken. Met wat extra materiaal als linten, kralen en hangertjes wordt het een vrolijke hanger. Mocht je nu niet zo goed zijn in haken en/of de beschrijving niet helemaal snappen dan kun je hier https://www.hobbyhandig.nl/onderwerpen/videos/haaktutorials/ haaklessen volgen. De meeste steken worden er uitgelegd aan de hand van filmpjes. Gewoon doen zou ik zeggen, het lijkt moeilijker dan het is. Ik ben er met de beschrijving vanuit gegaan dat jullie bekend zijn met de haaksteken.

Haakpatroon voor de vlindervlinder-sleutelhanger-haken

Benodigdheden

 • Haaknaald nr. 3
 • katoen in twee verschillende kleuren, geschikt voor naald nr. 3
 • Naald met groot oog voor afhechten draadjes

Beschrijving vlinder

 1. Start met een magische ring hier vindt je hoe je dat doet https://www.hobbyhandig.nl/haakles-7-de-magische-ring-2/
 2. Toer 1: Haak 8 vasten in de magische ring (mocht het niet lukken met de magische ring haak dan 3 lossen en dan 8 vasten in de eerst gehaakte losse). Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.
 3. Toer 2: Haak 3 lossen, dit is je eerste stokje. Haak 2 stokjes in de eerste vaste van toer 1. Haak nu 3 lossen, *3 stokjes in de volgende vaste van toer 1, 3 lossen* Herhaal nog 6x * tot*. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse aan het begin van de toer. Je hebt nu 8 boogjes van lossen tussen de groepjes stokjes.
 4. Toer 3: Haak om het eerste boogje van lossen van toer 2: *1 vaste, 2 stokjes, 1 dubbel stokje, 2 stokjes en 1 vaste *. Herhaal * tot * nog 7 keer. Je hebt dan 8 bloemblaadjes. Sluit de toer met een halve vaste. Je hebt nu de vorm van een bloem. (dit zou als je nu stopt een leuke kleine onderzetter zijn)
 5. Toer 4: Hecht de draad NIET af, maar haak een ketting van 10 lossen. Vouw de bloem dubbel, zo vorm je het lijfje van de vlinder. Haak de ketting onder aan de vlinder vast met een halve vaste. Hecht de draden af.
 6. Haak een ketting van 10 lossen en hecht af. Houd de draad aan beide zijden wat langer. Leg een knoopje in het begin en het einde van de ketting. Dit zijn de voelsprieten.
 7. Haal de ketting onder de lossen ketting van het lijfje door en schuif naar de goede plaats. Klaar is je vlinder.
 8. Haak nog een vlinder in de andere kleur.                                                                       

Vlinder sleutelhanger

Benodigdheden

 • 2 gehaakte vlinders (zie beschrijving hierboven)
 • lint in verschillende kleuren en breedstes
 • veterklemmetjes en brede lintklem met ringetje
 • sleutelring
 • 2 kralen (of meer)
 • 1 hangertje hart
 • tang

Beschrijving van de Vlinder Sleutelhanger

We maken eerst de verschillende groepen klaar. En voegen deze daarna samen.

Neem 3 stukken smal organza lint, ongeveer 20 cm. Vouw het lint dubbel , let op dat het goed plat op elkaar ligt) en leg de dubbele kant in een veterklem. Gebruik de tang om de klem stevig dicht te drukken. Doe de zijkanten 1 voor 1.

Neem  4 stukken satijnlint (breder dan het vorige) van ongeveer 20 cm. Vouw het lint dubbel, zorg dat het goed op elkaar ligt. Een beetje waaier effect mag wel, dan zie je de verschillende kleuren beter. Neem de bredere lintklem en leg daar het lint netjes tussen. Gebruik de tang om de klem stevig dicht te drukken.

Neem een stukje smal organzalint. Knoop dit lint aan het hartje, rijg daarna de twee kralen aan het lint.  De eerste kraal gebruik je ook om het losse stukje lint van de knoop te bedekken, probeer dit er dus door te rijgen. Neem een veterklem en klem het lint daar goed in vast.

Neem 2 stukken smal organza  lint. Bind aan elke vlinder 1 stuk lint, doe dit door het lint tussen de voelsprieten onder het koordje door te doen en er dan een knoop in te leggen. Als je dit bij beide vlinders hebt gedaan dan leg je de uiteinden van het lint (waar de knopen zitten) in een veterklem. Druk de veter klem dicht met behulp van tang.

Nu heb je vier aparte groepen. Deze groepen doe je aan de sleutelring. Dit wil gemakkelijk omdat er ringetjes aan de klemmen zitten. Knip de lintjes nog even op ongeveer dezelfde lengte als de rest. Klaar is je Vlinder Sleutelhanger.

vlinder-sleutelhanger-haken

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in