Werken met lood en servetten

en mod-podge, daar maak je leuke dingen mee

0
458

Werken met lood en servetten dat klinkt een beetje geheimzinnig. Het is voor mij lang geleden dat ik dat gedaan heb.  Dat zullen jullie zo ook wel zien en lezen. Heel lang geleden stond dit volgens mij in de Hobbyhandig. Maar daar kan ik ook mis mee zijn, heb namelijk het grootste gedeelte van mijn mappen doorgekeken, maar het niet gevonden. Ook nog even teruggekeken in het archief van Hobbyhandig, maar ook daar vond ik het niet.

Het ging over tuindeco maken met lood, mod-podge ens ervetten en dat hebben we (een vriendin en ik) er toen ook mee gemaakt. Op een houten staptegel een naambord voor bij de voordeur en er hingen bij ons in de tuin ook nog drie grote houten staptegels met bloemen en vlinders. Helaas kan ik daar de foto’s niet van vinden. Ook maakten we wat tuindeco om te verkopen op een braderie. (dat deden we toen, heel veel knutselen en dan wat over was verkopen om de hobby betaalbaar te houden) Zo ook dit muurbakje wat ik nu gerestaureerd heb. Deze hing bij vrienden aan de muur, zonder enige kleur er meer in.

 

 

 

 

 

 

 

De werkwijze was iets anders omdat alles al uit lood geknipt was. En ik had het geluk (erg he) dat ik de servetten die gebruikt waren nog op zolder in een doos had.

Normaal gaat het als volgt: Je neemt servetten, knipt alles wat je wilt gebruiken uit met een randje er om. Komt dus niet zo precies. Dit plak je met Mod-podge op een stuk lood. Neem hiervoor hobbylood, het moet niet al te dik zijn, maar wel willen buigen en dan gebogen blijven. Eerst breng je een laagje mod-podge aan, dan verwijder je alle overtollige laagjes achter het servet, zodat je 1 laag overhoud, en legt deze in de mod-podge. Nu breng je voorzichtig nog een laagje mod-podge aan op het plaatje. Nu moet het goed drogen.

 

 

 

 

 

 

Als het droog is knip je het plaatje uit het lood. Nu komt het vormen van het plaatje. Een bloem heeft lijnen, probeer te kijken hoe de bloem zou zijn als ze losse blaadjes had. Knip deze lijnen voorzichtig in. Hierdoor kun je op verschillende plaatsen het lood buigen, waardoor je het wat onder en over elkaar kunt  vouwen. Bol alles ook een beetje op. Nu heb je dan een bloem wat lijkt op een echte vorm.

Je kunt dit het beste vast spijkeren met roestvrij spijkers met een kleine kop. Dat doe je dan op iets van hout. Zoals ik al zei houten staptegels, een houten bakje maar ook op een schijf van een boomstam kun je zo leuke dingen maken.

 

Hier ging het even wat anders. Eerst heb ik alle bloemen enz. voorzichtig los gehaald door het spijkertje er uit te wrikken. Daarna moest het goede servet er bij gezocht. Gelukkig bleek ik alle bloemen en vlinders nog te hebben. Alle losse stukjes zijn eerst verwijderd. Het lood door voorzichtig duwen weer plaat gemaakt, waarna ik op de oude laag een nieuwe laag mod-podge heb aangebracht. Hierop heb ik de al uitgeknipte servetten gelegd. Dat kwam wel een beetje precies. Over de servetten weer een laag mod-podge en goed laten drogen. Opnieuw in vorm brengen en weer vastzetten met spijkertjes. Ook de achterwand van het bord kreeg een nieuwe laag. Al met al een leuke klus.

Benodigdheden werken met lood en servetten:

  • servetten
  • lood
  • mod-podge voor buiten
  • houten ondergrond
  • schaar
  • kwasten
  • spijkertjes

Uitleg staat hierboven uitgeschreven.

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in