Bloemen schilderen met een ballon

of pimp je tuinschilderij op.

0
839

Bloemen schilderen met een ballon.

Soms zie je wat voorbijkomen waarbij je denkt, dat ga ik ook eens proberen, dat had ik met bloemen schilderen met een ballon. Eigenlijk is het niet echt schilderen. Het is meer stippen met een ballon. Maar toch kun je door de manier waarop je de verf gebruikt en de ballon wel zeggen dat je aan het schilderend bent. En uiteindelijk ga je ook wel een kwast gebruiken, maar dan meer om de contouren wat duidelijker te maken.  Omdat er bij ons nog een compleet verschenen tuinschilderij aan de schutting hing ben ik daar op los gegaan. Dus dit had ook de naam Pimp je tuinschilderij op kunnen heten.

De materialen

Je gebruikt hiervoor acryl verf in verschillende kleuren en natuurlijk een aantal ballonnen. Door de verf op verschillende manieren op je pallet te doen krijg je verschillende bloemvormen. Soms heel herkenbaar, andere keren meer fantasie.

Je gebruikt verschillende diktes van ballonnen. Weinig lucht er in geeft kleine bloemen, meer lucht er in geeft grotere bloemen. Ook de grote van de ballon zelf geeft verschillende maten. Wat vooral belangrijk is: blaas de ballon niet te veel op. De ballon moet flexibel zijn, als je er op drukt moet hij indeuken. Als dit niet zo is krijg je geen goede print.

Hoe ga je te werk

Je doet verf op je pallet (bordje, stuk karton oid). Zoals je op de voorbeelden ziet krijg je verschillende afstempelingen afhankelijk van hoe je de verf op je pallet doet. Zo kun je herkenbare bloemen maken.

Als je de verf op je pallet hebt gedaan duw je de bovenkant van de ballon (houd hem vast daar waar het tuitje zit) voorzichtig in de verf, vooral niet schuiven. Til de ballon weer recht omhoog en plaats hem op de plek waar je een bloem wilt. duw de ballon nu voorzichtig aan. Hierdoor ontstaat onder de ballon een afdruk, til de ballon weer recht omhoog. Het vergt misschien wat oefening, maar je kunt zo een mooie bos bloemen maken. Maak tussendoor de ballon telkens schoon. Als je de ballon er op zet en in het rond draait krijg je ook een mooi effect. Als je langwerpig wilt stempelen om bijvoorbeeld een blad te maken gebruik ke meer de zijkant van een bijna lege ballon.

Als de bloemen gedroogd zijn kun je met zwart nog wat contouren aanbrengen en de bloemen van hartjes voorzien.

Mijn tuinschilderij

Het was mijn oefen canvas en zoals je ziet zijn de bloemen soms wel echt gelukt en soms lijken ze wel veel hetzelfde. Dit komt omdat ikzelf enthousiast werd en de ballon tussendoor niet altijd schoon maakte. Het doek is nog niet klaar, er moeten nog takken en blaadjes bij. Waarna ik met zwarte verf contouren aan ga brengen zodat het toch iets duidelijker wordt hoe de bloem is. Ook gaan er nog wat midden hartjes verschijnen in het midden van de bloemen hier en daar.

 

Benodigdheden

  • acrylverf in verschillende kleuren
  • ballonnen
  • pallet om verf op te doen
  • iets waar je de bloemen op wilt stempelen. (misschien heb je ook noet wel een oud tuinschilderij, maar op een nieuw doek of hout wil het ook prima.)
  • kwast om als alles droog is wat contouren aan te brengen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in