Een deco hart maken

Maak hem in het rood voor je Valentijn

0
589

Een deco hart maken

Het staat al een tijdje op het te maken lijstje wat er ligt: een deco hart maken. Deco staat hier dan voor decoratief, dus gezelligheid in huis. Ooit kwam er een filmpje voorbij, waarbij ik dacht oohh dat heb ik al eens eerder gedaan maar dan op een schilderdoek. Nu maakte ik er dus harten mee. Het resultaat net even anders, met minder materiaal. Wat stukken karton, een lijmpistool, een rol aluminiumfolie, wat lijm en zwarte verf. ooh ja en een lintje of touwtje.

Het hart

Knip een model in hartvorm, de grote bepaal jezelf. Bedenk wel hoe groter hoe steviger het moet zijn. Deze zijn ongeveer 15 cm. Teken de hartvorm over op je karton, je hebt voor elk hart twee stuks nodig. Knip de harten uit, bij mij waren het er dus 6.

Het patroon

Zoek op internet een stel leuke swirl patronen, print ze uit en plaats ze op de harten met bijvoorbeeld carbonpapier. Of je tekent zelf een leuk patroon op de kartonnen harten. Wat ook kan is tekst toevoegen (leuk voor Valentijnsdag) neem hiervoor kartonnen letters en plak die op voordat je verder gaat met het patroon opbrengen.

 

Patroon op hoogte brengen

Dit doe je met een lijmpistool. PAS OP dit is heet. Oefen even op een stukje karton, en probeer met gelijke druk je potlood patroon over te trekken met lijm. Je krijgt een mooi lijntje als je het rustig aan doet. Als de lijnen niet helemaal strak zijn is er geen man overboord, doordat je er straks aluminiumfolie over doet zie je de bobbels niet zo erg meer. Laat het even liggen zodat het goed hard is.

 

Aluminiumfolie aanbrengen

Scheur een strook folie af wat grotere is dan je hart, je moet het nog goed er om heen kunnen vouwen. Neem nu een kwast en goede lijm, hier is tacky glue gebruikt. Smeer een goede laag lijm op je hart en patroon. Leg daarna de folie er op. Voordat je het er op legt kreukel je het een beetje in. Hierdoor krijg je ruimte om het over de boogjes te vegen. begin het vanuit het midden rustig aan te duwen, om en over de boogjes en werk naar de buitenkant toe. De ronde achterkant van een kwast is een handig hulpje hierbij. Daarmee kun je het voorzichtig al rond bewegend wat in hoekjes duwen. Als je het hele hart bedekt hebt, en het patroon goed zichtbaar is, vouw je het resterende folie naar achteren. Als het veel te groot is knip je er wat hoeken af.

Het oud maken

Je hebt nu een glimmend hart van aluminiumfolie, niet het aantrekkelijkste deco stuk. Daar gaan we nu wat aan doen. Neem een tube acrylverf (hier is zwart gebruikt maar andere donkere kleuren d.rood, d.groen, d.blauw, d.bruin geven ook een mooi effect) en verf het gehele hart zwart. Veeg het ook goed in hoekjes en gaten, hier blijft het nl. straks zitten wat een schaduw effect gaat geven. Leg het ene deel weg en schilder dan ook het ander. Ondertussen is de verf een klein beetje ingedroogd. Neem nu een flinke prop keukenrol en verwijder daarmee de zwarte verf met een draaiende beweging. Ga hiermee zo lang door dat er geen echte zwarte vlekken meer zijn. De zwarte verf zorgt er voor dat het folie wat ouder lijkt, de verfrestjes in de kleine gleuven en gaatjes zorgt voor diepte. Doe daarna de andere helft op dezelfde manier.

In elkaar lijmen

Zoek een leuk touwtje of lintje waar je de harten aan op wilt hangen. Hier is touw gebruikt, maar bij een mooi rood hart past natuurlijk ook een mooi rood lint. Leg onderin het touw een knoop, en iets daarboven nog een knoop. Dit zorgt er voor dat het goed blijft plakken. Leg een streep lijm midden op de achterkant van het hart en leg het touw er in, beetje aanduwen. Doe er daarna nog extra lijm over en plaats an beide zijden van het touw een fikse drup lijm. Laat dit een beetje drogen. Nu ga je de tweede helft er op plakken. Leg rondom een halve cm. van de kant een streep lijm met je lijmpistool. (die halve cm. is belangrijk, anders komt alle lijm er tussen uit zetten als je het op elkaar duwt) Plaats onmiddellijk de tweede helft, voordat de lijm droogt. Duw goed aan langs de zijkanten terwijl de lijm droogt. Nu kun je je hart ophangen. Wil je het hart iets boller maken, vul het dan in het midden op met een stukje folie of doe er wat extra lijm tussen.

Eerdere blogs met deze techniek

https://www.hobbyhandig.nl/sieradendoosje-pimpen/

Benodigdheden

  • Stevig karton
  • Lijmpistool
  • lijm (tacky glue)
  • kwast voor lijm en verf
  • aluminiumfolie
  • zwarte acrylverf (of andere donkere kleur)
  • keukenpapier
  • touw of lint

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in