Etsen op Leisteen

weer mooi idee voor een geweldig cadeau

0
1593

Etsen op Leisteen

Het kwam vaak voorbij etsen op leisteen. Dan kan ik het niet laten en wil het ook proberen. Na wat rondsnuffelen blijkt men hetzelfde middel te gebruiken als op glas. Dat ligt hier nog wel. Blijft over iets van leisteen om te etsen. Dit vind ik snel, het is wel in leistenen onderzetters in verschillende maten, hapjesplanken en ook cirkels van leisteen. Ik kies voor twee vierkante onderzetters van 20×20 cm. om op te gaan proberen.

Het patroon

Maar wat ga er nu op de leistenen. Je hebt immers wel een sjabloon nodig. Deze zijn natuurlijk te koop, maar het is leuker ze zelf te maken. Het gaat dus een gratis SVG (snijpatroon voor mijn Cricut) worden. Op Pinterest staan zoveel gratis patronen van alles en nog wat en na wat zoekwerk vind ik twee leuke teksten met plaatje. Deze komen gratis via Caluya design. De SVG gedownload, op maat gemaakt voor mijn leisteen en uitgesneden uit vinyl (een stuk van 20×20 cm.) op mijn Cricut. Neem een stuk vinyl wat net zo groot is als je oppervlakte, dan heb je alles afgedekt, zodat wasem van het etsmiddel niet openliggende stukken aantast. Belangrijk is dat je het gedeelte wat je op de leisteen wilt zien er uit haalt. Pellen noem je dat, je haalt met een scherp voorwerp de stukjes uit het vinyl die je niet nodig hebt. Je hebt in dit geval een negatief plaatje.

De voorbereiding

Nu is het tijd om het sjabloon van vinyl op de leisteen te plaatsen. Meet even uit waar het midden en hoever je van de kant moet zijn. En plak je sjabloon op de leisteen. Dit gaat het gemakkelijkst als je het gehele stuk vinyl aan de bovenkant afplakt met bijvoorbeeld schilderstape (is ook speciaal plakplastic voor te krijgen). Je trekt daarna de achterkant van het vinyl af. Leisteen is allesbehalve glad. En eigenlijk is een gladde ondergrond wel belangrijk. Om te voorkomen dat je kiertjes houd, waar het etsmiddel onder kan kruipen, kun je het verwarmen met een fohn na het opplakken van het vinyl, druk het overal langs de randjes heel goed aan.

Het etsen

Nu je het sjabloon er goed op hebt zitten ga je met de etspasta bezig. Let op, gebruik dit alleen met handschoenen aan en in een goed geventileerde ruimte. Ikzelf doe het meestal buiten. De etspasta die hier gebruikt is heet Armour Etch. Na voorzorgsmaatregelen te hebben genomen breng je de etspasta op met een kwast. Je dept het er op, waardoor het ook minder snel kleine stukjes van plaatst duwt en in kiertjes gaat zitten.  Op de etspasta staat een gebruiksaanwijzing hoe lang je het moet laten zitten. Omdat het vertrouwen in dit probeersel niet helemaal top was heb ik het vrij lang laten liggen. Denk een half uur, maar het was vast al eerder klaar. (ging er vanuit dat iets langer geen kwaad kon)etsen op leisteen

Het resultaat

Nu komt het spannendste, hoe ziet het er uit. Er staat al een emmer water met oud schuursponsje klaar. Draag ook hierbij handschoenen. Je dompelt de leisteen onder water en veegt voorzichtig het etsmiddel er af met het schuursponsje. Net zolang totdat alle etspasta er af is. Droog het een beetje af en laat het zo’n tien minuten liggen drogen. Daarna kun je het sjabloon er voorzichtig afhalen. Let op, als het sterk plakkend vinyl is kun je wat leisteen los trekken, vandaar voorzichtig. Als het sjabloon er compleet af is zie je waarschijnlijk nog wat restjes etspasta zitten (van langs de randjes). Was de leisteen onder de kraan nogmaals schoon. Droog wat af en laat compleet drogen. Als het compleet droog is zie je het resultaat pas echt.etsen op leisteen

Glasetsen

Dat heb ik al een keer in een ander blog verteld, je vindt het hier

https://www.hobbyhandig.nl/etsen-op-theeglazen/

Benodigdheden

  • iets van leisteen, onderzetter oid.
  • etspasta en kwast
  • sjabloon (gekocht of zelf gemaakt met  vinyl op de cricut, cameo, of een machine die werkt met snijmallen)
  • plastic handschoenen
  • emmer water met schuursponsje
  • mesje of prikpen om sjabloon om mee te pellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in