Gezellig Kerstdorp

0
3122

We zitten inmiddels heel dicht bij kerst. Een krappe 2 weken en het is zover! We zijn met z’n allen bezig met de kerstversiering. Velen hebben de kerstboom al staan of zijn daar mee bezig. Een mooie gezellige kerstkrans op de voordeur, misschien wat kerstversiering op de salontafel, maar… wat dacht je van een sfeervol en gezellig kerstdorp met een echte trein en echte mini huisjes, en mini mensjes, en mini boompjes. Geweldig toch?

Ik ga je het gezellige kerstdorp laten zien die ik gemaakt hebt, en je natuurlijk ook overal uitleg over geven om het dorp zo sfeervol en realistisch mogelijk in te richten.

Helemaal aan het einde van deze blog vindt je ook een filmpje van het eindresultaat. Ik heb best veel in huis gehaald om het dorpje te realiseren, alles heeft een bepaald doel in een bepaald onderdeel van het dorpje.

We beginnen met…
Een plaats te kiezen waar we het dorpje gaan bouwen, ik heb het dorpje op een dressoir staan. Aan de hand van de ruimte die je hebt bepaal je wat je er allemaal op gaat zetten. Ik heb bijvoorbeeld sinds dit jaar een treintje erin verwerkt, maar dat vraagt wel wat ruimte omdat de rails moet passen. Maar je kan het dorpje natuurlijk ook prima zonder treintje doen. De huisjes die ik heb aangeschaft zijn allemaal van het merk Lemax. Persoonlijk vindt ik dat Lemax goede kwaliteit heeft en (totaal niet onbelangrijk) een groot assortiment. Ze hanteren thema’s waarvan ik je kan aanraden om er enkel 1 te kiezen en daar dan een aantal huisjes van aanschaffen, en ik zou dan ook afraden om andere merken door elkaar te gebruiken, want ze hanteren niet allemaal dezelfde verhoudingen.
Als we dit eenmaal hebben besloten weten we ook hoeveel huisjes we gaan gebruiken en/of een treintje, dan gaan we de te gebruiken ruimte indelen, het makkelijkste is om de huisjes daadwerkelijk op de ruimte te plaatsen en ze zo een plaatsje te geven. Laat er wat ruimte tussen voor de weggetjes, boompjes en een pleintje bijvoorbeeld.
Voor de ondergrond heb ik verschillende stukjes stof gebruikt, in “aarde-kleuren” zoals beige, licht- of donkerbruin. Ik heb meerdere stukjes gebruikt van verschillende kleuren, de randen die mekaar overlappen worden achteraf allemaal bedekt. Om een soort heuvel of berg effect te maken heb ik er gewoon “opgepropte” kranten onder gestopt, Waar er een huisje op zo’n heuvel moet komen heb ik er een plastic bakje onder gezet zodat het wel wat stevig blijft staan.

In dit kerstdorp staan ook straat lantaarntjes, die zitten aan elkaar met een kabeltje, deze moeten dan ook een plaatsje krijgen. Het is nu de bedoeling dat alle kabeltjes weg gewerkt worden onder de stof, naar een (of 2 punten).
Voor de meeste kabeltjes heb ik gaatjes geknipt in de stof, dit is achteraf ook niet zichtbaar en maakt het makkelijker om het allemaal te verbergen.
TIP
Ik heb gebruik gemaakt van een stopcontact op afstandbediening. Super handig want dan hoef je niks afzonderlijk aan of uit te zetten. Zo heb ik ook alle kabeltjes en snoertjes achter de kast weg gestopt.

Als dit klaar is, dan kunnen we beginnen met aankleden, maar eerst zullen we een aantal elementen moeten gaan maken. Dit is het leukste deel, maar vraagt wel veel geduld.

Boompjes (versie 1)
We hebben nodig:
Takjes (kleine takjes of stokjes uit de tuin)
Heel dun ijzerdraad
Een plant: Asperagus Meyeri (waarvan we de takjes gebruiken)
Afplak tape
Verf (bruin)

Je plaatst de takjes samen zodat ze de basis van het mini-boompje vormen, je plakt het vast met de tape. Knip een paar takjes van de plant af en bevestig ze aan de takjes vast met het ijzerdraad tot de gewenste vorm. Als je tevreden bent dan doe je er nogmaals tape omheen aan de onderkant, die tape ga je vervolgens bruin verven. En je hebt een eerste mini-boompje. Deze takjes blijven lang groen.

Boompjes (versie 2)

Voor deze boompjes hoef je vrij weinig te doen, enkel naar de tuincentra te gaan en een aantal “mini plantjes” uit te kiezen die je mooi vindt passen in je dorp. Ik heb er een paar gekozen om in zijn geheel te gebruiken als boom, en een paar andere om ze over te planten in mini-plantenbakken. De Plantenbakjes maak je door een andere bakje in stukken te snijden en aan elkaar te plakken.

Boompjes (versie 3)
Je hebt nodig:
Ijzerdraad (dik en heel dun)
Bruine verf (voor het ijzerdraad te verven)
Tangetje (om ijzerdraad te snijden en om het te vormen/buigen)
Lijm spray
Gewone knutsel lijm
Kwastje
Gras vezel (grof en fijn)
Decoratie sisal (beige gekleurd of bruin)
Airbrush

We beginnen met het dikkere ijzerdraad, die vorm je tot een stam en 2 of 3 hogere stammetje, vervolgens wikkel je het dunne ijzerdraad eromheen. Je begint aan de onderkant en wikkelt het draad eerst gewoon rondom de dikkere stam, daarna maak je er steeds lusjes van (die lusjes zullen achteraf de takjes vormen van de boom). Als je het draad over elk takje gewikkeld hebt en genoeg lusjes hebt gemaakt, dan ga je de lusjes doorknippen (hoeft niet in het midden), en geef je het uitstekende draad wat tak-achtige vormen. De stam van de boom beplak je met tape, om het wat dikker te maken en de ijzerdraad vorm te verbergen. Daarna verf je alles in een bruine kleur. Nu is het tijd om te laten drogen. Ondertussen knippen we de sisal in kleine stukjes.

Spray het boompje met de lijmspray in en strooi de sisal stukjes eroverheen, schud zachtjes de losse eraf en herhaal als je dat nodig vindt. Je kan het boompje daarna een knipbeurt geven als je het te wild vindt. Laten drogen.
Nu gaan we het geheel verven, ik heb dit gedaan met behulp van een airbrush, met verschillende tinten bruin/oranje. Laten drogen.

Vervolgens doen we met een kwastje op een aantal plaatsen wat lijm erop, en op die plaatsen strooien we de grasvezels overheen, eerst de fijne, en daarna nog eens herhalen met de grovere vezels.

 

 

Trappetjes
Mensen kunnen natuurlijk niet van de ene berg op de andere springen… ze zullen hier en daar wat trappetjes nodig hebben. Het is vrij simpel te maken, je hebt enkel een lijmpistool nodig en stukjes hout. En eventueel verf als je de trappetjes een kleurtje wilt geven.

Berg-look
Aangezien de ondergrond van stof is, en we er uiteindelijk sneeuw op gaan strooien is het een mooi effect om een berg effect te geven, zodat de sneeuw niet van de stof afglijd maar tussen de steentjes blijft zitten. Je knipt een aantal stukjes/reepjes stof in de juiste maat waarvoor je het berg effect wilt gebruiken. De stof spray je in met de lijm, en je strooit er grind overheen, herhaal dit tot je tevreden bent met het aantal steentjes die erop blijven plakken.

Afwerking
Als je alles gemaakt hebt wat je er graag in wilt gebruiken, dan geef je nogmaals alles zijn juiste plaats. Ik heb bepaalde heuveltjes en tussenstukjes tussen de bergen en dergelijke opgevuld met houtsnippers. Decoreer hier en daar de omgeving met mos. Gebruik dit uiteraard ook om dingen te verbergen die niet zichtbaar moeten zijn.
Als je een treintje gebruikt, test die dan ook regelmatig op dat die vrij kan rondrijden.

Final Touch
Strooi de sneeuw over je dorp!, als je een trein gebruikt zal je wel de rails vrij moeten maken van de sneeuw, en net zolang vrij moet maken totdat het treintje vrij kan rond rijden.

Ik wens jullie zeker heel veel plezier, en hele fijne feestdagen toe!.
Dit is het resultaat: https://youtu.be/gmGnY5z9FVA

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in