Je eigen 3D-bril voor weinig geld? Zo knutsel je hem zelf in elkaar

0
656

3D wordt steeds populairder. Je ziet het bijvoorbeeld bij steeds meer films in de bioscoop en ook de AR Virtual Reality Bril (Oculus Rift) wordt steeds vaker gebruikt. Kijk jij graag beelden in 3D en ben je gek op knutselen? Dan is het leuk om te weten dat je ook zelf je eigen driedimensionale bril in elkaar zet. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Wat is 3D?
3D is een techniek die ervoor zorgt dat je diepte ziet in geprojecteerde beelden. Een driedimensionale bril heeft twee filters, een die horizontaal gepolariseerd licht tegenhoudt en een die verticaal gepolariseerd licht filtert. Bij 3D wordt met twee projectoren gewerkt waardoor je door elk brillenglas een ander beeld te zien krijgt. Hierdoor ontstaat er diepte in het beeld en zie je het zogenoemde 3D effect.

Rood-blauwe 3D-bril
De anaglyph-methode is de oudste methode om 3D beelden mee te kunnen bekijken. Deze methode wordt nog vaak gebruikt. Hiervoor heb je een rood-blauwe bril nodig. We leggen uit hoe je deze bril maakt.

Een montuur hergebruiken of maken
Heb je ergens nog een oud montuur liggen? Dan kan je deze gebruiken. Zo niet, dan kan je er een kopen of er zelf een maken. Als je er een koopt hoef je voor deze stap alleen de glazen eruit te halen. Maak je er zelf een? Volg dan onderstaande stappen.

  1. Zoek op internet een sjabloon met een 3D-bril en knip de glazen eruit.
  2. Pak een stuk stevig karton en trek de uitgeknipte glazen over op het karton. Knip ze vervolgens uit.
  3. Kleur één kant van de brillenglazen rood en de andere blauw met een watervaste markeerstift. Cyaan werkt het beste, maar een markeerstift in deze kleur is moeilijker te vinden dan een in blauw.
  4. Plak het rode en blauwe glas op de openingen van een bestaand montuur. Plak het rode glas voor het linkeroog en het blauwe glas voor het rechteroog. Zorg dat je geen plakband over de glazen heen plakt. Anders krijg je een wazig zicht.
  5. Zet de bril op. De ruimte moet er door de glazen donkerder uitzien dan normaal. Is de ruimte nog erg licht? Kleur dan ook de andere kant van de glazen in.
  6. Zet de bril weer op. Zie je het 3D-effect niet? Pas dan de tint en kleur op je tv aan bij de instellingen, totdat je door de rechter lens de kleur blauw meer ziet. Hierdoor wordt het beeld driedimensionaal en weet je dat je bril werkt.

Apps met VR-ondersteuning
Bij 3D denk je waarschijnlijk al snel aan de bioscoop. Maar voor driedimensionale beelden hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit! Er zijn namelijk apps met VR-ondersteuning. Dit betekent dat je ze kan gebruiken om driedimensionale beelden te bekijken.

Een voorbeeld hiervan is Netflix VR. Met deze handige app kijk je al je favoriete films en series gewoon in 3D! Wil je ook onderweg van je favoriete 3D- content genieten? Dan is het handig om een sim only af te sluiten zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je dataverbruik. Heel veel knutsel en 3D plezier!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in