Letters stippen op een beker

of op een ander voorwerp

0
113

Al eerder was ik enthousiast over stippen met porselein verf, of dot painting, toen maakte ik iets op glaswerk. Ditmaal ben ik gaan letters stippen op een beker. Vorige keer deed ik het met van alles wat ik tegen kwam in huis om de stipjes te zetten. Maar ook hier proberen we dingen uit, dus ditmaal een serie houten stokjes gebruikt van 1 tot en met 5 mm.

Een stel nieuwe witte grote bekers stonden nog wel in de kast. Het is een leuk formaat voor onze kleinkinderen. Ze kunnen er wat uit drinken, maar het is ook een leuk model voor soepkom.  Dus de letters waren snel gekozen.

De letters zocht en vond ik op internet. Even zoeken naar letters en je vindt er genoeg die geschikt zijn om vol stipjes te zetten. De ene letter leent zich daar beter voor dan een ander. Ikzelf dacht geen lijntjes nodig te hebben bij dit lettertype, maar eenmaal alles gestipt hebbende ontdekte ik dat het toch niet echt duidelijk was. Daarom is er een lijntje rondom getrokken.

Om te oefenen kun je eerst op wat papier proberen te stippen met de stokjes. Je ziet dan ook goed het verschil van grote. Begin met de grote stippen en ga dan verder met steeds één maat kleiner. Als de eerste stippen ongeveer droog zijn, duurt niet zo lang, dan kun je een kleinere stip in de grotere plaatsen.

Voordat er gestipt werd stond er ook al een lijntje, heb de originele letter uitgeprint en overgetrokken met speciaal carbonpapier. (denk dat gewoon carbonpapier ook prima werkt) Als de stippen zijn gedroogd kun je met een vochtig wattenstaafje de lijntjes zo weer wegpoetsen.

Om te zorgen dat het stipwerk er ook op blijft zitten bij het afwassen moet je de beker afbakken in de oven. Je legt de beker al in de oven tijdens het voorverwarmen om breken tegen te gaan. Als de over warm is (150 C) dan zet je een wekker voor 30 minuten. Zet dan de oven uit en laat het in de oven geheel afkoelen.

 

het vorige stipwerk vind je hier https://www.hobbyhandig.nl/stipwerk-op-glaswerk/

Benodigdheden Letters stippen op beker

 • beker (of ander voorwerp)
 • porselein verf in verschillende kleuren
 • stip stokjes 1 mm tot 5 mm.
 • sjabloon voor de letter die je wilt gaan stippen
 • wattenstaafjes (om fouten mee weg te halen)
 • babydoekjes (werken prima om de stokjes schoon te maken)
 • porseleinstiften
 • oven

Werkwijze Letters stippen op beker

 1. ontvet de beker met warm water en afwasmiddel
 2. teken je sjabloon op de beker
 3. schud de verf goed. Je kunt prima stippen met de verf die in het dekseltje blijft zitten. Dip je stokje er voorzichtig in, je vult nu het stokje. Als je al geoefend hebt weet je al dat je meerdere stippen kunt zetten met één keer dippen.
 4. begin nu met het grootste stokje stippen te zetten in je tekening. Let goed op dat je ze ook langs de zijkanten plaatst. Zodat het straks duidelijker wordt welke letter het is.
 5. Als je een paar grote stippen hebt gezet, ga je verder met het 4 mm., 3 mm. stokje enz., totdat je het oppervlakte aardig vol hebt gestipt.
 6. eventuele foutjes kun je voorzichtig weghalen met het wattenstaafje.
 7. Als je de letter vol gestipt hebt wacht je een poosje, het droogt vrij snel. Als het droog is kun je met een kleiner stokje een andere kleur stip zetten in een grote stip. Dit kun je meerdere keren doen. Hier is bij de grootste stip nog tweemaal er in gestipt. Bij andere maar één keer.
 8. omdat de letter toch niet duidelijk werd is er met een porselein stift nog een randje om de letters getekend.letters stippen op een beker
 9. Haal de hulplijnen weg als alles droog is, voordat je gaat afbakken.
 10. afbakken: 150 C –  30 minuten.  laten afkoelen in oven. (beker er in leggen bij opwarmen oven)

letters stippen op een beker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in