Macramé veren

met één knoop van wol of touw

0
9695

 

Allereerst allemaal een Gelukkig en Creatief 2019. Hier zitten we nog steeds midden in een verhuizing en daardoor wordt het al lastiger om dit blog te schrijven. Niet alleen qua tijd, maar vooral omdat al het materiaal is ingepakt. Gelukkig kan ik nog wel bij wat spulletjes en kon ik deze Macramé veren maken.

Ik zag al een poosje allemaal veren langs komen, gehaakt maar ook geknoopt. Al snel had ik door dat het met één soort knoop werd gemaakt. Na nog wat zoeken ontdekte ik dat het Macramé was. De veren heb ik gemaakt van verschillende materialen, gewoon omdat ik wilde weten wat er mogelijk was. Het advies naar mij was macramé garen. Maar ik ben soms wel nieuwsgierig wat er gebeurt als je ander materiaal gebruikt. In mijn geval dus een gewone bol wol en een rolletje para-touw. De bol wol werkte prima mee. Maar het para-touw was te stijf en te dik. Jammer van dat touw dacht ik, het was al geknipt in stukjes, maar opeens was daar het idee om de mooie gekleurde draden er uit te trekken en daarmee te knopen. Nou het was wel wat glad, en moet eerlijk zijn dat deze veer dus wat hulp nodig had om niet naar beneden te glijden langs de hoofddraad. Aan de achterkant heb ik het hier en daar vastgezet met het lijmpistool. Maar ook het macramé garen heb ik gebruikt, daar zijn de voorbeeld foto’s van.

Al met al een goede oefening voor het grote werk wat ik in mijn hoofd heb. Een veer van lontwol. Helaas moet dat nog even wachten, eerst verhuizen, en mijn hobbystekje inrichten.

Macramé veren

Benodigdheden

 • macramé touw, wol of een ander meerdradig touw/wol
 • schaar
 • kam

macramé veren

Beschrijving

 1. Knip de wol/touw in stukjes van gelijke lengte (ik zoek altijd een doosje oid. om omheen te draaien. dan kun je ze in 1 keer doorknippen op dezelfde lengte.
 2. knip één langere draad
 3. vouw de lange draad dubbel en doe aan de kant van de lus een knoop
 4. neem twee draden, vouw deze ook dubbel. leg de ene met de lus onder de hoofddraad door
 5. de ander steek je door de lus van onder naar boven, leg hem over de hoofddraad, en trek de beide draden van de andere draad door de lus, trek de draden nu aan, er vormt zich een knoop om de hoofddraad.
 6. herhaal dit met alle draden. telkens twee aan twee
 7. als de veer de juiste grote heeft bereikt, bepaal dit zelf, dan leg je hem plaat op tafel.
 8. knip nu de veervorm in de draden. dit wil het best als je eerst een papieren veer knipt, dan heb je een model.
 9. neem de kam en kam de draden aan de uiteinden uit. deze losse draden helpen om je veer in model te houden
 10. knip hier en daar het model nog wat bij.
 11. hier hangen de veren gezellig aan de muur aan een spijker.macramé veren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in