Punnik Tulpen

of maak een andere bloem of vorm, wat je maar wilt

0
146

Het was weer zover, een goed idee, punnik tulpen, uitvoering ging anders. Een punnikmolen aangeschaft, meerdere keren geprobeerd en verloren van de molen. Tijdgebrek en niet weer geprobeerd en dan maar een alternatief gebruiken. Die punnikmolen daar ga ik het wel van winnen, maar nu even niet.

De tulpen zijn ook niet echt gepunnikt, maar er is wel “gepunnikt” koord voor nodig. Alleen kun je dat ook in de winkel kopen op een bol. En dat had ik een poos terug al gedaan, voordat er een punnikmolen kwam. Dit dus maar weer opgezocht. Samen met een stevige ijzerdraad is dat de basis voor de Tulpen.

Maar natuurlijk heb je ook een patroon nodig om te zien waar en hoe je de ijzerdraad moet buigen. Er zullen vat wel patronen staan op internet, maar teken een simpele tulp of andere bloem en maak daar een tekening van die bestaat uit één lijn. Door een lijn zoals bijvoorbeeld in de bloem,  met een boog af te breken en weer omhoog te laten gaan, krijg je die ene lijn. Op de foto is wel ongeveer te zien hoe dat dan loopt.

Eigenlijk is, na het tekenen van de bloem, het vervolg niet al te ingewikkeld. Je begint bij de steel en volgt met de ijzerdraad de lijn, buig de ijzerdraad waar nodig en met je vingers trek je het hier en daar wat rond. Het is even goed kijken en oefenen, maar moeilijk is het niet. Zoals je op de foto ziet kan het best wat bobbelig worden, maar dat kun je wel weer recht maken.

Als je de bloemvorm hebt zorg je dat je beide uiteinden goed glad afknipt. Dit zorgt er voor dat hij goed door het koord heen wil. De kleur voor de bloem doe je vanaf het uiteinde van de bloem, en de kleur voor de steel begin je aan het uiteinde van de steel. Je zorgt dat het mooi strak getrokken is. De twee kleuren koord ontmoeten elkaar onder de bloemkop. Trek het koord van de steel iets uit elkaar en stop daar het uiteinde van de bloemkleur in. Knip het koord op goede lengte af, houd aan de uiteinden een cm. over. Hiermee kun je nog wat spelen als het nodig is.

Als je zo een paar bloemen hebt gemaakt kun je ook nog wat grote bladeren maken, er is een foto van hoe je het ijzerdraad maakt en daar hoeft dan allen maar het koord nog om. Waarom heb ik deze punnik tulpen eigenlijk gemaakt, er ligt hier een wandhanger zonder versiering te wachten. En daar passen ze dus heel mooi op. Ze zijn er op geplakt met het lijmpistool, en om het mooi af te werken maakte ik nog wat gras aan de onderkant. zo zie je de uiteinden niet meer.

 

punnik tulpen

https://www.hobbyhandig.nl/wandhanger-van-twee-ringen/

Benodigdheden voor punnik tulpen:

  • stevig ijzerdraad ongeveer 2 mm. dik
  • gepunnikt koord of kant en klaar hol koord uit de winkel.
  • een tekening van een bloem, in dit geval de tulp
  • tangetjes
  • lijmpistool als je ze ergens op gaat maken
  • iets om ze op te maken wandhanger of bijvoorbeeld een stro ring of misschien zelf een schilderijlijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in