Sieraden van sluitringen

In elke kleur die je wenst

0
492

Wat ik nu weer bedacht: sieraden van sluitringen. Al eerder maakte ik iets met sluitringen, zal de link verderop nog even plaatsen. Deze keer kwam ik op het idee door de Alcohol Inkt die ik laatst gekocht heb, leuke kleuren alcohol inkt met glitters. Geen idee wat ik daar allemaal mee kon doen en al zoekende kwam ik vele manieren van gebruik tegen. Eén daarvan was op sluitringen waarna je er sieraden mee kon maken.

Het leek niet zo ingewikkeld. Wat het natuurlijk wel een beetje was. En de waarschuwingen voor goed ventileren, je werkt immers met alcohol, en het aantrekken van wegwerp handschoenen waren niet voor niets. Als je er mee bezig bent merk je echt na een poosje dat je een alcohol smaak/geur in je mond krijgt van de walm. Dus hier stond het raam goed open. De handschoenen voorkomen dat je een week later nog met gekleurde vingers rondloopt. Het wast er niet zomaar weer af.

Wat men veel deed was na het kleuren een laagje over de inkt aanbrengen wat dan mooi glansde en glad afwerkte. Ik heb wat dingen uitgeprobeerd. Dus eerst de inkt er op, laten drogen, en dan verschillende producten er op aan brengen. Mijn eerste poging met het lijmpistool was niet echt succesvol. Daarna volgde crea patch, gewone doorzichtige lijm en tacky glue. de gewone doorzichtige lijm gaf wel een mooie bolvorm, maar bleef elastisch en beschadigde meteen. De crea patch droogde wel op, maar het duurde heel lang en werd niet mooi bol. Om deze sluitringen toch te gebruiken heb ik de alcohol inkt nogmaals aangebracht maar nu op de al aanwezige crea patch. Het effect is wel leuk, maar zo is het natuurlijk niet bedoeld.

De tacky glue zakte ook grotendeels weg maar was niet de slechtste van de drie. Uiteindelijk heb ik de laatste probeersel met gewone lak ingesmeerd, dat geeft wel de glans en bescherming maar niet dat mooie bolle. Als laatste wilde ik eigenlijk nog epoxy giethars gebruiken, daarmee moet dat bolle wel lukken. Alleen kon ik dat helaas niet vinden in mijn voorraad (is er wel hoor, eventjes verkeerd weggelegd). Daarom maar besloten het bij de geprobeerde dingen te houden en daarmee sieraden te maken.

Uiteindelijke moest mijn sieraden onderdelenbak er nog aan te pas komen om ze aan elkaar te monteren. Gelukkig staat hier een behoorlijke voorraad (mede dankzij mijn zusje) dus het was even de goede bak opzoeken en ik kon aan de slag. En wat ik de vorige keer maakte met sluitringen vindt je hier https://www.hobbyhandig.nl/stoere-sleutelhanger-voor-papa/

Sieraden van sluitringen

Benodigdheden

 • verschillende maten sluitringen
 • Alcohol Inkt met glitters in diverse kleuren
 • weggooi handschoenen
 • materialen om tot sieraad te maken zoals, lederen veters, lint, sluiting, kralen, metalen ringen oid. (ikzelf heb een bak met gesloopte sieraden, daar zit vaak wel wat bruikbaars in)
 • lak of tacky glue
 • keukenrol

Beschrijving

 1. Neem de sluitringen die je denkt nodig te hebben en leg ze op een ondergrond die niet doorlekt op je tafel. Stevige plaat karton of oude snijmat met een wit A4tje er op.
 2. trek je handschoenen aan voordat je flesjes losdraait en zet je raam open (zorg voor ventilatie)
 3. kies je kleuren die je gaat gebruiken. Schud het flesje even zodat de glitters er goed door zitten. Mijn flesjes hebben een handig pipetje. Mocht je dat niet hebben gebruik dan een kwastje. Plaatst nu je eerst kleur op de ring.
 4. En vervolgens de andere kleuren die je wilt gebruiken. Zorg dat de ring echt volledig bedekt is. Nu wacht je even een halve minuut.
 5. neem een stukje keukenrol en dep heel voorzichtig op de inkt. Je zult zien dat de kleuren en de glitter dan weer beter te voorschijn komen. Doe dit bij alle ringen, maar pas op haal er niet te veel af want dan zie je het metaal weer.
 6. laat de inkt drogen, heb je geen geduld gebruik dan een heattool of haardroger om het te versnellen.
 7. Nu is het tijd om de toplaag aan te brengen. Gebruik je gewoon lak dan breng je dit voorzichtig aan met een kwastje. Wil je het toch wat dikker gebruik dan tacky glue of deco patch. Hiervan breng je met de punt van het flesje een laag aan op de sluitring, zorg dat alles goed bedenkt is ook tot aan de zijkanten. Dit duurt wel erg lang voordat het droog is, geduld dus. Het wordt langzaam weer doorzichtig.
 8. Als alles goed droog is dan is het tijd om er een sieraad van te maken.
 9. De sieraden hier zijn gemaakt met leerveters.
 10. Hier zie je drie verschillende grote ringen op elkaar. Ze worden bij elkaar gehouden door de veter. De kraal zorgt er voor dat de veter mooi op zijn plaatst blijft.  Omdat hij wat donker uitvalt dacht ik hem op te fleuren met wat strass steentjes. Deze kleuren blauw, dat zie je helaas niet op de foto.

 

 

 

 

 

11. Bij deze ketting zijn de drie ringen onder elkaarsieraden van sluitringen bevestigd met wat kopergekleurd ringen die ik nog had. Ook deze hangt aan          een leder veter. Het is jammer dat de kleuren zo slecht uitkomen op de foto, ze zijn echt mooi naar de groene tinten. wie weet draag ik deze met kerst.

 

 

 

 

 

12. Bij de laatste ketting zijn de ringen horizontaal gebruikt.sieraden van sluitringen Het was even uitdokteren hoe de veters er door moesten om ze goed te laten hangen. Maar uiteindelijk bleek het gewoon om en om, boven/onder, doorrijgen te zijn. Je hebt wel twee veters nodig bij deze ketting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in