S(k)attige onderzetters

een must voor de katten liefhebber

2
8269

S(k)attige onderzetters

Hoe kom ik hier nu weer op, s(k)attige onderzetters. Nu het gebeurt mij wel vaker. Iemand die ik goed ken roept op facebook “oooh daar zou ik alles voor over hebben om die te hebben”. En dan zeg ik: zal ik ze voor je maken! (gratis uiteraard). Dit gebeurde ook twee week geleden. En ik ging dus op zoek naar een patroon ervan. Al snel kwam ik er achter dat ik de patronen nou niet je dat vond. Te ingewikkeld, langdradig, net niet wat ik wilde. En dan zit er maar één ding op: zelf aan het uitproberen.

Maar dat is niet zo simpel, omdat je dan ook alles zelf wilt opschrijven en bedenken. Niet een half patroon van iemand anders en half van jezelf. Dus zelf aan de haak en niet meer  kijken. Het kan natuurlijk haast niet anders dan dat er hier of daar iets is wat er op lijkt, maar het patroon hieronder heb ik uit mijn hoofd gehaakt.

Deze onderzetters zijn heel leuk om voor jezelf te maken, maar ook erg leuk om weg te geven. En dan natuurlijk aan kattenliefhebbers. Beide soorten staan hieronder beschreven, van de één het hele patroon, van de ander de laatste ronde. Het hele patroon is van de achterkant van de kat, de andere van het hoofd.

Benodigdheden:

de benodigdheden zijn beschreven voor 8 onderzetters. Ik heb de mini-bolletjes katoen gebruikt van 25 gram, daar kun je twee onderzetters van haken.

 • katoengaren in verschillende kleuren (ongeveer 6 gram per onderzetter) geschikt voor haaknaald nr. 3 (of in één kleur als je ze allemaal gelijk wilt)
 • katoengaren roze (voor midden gedeelte achterkant kat) geschikt voor haaknaald nr. 3
 • haaknaald nr. 3
 • schaar
 • stopnaald

Beschrijving:

Ik ga er bij de beschrijving vanuit dat men weet heeft van de soorten haaksteken. Mocht dat niet zo zijn dan staat er hier op de site van Hobbyhandig uitleg over de haaksteken https://www.hobbyhandig.nl/onderwerpen/videos/haaktutorials/. Helemaal onderaan vindt je wat foto’s die misschien kunnen helpen.

 • l = losse
 • st = stokje (1 omhaal, 2x doorhalen)
 • h.st = half stokje (1 omhaal, in 1x doorhalen)
 • v = vaste
 • h.v. = halve vaste
 • d.st = dubbel stokje (2 omhalen, 3x doorhalen)
 • 3d.st = drie dubbel stokje (3 omhalen, 4x doorhalen)

Beschrijving onderzetter achterzijde kat.s(k)attige onderzetters

 1. Maak magic ring met de kleur roze, haak 1 l., haak 7 keer een h.st. in ring ( Of haak 2 l. en haak 7 keer een h.st. in 2e l. vanaf haaknaald)
 2. Neem een nieuwe kleur, sluit de cirkel met de nieuwe kleur door een h.v. te haken in de 1e l.
 3. 1 l., haak in elke steek 2 h.st., sluit met een h.v.
 4. 1 l., in eerste steek 1 h.st., in 2e steek 2 h.st., herhaal dit tot dat je rond bent, sluit met h.v.
 5. 1l., herhaal 4
 6. 1 l., 1 h.st. in eerste steek, 2 h.st. in tweede steek, herhaal dit nog twee keer.
 7. keer het werk, haak in de eerste en tweede steek een h.v.
 8. 5 l., 1 st. in 3e l., 1 st. in volgende l., 1 st. in volgende l., zet vast met h.v. op hoek (dit is het eerste pootje)
 9. 1 h.st. in eerste steek, 2 h.st. in volgende steek, 1 h.st. in volgende steek, 2 h.st. in volgende st., 1 h.st. in volgende steek
 10. herhaal 7 en 8.
 11. 1 h.st. in eerste steek, 2 h.st. in volgende steek, herhaal dit totdat je bovenaan net over het midden bent. (ongeveer 8 keer)
 12. draai werk, haak in de eerste en tweede steek een h.v.
 13. 7 l., h.st. in 3e l., 1 st. in volgende l., nog 5 keer 1 st. in volgende l., sluit aan op de hoek met een h.v.
 14. 1 h.st. in volgende steek, 2 h.st. in volgende steek, herhaal dit totdat je rond bent en sluit met h.v.
 15. hecht de draden af.

Beschrijving onderzetters voorkant kats(k)attige onderzetters

De voorkant van de kat haak je met één kleur. Je begint hem hetzelfde als de achterkant.

 1. Haak van 1 t/m vijf de beschrijving van de achterkant, en sluit de laatste toer.
 2. Haak over de volgende vijf steken het volgende patroon: in steek 1 – 1 v. en 1 h.st., in steek 2 – 1 st., en 1 d.st., in steek 3 – 1 3d.st en 1 3d.st., in steek 4 – 1 d.st. en 1 st. in steek 5 – 1 h.st. en 1 v.
 3. haak over de volgende 7 st. een h.v.
 4. herhaal dan 2
 5. sluit af met h.v. in volgende steek
 6. hecht de draden af.s(k)attige onderzetters

 

2 REACTIES

 1. Zo leuk om te doen,Zoek nog patroon van beer onderlegger of varken,giraf,alles wat een dier is,Alvast bedankt,vriendelijke groet Manouche.

  • Hallo Manouche, wat leuk dat je zo enthousiast bent over de onderzetters. helaas heb ik geen patronen van andere dieren onderzetters. Maar als je op zoek gaat op het wereldwijde net vindt je ze vast wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in