Kerstkaarten

Persoonlijke kerstkaarten maken voor je familie of vrienden. Superleuk om te doen!

1
7702

Nog een maand te gaan en dan is het… kerst! Tijd om kerstkaarten te maken. En dat heb ik gedaan, het is wel wat werk maar echt super leuk om te doen!

Ik heb in totaal 24 kaarten gemaakt, ik zal er een paar stap voor stap uitleggen zodat jullie ze ook kunnen maken. Maar het gaat er vooral om dat je je fantasie en creativiteit gebruikt om zo je eigen creaties te maken.

Wat heb je nodig?

 • Dubbelzijdig plakband
 • Lijm Pistool
 • Dik papier voor de basis kaarten (gekleurd of wit)
 • Gekleurd papier voor versiering
 • Voor eventueel aan de binnenkant toe te voegen, heb ik een aantal kerst-teksten geprint en uitgeknipt.
 • Allerlei versieringen, zoals bijvoorbeeld:
  • Lintjes
  • Glitterpapier of glitterfolie
  • Knoopjes
  • Houten kleine versieringen (zoals sterretjes)
  • Kerstdecoratie artikelen die je aanspreken

Aan de slag!

Allereerst moet je gaan bepalen welke enveloppen je wilt gebruiken. Daar pas je het formaat van je kaart op aan. In mijn geval heb ik enveloppen van 15 x 15 cm dus de kaarten zijn 14 x 14 cm (papier steeds snijden op 14 x 28 cm, omdat ze dubbel worden gevouwen). In het midden van het papier maken we een ril-lijntje, ik heb dit gewoon met een dikke naald gedaan.

Ik heb de kerstkaarten voornamelijk aan de voorkant gemaakt en binnenin een tekst toegevoegd met een simpele afwerking passend bij de voorkant.

Kaart: Sparkling Star
Voor deze kaart heb ik dik papier gebruikt dat aan 2 kanten bedrukt is met een leuk patroon. Verder heb ik gebruikt: blauw glitterkarton, goud glitter karton, dun touw, karton met een glanzend bloemen patroon erop, doorzichtig sparkling goud tafelloper (de achtergrond van de ster) en nog een sierknoop in het midden. Op de foto’s is te zien hoe ik de kaart in elkaar zet. Ik gebruik steeds dubbelzijdig plakband om karton en papier tegen elkaar te plakken en voor knoopjes of het touw, in dit geval, gebruik ik het lijmpistool.

Kaart: Knoopjes Ster
Voor deze kaart heb ik wit dik papier gebruikt. Verder heb ik gebruikt: gekleurd (dun) papier met glanzende driehoekjes, doorzichtig sparkling goud tafelloper (de achtergrond van de ster), touw, en allemaal verschillende knoopjes. Op de foto’s is te zien hoe ik de kaart in elkaar zet. Ik heb wel eerst een ster op een ander papier getekend en daar gekeken hoe de knoopjes het beste de vorm aanhouden, voor de kleine gaatjes die tussen de knoopjes overblijven heb ik kleine kraaltjes gebruikt.

Kaart: Rendiertjes
Deze kaart is echt heel persoonlijk. Ze zijn gemaakt met de vingerafdruk van ons drietjes: Mijn vriend, onze dochter en ik! Vervolgens heb ik de rendiertjes getekend/geschilderd en de kaart verder afgewerkt. Ik heb 3 verschillende gemaakt.

Tips:
Ik heb best veel “afval” materiaal ook gebruikt, zoals het binnenste vel van cadeaupapier, dat heb ik gekreukeld en zo gebruikt. Soms zitten de labels bij de kleren vast met een lint, die gebruik ik hierbij ook. Cadeaupapier in een kerstmotief is natuurlijk ook heel geschikt. En zo hoeft het allemaal niet veel te kosten. Bij het uitsnijden van een ster, waarvan ik enkel een rand gebruik, dan gebruik ik de binnenste ster weer voor een andere kaart.
De meeste materialen heb ik bij de Action gekocht, er is daar echt heel veel te vinden wat hiervoor te gebruiken is.

Resultaat:
Ik vond het zeker de moeite om ze te maken, en kreeg ondertussen steeds meer ideeën. Dus: Succes en veel plezier!
Hierbij alle kaarten die ik heb gemaakt:

 

1 REACTIE

 1. Gefeliciteerd! Mooie serie, mooie kleurtjes ook! Daar hou ik wel van. Door het thema ster te gebruiken horen ze toch bij elkaar.
  Er zitten alvast enkele ideetjes tussen waar ik graag gebruik ga van maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in