Theezakjeshouder beschilderen met porseleinverf

Kies je eigen onderwerp en maak iets persoonlijks

0
289

 

Theezakjeshouders beschilderen met porseleinverf

Weten jullie nog, dat sprookjeshuwelijk waar we bij mochten zijn, en het cadeau. Voor bij die theeglazen met citroenen ging ik aan het Theezakjeshouder beschilderen met porseleinverf.  Een poosje terug gebruikte ik al porseleinverf op glas, maar dat was eigenlijk een oefening om te zien hoe porseleinverf werkt in gebruik.

Deze theezakjeshouders moesten natuurlijk wel passen bij de glazen met citroenen. Daarom ben ik eens rond gaan snuffelen op het grote net en zag dat er veel gedaan werd met een tak van een citroenboom. Zo was het idee geboren, nu nog de uitvoering.

Na wat tekenwerk en uitproberen had ik een tekening die wel te gebruiken was. Een beetje van mezelf en een beetje van internet. Om de tekening nu ongeveer hetzelfde te krijgen op de vier theezakjeshouders heb ik de tekening opgebracht met transferpapier (carbonpapier wil ook, maar transferpapier is minder vettig) Voordat je de tekening aan brengt moet je de oppervlakte wel goed ontvetten met bijvoorbeeld aceton.

Om de houders verder te personaliseren staat er op deze de namen en huwelijksdatum geschreven. Deze print je uit en trek je ook over. Of als je een heel mooi handschrift hebt schrijf je het er zo op. (je zou hiervoor een porseleinstift kunnen gebruiken)

Als je tekening er op staat (en dat kan elke tekening zijn) kan je voorzichtig beginnen met inkleuren. Dit is wel een tijdrovend werkje, want je moet telkens wachten totdat de kleur redelijk droog is. Natuurlijk om te voorkomen dat het in elkaar overloopt. Kleur voor kleur  ging er zo op. De namen en datum gingen er op. En dan is het even wachten tot het echt droog is. Gelukkig gaat dat vrij snel met porseleinverf.

Als het droog is neem je zwarte of zoals in mijn geval bruine porseleinverf of een zwarte porseleinstift en ga je wat details aanbrengen. Bijvoorbeeld stipjes op de citroenen nerf in de blaadjes enz. En dan is het een kwestie van 24 uur laten drogen voordat het de oven in gaat. Na die 24 uur zet je het in de over. Bak 30 minuten af op 150 graden. Laat het daarna in de oven staan totdat het helemaal is afgekoeld. Dit is tegen het ontstaan van scheurtjes.

Mijn verf is vaatwasser bestendig tot 50 graden, maar ik heb toch maar op de kaart gezet dat ze niet in de vaatwasser kunnen. De reden: je weet nooit of je goed genoeg ontvet hebt en het zou toch zonde zijn als het er wel af gaat.

glazen etsen       https://www.hobbyhandig.nl/etsen-op-theeglazen/

stipwerk op glas  https://www.hobbyhandig.nl/stipwerk-op-glaswerk/

Benodigdheden

 • Porseleinverf en/of stiften
 • theezakjeshouders
 • kwasten
 • aceton om te ontvetten
 • transferpapier
 • tekening (deze zit er niet bij, maak of zoek zelf één die je leuk vindt)
 • oven

 

Beschrijving

De beschrijving vind je eigenlijk al hierboven. Maar zet het nog even snel op volgorde voor jullie

 1. Tekening zoeken of maken
 2. Deze opbrengen met transferpapier, plak deze vast zodat het niet gaat schuiven
 3. Kleur de tekening in met porseleinverf en/of porseleinstiften. Zie voor de laatste details aanbrengen foto met de vier houders.
 4. Breng de details aan met zwart of bruin
 5. Laat 24 uur drogen
 6. Bak af in de oven. 30 minuten op 150 graden.
 7. Laat compleet afkoelen voordat je ze uit de oven haalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in