HobbyHandig 179 – Veelzijdig vilt

0
4582

Vilt is heerlijk materiaal om creatief mee bezig te zijn. Het rafelt niet, is makkelijk te knippen en te stansen en je kunt er heel veel leuke dingen mee maken. Dit opbergzakje is handig voor het opbergen van allerlei kleine (hobby)spulletjes, maar het kan ook als cadeauzakje dienen. De kaarten met vilten bloemen zijn echte eyecatchers.

Wat heb je nodig?
• Colours Unlimited rood: Adhesive pearls, Buttons, Decoblock basic en design, Embroidery thread, Fabric, Felt, Flower stamens, Paper tape, Satin ribbon, Textured cardstock • Colours Unlimited roze: 3D-sticker, A4-textured cardstock, Adhesive pearls, Buttons, Die cut pad, Embroidery thread, Felt, Flower stamens, Labels, Textured cardstock, Trimmings • Colours Unlimited groen: Embroidery thread, Felt Flower stamens (meeldraden) zwart/wit • Instrijkbare versteviging • Paper flowers paars • Rubber stempels teksten • Lint oranje/fuchsia ruitjes • Zwarte stempelinkt (alle materialen van Boekenvoordeel) • Lijm • Foamblokjes • Strijkijzer • Stofschaar • Papierschaar • Naaimachine • Naaigaren in bijpassende kleuren • Spelden • Meetlint • Liniaal • Nietmachine • Pen
Materialen zijn afkomstig van Boekenvoordeel: www.boekenvoordeel.nl

Opbergzakje
De maten voor het kleine opbergzakje staan tussen haakjes ( ). Naai de begin- en eindnaden heen-en-weergaand vast. Knip van twee contrasterende stofjes delen van 25 x 46 cm (20 x 36 cm): de naadtoeslag is hierbij inbegrepen. Bepaal welke print je voor de binnenkant (voering) en de buitenkant mooi vindt. Strijk zonder stoom versteviging op de stof voor de buitenkant. Leg de twee lapjes met de goede kanten op elkaar. Als je lintlusjes wilt toevoegen, knip deze dan op lengte en leg ze aan de bovenste rand tussen de twee lagen. Speld de hele bovenkant op elkaar en zorg ervoor dat de lussen recht liggen. Naai de bovenkant samen op de afstand van een persvoet. Vouw de lapjes open en strijk de naad open. Leg de rechthoek dubbel (buitenkant op buitenkant en voering op voering), met de naad precies in het midden. Speld de lagen op elkaar vast. Leg de lapjes voor je neer met de buitenkant links, de voering rechts en de vouw naar beneden. Markeer in de voering aan de rechterkant een keeropening van 7 cm. Begin in de linker benedenhoek en naai rondom dicht. Vergeet de opening niet. Knip daarna rondom de naadtoeslag terug, laat alleen het gedeelte van de opening en de middennaad staan. Knip ook alle hoeken schuin af. Voeg nu de hoeken toe: open het zakje van de buitenkant en leg de naad van de onderkant op de naad van de zijkant zodat een ruit ontstaat (1). Teken dwars over de hoek 8 (7) cm af (2) en stik op deze markering. Herhaal dit bij de tegenoverliggende hoek en bij beide hoeken van de voering. Wil je een rechthoekig zakje, naai en knip dan de hoeken op dezelfde lengte als de breedte van één zijkant van het zakje af. Knip de hoeken af. Keer het opbergzakje binnenstebuiten en duw de hoeken van de buitenkant goed uit. Naai de opening dicht en stop de voering in de buitenkant. Vouw de rand om en versier het zakje met knopen, pomponband en vilten bloemen die je opbouwt van lagen van 4, 5, 6 en 7 cm Ø.

veelzijdig vilt

Bloem 1
Snij vijf cirkels van 3 cm Ø uit één kleur vilt en vijf cirkels van 2,5 cm Ø uit de tweede kleur. Leg ze op elkaar en rijg met 20 cm borduurgaren door beide lagen (3). Rijg zo alle vijf blaadjes aan de draad en schuif ze naar het eerste blaadje (4). Knoop de uiteinden van het garen aan elkaar en maak een knoop in de uiteinden. Breng de bladeren in vorm en maak een tweede knoop om het geheel vast de zetten. Versier de bloem met meeldraden of lijm in het midden een parel vast (5). Als het droog is knip je de onderkant van de bloem plat af, maar pas op dat je niet door de draad heen knipt.

veelzijdig viltBloem 2
Neem het patroon voor de bloemen (werkblad) over op vilt en knip de bloem in verschillende maten uit. Maak een leuke compositie van kleuren en leg verschillende maten op elkaar. Naai de bloemen op elkaar met borduurgaren in een contrastkleur (6) en breng in het midden een knoop of een rhinestone aan.

Fijne dag
Snij een dubbele kaart van 10,5 x 21 cm. Snij rood cardstock van 9,5 x 20 cm en dessinpapier van 9 x 15 cm en plak ze op de kaart. Knip de cirkel uit een label en stempel de tekst erop. Breng het onderaan op de kaart aan. Bevestig papertape, satijnlint en een strikje op de bovenrand van de cirkel. Versier het verder met twee vilten bloemen en papieren blaadjes.

Bijzonder
Vouw fuchsia cardstock van 15 x 30 cm dubbel. Snij rood cardstock van 13 x 13 cm en dessinpapier van 12,5 x 12,5 cm en plak ze op de kaart. Knip het ovaal uit het die cut pad en zet het met foampads vast. Maak een vilten bloem van drie lagen: rood van 4,5 cm, fuchsia van 5 cm en donkerrood van 6 cm plus een fuchsia cirkel van 2,5 cm Ø. Naai alle lagen op elkaar en bevestig een knoop in het midden. Snij groen vilt van 1 x 6 cm en vouw het in de lengte dubbel. Naai met groen garen de steel op elkaar. Snij twee groene, vilten cirkels van 3 cm Ø en naai ze vast zoals bij foto 3. Plak de bloem, steel en bladeren op de kaart. Stempel de tekst op dessinpapier en knip er een rechthoek uit. Mat het op rood cardstock. Niet lint op het label en breng het met foampads op de kaart aan. Versier het geheel met 3D-stickers.

BRONBettina van der Jagt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in