HobbyHandig 180 – 2x tablethoes

0
4564

Een tablet is tegenwoordig zo klein, dat je het makkelijk in je tas mee kunt nemen zodat je overal ‘online’ kunt zijn. Een hoes hoort er vanzelfsprekend ook bij en de mooiste maak je natuurlijk zelf. Met deze twee kleurrijke versies kies je voor een gehaakte of gequilte hoes. Ook handig op vakantie!

Wat heb je nodig?
Gehaakte hoes: StrengelS haakpakket Knopen, bloemen en Granny Squares • Colours Unlimited rode knopen • Naald met groot oog en stompe punt • Naaigaren • Naald • Schaar • Strijkijzer • Knopspelden • Plantenspuit • Tandenstoker
Materialen zijn afkomstig van BoekenVoordeel

Gequilte hoes: (het teken ” staat voor inch = 2,54 cm)
Lucky Girl stof (Jennifer Paganelle for Free Spirit): verschillende groene stofjes (1 en 3) 5 x 20″ (ca. 12,7 x 50,8 cm), groen stofje (2) 5 x 42″ (12,7 x 106,68 cm), roze stofje (4) 20 x 42″ (50,8 x 106,68 cm) • Big Shot stans-/embosapparaat • Sizzix Bigz Die: Isosceles triangle • Fiberfill vulling 14 x 22″ (35,56 x 55,58 cm) • Garen • Knoop • Schaar • Spelden • Strijkbout
Materialen zijn afkomstig van Sizzix

gehaakte hoes

Gehaakte hoes
Bij de beschrijving is ervan uitgegaan dat je bekend bent met de haaktechniek. De afkortingen staan voor: v = vaste(n), hv = halve vaste(n), L = losse(n), T1 = toer 1, enz.
Haak de tablethoes in heen- en weergaande toeren. Om een mooie rechte zijkant te krijgen begin je iedere toer met één keerlosse. Let op: deze losse vervangt de eerste haaksteek niet! Haak na de keerlosse vasten over de hele toer. Haak voor het wisselen van kleur tot de laatste vaste van de rij. Haak de laatste vaste niet met de oude kleur, maar neem een nieuwe kleur op je haaknaald. Haak een keerlosse, keer het werk en ga door met het haken van vasten.

Hoes haken
Haak een ketting van lossen in oranje: het aantal lossen dat je nodig hebt is afhankelijk van de breedte van je tablet. Bij deze hoes zijn 43 lossen gehaakt. Begin vanaf de 2e L vanaf de haak terug te haken (42 v). Haak een groter aantal lossen voor de ketting en meet tijdens de eerste toer aan je tablet of je al voldoende vasten hebt. Heb je aan het einde lossen over, haal deze weer uit door het korte einde van de opzetdraad door de lossen te halen. Haak verder volgens het kleurenschema en begin met 4 toeren in oranje, turkoois, lichtblauw, enz. Het zwarte gedeelte is in het overzicht korter aangegeven: hier zijn in totaal 29 toeren gehaakt. Het aantal toeren is afhankelijk van de lengte van je tablet. Pas dit zo nodig aan. Tijdens het haken van de laatste 4 toeren in groen haak je de knoopsgaten in. T1: 1 L, 1 v op elke v. T2: 1 L, 5 v, 2 L, 2 v overslaan, 8 v, 2 L, 2 v overslaan, vanaf * 2x herhalen, 5 v. T3: 1 L, 1 v op elke v en telkens 2 v om de L heen (= 42 v). T4: 1 L, 1 v op elke v. Als je grote knopen hebt, maak je de knoopsgaten groter door meer L te haken en hetzelfde aantal v over te slaan.

Blokken
Om het haakwerk mooier te maken, kun je het ‘blokken’. Zet de hoes met spelden op de strijkplank vast. Let op dat de randen recht zijn en dat je de maat van de tablet aanhoudt. Spuit het werk een beetje vochtig en laat het een nacht drogen.

Borduren
Let er bij het maken van kruissteken op dat alle kruisjes dezelfde richting uit wijzen. Je borduurt over de gehaakte steken heen. Doe dit steeds over één vaste en één rij (1). Maak géén knopen in de draden, maar hecht aan door aan de achterzijde door reeds gemaakte steken te gaan. Laat ca. 3 cm draad hangen en begin met borduren. Wanneer je klaar bent, weef je het begindraadje aan de achterzijde onder gemaakte steken door. Knip het restant kort af. Hecht elke volgende kleur aan de achterzijde op dezelfde manier aan en af. Borduur de uil (werkblad) in kruissteek op de voorkant van het zwarte gedeelte. Heb je een kleinere tablethoes gehaakt, borduur dan alleen de uil zonder tak. Borduur met zwart en maak stiksteken rond het hartje en de snavel. Splits een zwarte draad in tweeën en maak de poten op de tak. Borduur groene nerven op de bladeren met spansteken. Versier de hoes verder met kruissteken die over twee toeren gaan. Werk alle draaduiteinden aan één kant (binnenzijde) van de lap weg.

Afwerking
Leg het haakwerk dubbel met de korte kanten op elkaar. Haak de voor- en achterkant aan elkaar vast met blauw en 1 toer v. Begin bij de linker bovenhoek en haak 1 v door beide lagen heen. Haak 3 v in de laatste steek van de hoek. Steek voor de onderkant in de steken van de gevouwen toer in. Haak 3 v in de hoeksteek en ga door met de rechterkant van de hoes. Laat de korte kant met de knoopsgaten open. Naai vier knopen aan de bovenste binnenkant vast. Om te voorkomen dat het knoopsgat niet goed om de knoop heen sluit, leg je tijdens het opnaaien een tandenstoker tussen het haakwerk en de knoop (2). Verwijder de tandenstoker als je de knoop hebt vastgenaaid.

gequilte hoes

Gequilte hoes
De cover meet 8 x 12¼” (ca. 20,3 x 31,1 cm). Hou overal rekening met een zoom van 1 cm. Pers alles mooi plat als je naaiwerk klaar is: de even naden naar rechts en de oneven naden naar links.

Knippen
Deze driehoeken zijn niet geknipt, maar gestanst met de speciale quiltstansen van Sizzix. Het grote voordeel hiervan is, dat je hiermee alle onderdelen steeds precies op de juiste maat hebt. Stans met de Bigz Die cut vier driehoeken en twee halve driehoeken van de groene stofjes 1 en 3. Knip voor de sluiting van stofje 2 drie stroken van 1½ x 20″ (3,81 x 50,8 cm). Stans driehoeken met Die cut 5. Knip van stofje 4 delen van 13 x 14″ (33,02 x 35,56 cm) en 9 x 14″ (22,86 x 35,56 cm). Deze zijn bestemd voor de achterzijde. Stans van de resterende stof twaalf driehoeken en twee paar halve driehoeken. Knip van het fiberfill een deel van 13 x 14″ (33,02 x 35,56 cm) en een deel van 9 x 14″ (22,86 x 35,56 cm).

Naaien
Maak vijf stroken van de driehoeken en halve driehoeken (1). Voeg drie stroken samen voor de achterzijde en de overslag en voeg er twee samen voor de voorzijde. Leg de achterzijde van 9 x 14″ (met de goede kant naar beneden, plaats de fiberfill erop en daarop het deel voor de voorzijde met de goede kant naar boven. Speld de lagen aan elkaar vast. Herhaal dit in spiegelbeeld met de overige driehoeken (2). Herhaal dit alles voor de achterzijde van de cover en voor de overslag. Naai de drie stroken voor de sluiting aan elkaar. Knip van één uiteinde ca. 7,5 cm af voor de lus. Vouw de strook in de lengte ca. 0,5 cm om naar de achterzijde en strijk het. Naai het andere uiteinde van de strook aan de zijkant van de voorzijde vast (3). Knip het uiteinde gelijk met de zijkant. Vouw de strook naar de achterzijde. Leg de zijkanten van het afgeknipte stukje (voor de lus) naar het midden en strijk ze (4). Naai de vouwen vast. Naai de lus op de goede plaats aan de zijkant van de overslag (5). Leg de achterzijde van de cover met de goede kant naar beneden. Plaats de voorzijde (goede kant boven) erop en speld ze aan elkaar. Speld de uiteinden van de sluitstrook aan de zijkanten en naai alles rondom aan elkaar vast (6). Vouw de sluitstrook naar achteren en duw de stiknaad op de goede plaats. Naai de lus aan de sluitstrook (7). Vouw de overslag over de voorzijde en markeer de plaats waar de knoop moet komen met een speld. Naai de knoop hier vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in